Maidenspeech raadslid Pieter Grinwis

Pasfoto Lijsttrekker ChristenUnie-SGP Pieter Grinwisdonderdag 17 april 2014 21:18

Recht doen

De zondag na onze installatie tot raadslid, werd in de Kloosterkerk - u wel bekend- ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart en de daarna nieuw geïnstalleerde raad een zogenoemde "Ratswahlcantate" van J.S. Bach opgevoerd. Een aloude en mooie traditie in deze prachtkerk, een waar cultuurpaleis! Speciaal voor ons als raadsleden dus. En omdat u er niet allemaal bij kon zijn, geef ik u graag een paar regels van deze prachtige cantate "Gott, mann lobet dich in der Stille" door, vertaald en wel.

           

..dat recht en trouw

elkaar omhelzen.

en

Heer, wijd het bewind met uw zegen in,

opdat het kwaad ons verlaat

en gerechtigheid bij ons opbloeit.

Prachtige woorden, zeer passend bij Den Haag, dat een stad van vrede en recht wil zijn. Dat is toch wat we nodig hebben de komende jaren. Dat recht en trouw hand in hand gaan. En dat gerechtigheid, dat recht bij ons mag opbloeien.

Deze woorden drukken voor de fractie van de ChristenUnie-SGP - en voor vele anderen- iets uit van wat raakt aan de kern van de taak van de overheid: de vrede, rust en orde bewaken en bewaren én recht doen!

Of het nu om Duindorp gaat of de Doubletstraat...

Voor elkaar

Maar voor mij als volksvertegenwoordiger namens ChristenUnie-SGP is niet alleen onze overheidsvisie relevant, maar zeker ook de visie op onze samenleving. En een grondtoon daarin is dat wij mensen aan elkaar zijn gegeven om verantwoordelijkheid voor elkaar te dragen. Ik geloof dat mensen tot bloei komen als ze zich voor elkaar verantwoordelijk weten en zorg dragen voor elkaar. Daarom verdienen gemeenschappen, waarin zorg en verantwoordelijkheid opbloeien, alle ruimte en waar nodig een steuntje in de rug. Gezinnen, scholen, kerken, bedrijven, sportclubs, verenigingen, vrijwilligers en mantelzorgers. Mijn fractie is dan ook een groot fan van initiatieven, zoals stichting Present, Buurtzorg Nederland, Burgernet, voedselbanken, het Leger des Heils, STEK, PEP of hoe al deze geweldige mooie initiatieven en stichtingen ook heten. Over de participatiesamenleving gesproken.

Voorzitter,  deze grondtonen over overheid en samenleving zullen de inzet van mijn fractie de komende jaren tekenen. Daar kunt u van op aan.

Eindverslag

Dan nu naar de actualiteit van deze week. De afsluiting van de verkenningsperiode, het eindverslag van de verkenner en de start van de onderhandelingen over een nieuw college.

Allereerst hartelijk dank aan de verkenner, de heer Polman, voor zijn inspanningen en eindverslag. De uitslag van de verkiezingen vorige maand rechtvaardigden een verkenning ten volle.

Na het tweede verslag had ik misschien wel een verdere trechtering van partijen in het eindverslag verwacht. Deze is echter uitgebleven. Misschien kan de verkenner daar nog wat nader op ingaan.

Veel van wat in het eindverslag van de verkenner stond was herkenbaar.

Zo hecht ook mijn fractie zeer aan een stabiel en kwalitatief hoogwaardig stadsbestuur dat financieel degelijk te werk gaat.

De verkenner benadrukt dat Den Haag behoefte heeft aan een groeiagenda. Dat ben ik met hem eens. Wel viel me op dat dit onderwerp relatief veel aandacht krijgt in relatie tot andere opgaven. Het gaat niet alleen om groei, het gaat vooral ook om mensen. In het kader van dit debat ga ik daar verder niet op in, maar tijdens de onderhandelingen die volgen wil ik zeker recht doen aan de andere opgaven waar onze stad ook voor staat.

Ik onderstreep de zin van de verkenner dat het: "van belang (is) feitelijke informatie te delen waarbinnen eventueel gewenste aanpassingen mogelijk zijn en verantwoord worden geacht." Vervolgens komen een aantal projecten aan bod, waarbij de focus van mijn fractie ligt op de Laan van Meerdervoort, de Scheveningse haven en het - u kon er op wachten - Spuiforum. Om een goed vervolg te geven aan de gesprekken om te komen tot een nieuw college zijn degelijke factsheets en cijfers, ook over alternatieven en mogelijkheden tot wijziging en versobering, nodig.

Vervolg

Nu we in het grensgebied tussen verkenning en onderhandelingen zijn aanbeland, is het van belang dat deze adempauze geen impasse wordt. Ik spreek de hoop uit dat we onder voorzitterschap van de heer De Bruijn voortvarend tot een nieuw college komen. Nu komt het er op aan leiderschap te tonen, door de grootste fractie... en ook door de andere fracties.

Terug van weggeweest

U merkt het, de ChristenUnie-SGP is weer terug. Met overtuiging wil ik mij de net begonnen raadsperiode inzetten voor een betrouwbare en geloofwaardige politiek, dichtbij en dienstbaar aan de meer dan een half miljoen inwoners van Den Haag.

Voorzitter, u kunt er op rekenen dat de net geïnstalleerde fractievertegenwoordigers en ik ons - om het in de sfeer van deze Goede Week te zeggen - met passie zullen inzetten voor de vrede en de bloei van ons mooie Den Haag.

« Terug

Reacties op 'Maidenspeech raadslid Pieter Grinwis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2014 > april

Geen berichten gevonden