Vergeet de vrouwen niet bij de aanpak van radicalisering - ChristenUnie/SGP Den Haag presenteert 10 voorstellen tegen radicalisering

voorkant_discussienota_radicaliserenzaterdag 11 oktober 2014 09:29

De ChristenUnie/SGP-fractie in de Haagse gemeenteraad wil meer aandacht voor radicalisering onder islamitische vrouwen. De gewelddadige jihad lijkt in de beeldvorming misschien vooral een ‘mannending’, maar in de praktijk weten zich ook relatief veel vrouwen, vaak nog minderjarig, hierdoor aangesproken. Dat staat te lezen in een discussienota “Voorwaarden voor Vrede, 10 voorstellen tegen radicalisering”, die vandaag is gepresenteerd, vooruitlopend op de aanpak van radicalisering waar het Haags college van burgemeester en wethouders binnenkort mee komt.

Vanaf het begin van deze raadsperiode is het voorkomen en tegengaan van radicalisering en antisemitisme een topprioriteit voor de ChristenUnie/SGP-fractie. Steeds weer, in debatten, schriftelijke vragen, maar ook buiten de raad in de wijk, hebben raadslid Pieter Grinwis en fractievertegenwoordiger Anil Kumar duidelijk gemaakt dat er in Den Haag géén plek is voor het verheerlijken van en oproepen tot haat, geweld en terreur. En dat onderstrepen zij met de stevige en concrete aanpak, die ze vandaag presenteren.

Een greep uit de voorstellen van de Haagse ChristenUnie/SGP-fractie:

  • Geen ruimte voor ronselaars, jihadreizigers en haatpredikers. De fractie komt met voorstellen voor stopzetting en terugvordering van uitkeringen, gebiedsverboden en haatpredikers krijgen geen toegang tot de gemeente Den Haag.
  • Oorlogsmisdaden plegende IS-terroristen mogen hun straf niet ontlopen. We pleiten voor de vestiging van een ‘IS-tribunaal’ in Den Haag en roepen het college op daarvoor te gaan lobbyen.
  • Je moet in Den Haag veilig over straat kunnen, ook als je een hoofddoek, keppel of kruisje draagt. De ChristenUnie/SGP-fractie pleit er opnieuw voor dat de gemeente, in aanvulling op het kabinet, financieel over de brug komt om Joodse instellingen te beschermen. Wijkagenten moeten voortaan langer in één en dezelfde wijk blijven, ten minste 6 jaar. Er moeten buurtpreventieteams komen in buurten waar deze nog niet zijn, zoals in Schilderswijk-West.
  • Buurthuizen, vrouwensteunpunten, wijkteams, centra voor jeugd en gezin, scholen en zorginstellingen worden nauw betrokken bij het voorkomen, signaleren en tegengaan van radicalisering.
  • De Schilderswijk mag niet alleen een wijk zijn die rijk is aan armen. Door woningdifferentiatie moet de wijk beter in staat worden middeninkomens in de wijk te houden en deze groep ook aan te trekken. Pieter Grinwis: “Daarom stellen we voor de komende jaren ten minste 20% van de sociale huurwoningen toe te kennen aan huurders met een inkomen boven de huurtoeslaggrens. Dat percentage is nu nog zo’n 13%. En ook het percentage sociale huurwoningen in de Schilderswijk moet snel worden afgebouwd van 72 naar 60%. Hier moet tempo worden gemaakt. Mocht dat uitblijven, dan is toepassing van de herziene Rotterdamwet voor ons denkbaar.” Daarnaast wordt de Schilderswijk meer dan ooit een studentenwijk, als het aan de ChristenUnie/SGP-fractie ligt.
  • De bakken met geld die in de krachtwijken zijn gestopt en ook de Deal Schilderswijk moeten grondig worden onderzocht door de Rekenkamer. Over de effectiviteit en de doelmatigheid van de besteding van deze gelden heeft de ChristenUnie/SGP-fractie ernstige twijfels.
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Discussienota aanpak radicalisering ChristenUnie-SGP Den Haag354,6 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Vergeet de vrouwen niet bij de aanpak van radicalisering - ChristenUnie/SGP Den Haag presenteert 10 voorstellen tegen radicalisering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2014 > oktober

Geen berichten gevonden