Werf vrijwilligers zonder tussenkomst salafistische organisaties

vuurwerkdonderdag 01 december 2016 09:50

Het is inmiddels traditie in Den Haag dat vrijwilligers de politie tijdens de nieuwjaarsnacht in met name de Schilderswijk een handje helpen bij het bewaken van de orde en het bevorderen van de leefbaarheid. Tot op heden verloopt deze werving, ondanks herhaaldelijk protest van onder andere de ChristenUnie/SGP, via verschillende organisaties, waaronder de As-Soennah moskee. Dat moet anders. Raadslid Pieter Grinwis: "De politie is de baas op straat. Laat ze dan ook de regie voeren bij de werving van vrijwilligers. Het is niet goed dat de werving van vrijwilligers wordt uitbesteed aan bijvoorbeeld de As-Soennah moskee. Een moskee die door niet-salafistische moslims als intimiderend kan worden ervaren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? De rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de overheid mogen immers nooit in het gedrang komen."

Eerder[1] stelde de ChristenUnie/SGP al vragen naar aanleiding van de samenwerking bij de vorige jaarwisseling. Ook in de Tweede Kamer was hier aandacht voor en zijn met grote meerderheid twee moties[2] aangenomen om niet meer samen te werken met salafistische organisaties en om de samenwerking met de As-Soennah moskee in Den Haag rondom de jaarwisseling te beëindigen. Fractievertegenwoordiger Harmjan Vedder: “Deze vrijwilligers werken uiteindelijk onder gezag van en in samenwerking met de politie. Het is voor sommige bewoners heel onprettig dat er samengewerkt wordt met een salafistische organisatie, die in de wijk omstreden is. De AIVD en de Tweede Kamer zijn niet voor niets bezorgd over salafistische organisaties. De gemeente Den Haag geeft hen nu zelfs subsidie voor de vrijwilligers. De aan As-Soennah gelieerde stichting Al-Hidayah krijgt bijvoorbeeld 3.000 euro: dat helpt de Schilderswijk niet verder.”

Rechtstreekse vrijwilligerswerving

Woensdagmiddag, tijdens het commissiedebat over de jaarwisseling heeft de ChristenUnie/SGP aangekondigd een motie in te gaan dienen om de werving van vrijwilligers voortaan rechtstreeks via de politie te laten verlopen. Pieter Grinwis: “Uiteraard juichen wij het toe wanneer mensen zich, geïnspireerd door hun geloofsovertuiging, vrijwillig inzetten voor Den Haag. Maar de werving van vrijwilligers kan ook zonder tussenkomst van derden. Laat vrijwilligers zich direct aanmelden bij de politie. Hoe moeilijk kan het zijn als bijvoorbeeld de wijkagent begin december bij buurthuis De Mussen binnenwandelt met een inschrijfformulier en jongeren oproept een steentje bij te dragen en zich aan te melden als vrijwilliger? Zo scheppen we helderheid en kan iedereen zich inzetten voor een jaarwisseling die voor de hele wijk en stad veilig verloopt.”

« Terug

Reacties op 'Werf vrijwilligers zonder tussenkomst salafistische organisaties'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2016 > december

Geen berichten gevonden