Bijdrage Programmarekening 2015

klant-betaalt-factuur-nietdonderdag 30 juni 2016

Voorzitter, de jaarrekening is een indrukwekkend pak papier, waarmee het college invulling geeft aan zijn verantwoordingsplicht aan de raad over 2015 voor ruim 2,5 miljard euro aan lasten. Om te beginnen dank ik daarom wethouder De Bruijn, alle betrokken ambtenaren en de gemeentelijke accountants, evenals de Rekeningencommissie voor het opstellen en beoordelen van de jaarrekening. 2015 was het eerste volledige jaar, waarvoor dit college verantwoordelijkheid droeg.

2015, het jaar dat begon en eindigde met terroristische aanslagen in onder andere Parijs. En helaas waren dat niet de laatste, want met dat ik dit uitspreek, knokken hulpverleners voor de levens van slachtoffers die zijn gevallen bij de verschrikkelijke terroristische aanslag op het internationale vliegveld van Istanbul afgelopen dinsdag. De ChristenUnie/SGP leeft met de nabestaanden en gewonden mee. Het kwaad van de islamistische terreur grijpt onvoorspelbaar om zich heen. Gelukkig is Den Haag nog niet geraakt door een aanslag. Maar de ideologie die schuilgaat achter deze aanslagen gaat ook aan onze stad niet voorbij. In 2015 hebben we menig debat gevoerd over radicalisering en over hoe we voorkomen dat de hearts en minds van onze jongeren besmet raken met dit kwaadaardige virus.

2015, een jaar waarin Europa en ook Den Haag nadrukkelijk werden geconfronteerd met een grote vluchtelingenstroom als gevolg van vooral de uitzichtloze burgeroorlog in Syrië. De huisvesting- en integratie van zoveel vluchtelingen heeft een grote impact op de samenleving. Het college heeft de huisvestingsopgave voortvarend en verstandig aangepakt. Duizenden vrijwilligers waren en zijn bereid om naast hun medemens in nood te gaan staan. Maar voor de langere termijn zijn er flinke risico’s. Gaat de integratie slagen? Gaan deze mensen aan het werk? Starten ze een onderneming? Verhuizen ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal? Een vraag waarop wij met ons initiatiefvoorstel ‘waardig welkom’ een antwoord hebben gepoogd te geven. Enfin, ook dit jaar en de komende jaren zullen we hier nog vaak met elkaar over spreken.

Voorzitter, 2015 was ook het jaar van de drie decentralisaties op het gebied van zorg, jeugd en participatie. Het transitiejaar is behoorlijk goed verlopen. Wel waren en zijn er een aantal knelpunten. Gaandeweg ontstonden wachtlijsten bij Veilig Thuis. Het aantal zwerfjongeren in onze stad baart mijn fractie zorgen. En dan het tekort op de bijstand, inmiddels een echte Haagse traditie. Een structureel probleem dat het college tot op heden behandelt als een incidenteel issue. Bij de Voorjaarsnota heb ik hier reeds de vinger bij gelegd.

In 2015 is het positieve resultaat voor een niet gering deel te danken aan meevallers op Wmo-gerelateerde uitgaven, zoals ondersteuning, individuele voorzieningen en verslavingszorg. Volgens het college gaat het hier om louter incidentele meevallers. Een door de accountantsdienst aanbevolen en  aan de raad toegezegde analyse moet helder maken of dit daadwerkelijk zo is, of dat er toch een structurele component in zit, wat mijn fractie niet zou verbazen.  Als er bij de begrotingsvoorbereiding toch structurele meevallers blijken te zijn, moeten deze ten goede komen aan de zorg en zorggerelateerde terreinen. Mijn fractie denkt bijvoorbeeld aan dagbestedingsprojecten die het als gevolg van de bezuinigingen zwaar hebben. Denk aan Zorg voor Arbeid, Reakt en Stichting DAT.

Van dagbesteding is het een kleine stap naar het bekende en beruchte 10.000-banenplan dat in 2015 werd gepresenteerd. Wat vooral belangrijk is, is dat bij al die banenplannetjes ontschot en ontkokerd wordt gewerkt – om er maar eens een paar ambtelijke termen tegenaan te gooien. Oftewel: laat ambtelijke diensten niet naar elkaar wijzen, maar de handen ineenslaan en echt werk van werk maken.  En over de resultaten van het 10.000-banenplan; daar kunnen we het heel misschien aan het eind van deze collegeperiode over hebben…

Misschien, want dit college doet echt wel goede dingen, maar te vaak te traag. Deze verkeersvisie voor Scheveningen, die zou er eind 2015 zijn. We hebben hem nog niet en als we geluk hebben volgt ‘ie aankomend najaar. Vooral sneu voor de bewoners en ondernemers in bijvoorbeeld de haven. Terwijl de tram over de Westduinweg als een zwaard van Damocles boven Scheveningen hangt, is er nog steeds geen zicht op concrete verkeerskundige verbeteringen. En zo zijn er nog wel meer belangrijke zaken vertraagd, zoals de Agenda Ruimte voor de Stad, de aanwending van het Fonds Economische Structuurversterking en het fietsveilig maken van het Soestdijkseplein.

Al die vertraging zien we ook terug in de onderbesteding. De ChristenUnie/SGP-fractie maakt zich grote zorgen over die onderbestedingen, in 2015 op lastenniveau 88 miljoen euro. Toegegeven, met het Meerjaren Investeringsprogramma heeft het college stappen gezet om onderbesteding te voorkomen, maar wat mijn fractie betreft moet het beter en daartoe deden wij de suggestie voor het fysieke domein tot overprogrammeren. De wethouder heeft toegezegd dit mee te nemen in zijn doelmatigheidsonderzoek. 

Voor wat betreft de shisha lounges sluit ik me aan bij collega Koster (CDA). Ik hoop dat we deze ‘one-strike-you’re-out-benadering’ ook in de prostitutie kunnen gaan toepassen. Het college kent onze wens.

 

Labels

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Programmarekening 2015'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2016

Geen berichten gevonden