Ontwikkelingen Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC)

OCCwoensdag 21 december 2016 20:29

Met toenemende verontwaardiging heeft de ChristenUnie/SGP de jongste brief van wethouder Wijsmuller over het nieuwe cultuurcomplex gelezen. Vorige week diende raadslid Pieter Grinwis nog een motie in om exacte financiële duidelijkheid te krijgen. Deze motie was volgens Wijsmuller "volstrekt overbodig" en werd door de coalitiefracties vervolgens braaf weggestemd. Nu blijkt dat de motie niet overbodig was, maar dat de wethouder niet aan het verzoek kon en wilde voldoen.

Onder invloed van de welstandscommissie is het gebouw namelijk ontegenzeggelijk minder lelijk geworden en volgens sommigen zelfs mooi, maar iedereen snapt dat de doorgevoerde verbeteringen aan de gevel, entree en materialisering van het gebouw niet gratis zijn en dat het niet op voorhand logisch is dat de bouwer alle meerkosten voor zijn rekening neemt, aangezien de gevolgen van de welstandstoets geen keihard onderdeel waren van het gesloten contract. Er is dan ook niet voor niets een geschil over de kosten tussen de bouwer en de gemeente. En in plaats dat dat geschil voor de kerst wordt opgelost en er duidelijkheid wordt gecreëerd, gaat dat waarschijnlijk nog zeker een half jaar duren. En dus wilde de wethouder de "volstrekt overbodige" motie van de ChristenUnie/SGP niet aan zijn broek hebben. Een Adviesraad moet nu bepalen wie voor welk deel van de meerkosten moet opdraaien. En ondertussen zet de wethouder tal van onomkeerbare stappen. Overigens, ondanks dat de wethouder onverdroten doorgaat met de voorbereidingen op de bouw van zijn cultuurpaleis, is er al een jaar vertraging opgetreden. Ook dat leidt natuurlijk tot meerkosten, in ieder geval tot extra kapitaalslasten, en ook daar staat de bezweringsformule: "Uitgangspunt is dat de genoemde ontwikkelingen budgetneutraal opgevangen kunnen worden."

Dit muisje krijgt kortom nog een forse staart met eerst de nodige technische vragen en op 11 januari een wat de ChristenUnie/SGP betreft pittig debat met de wethouder. Probleem blijft dat zo lang het geschil tussen bouwer en gemeente niet is opgelost, we geen zekerheid hebben over eventuele meerkosten ten laste van de belastingbetaler, terwijl de trein wel gewoon doordendert. Mét vertraging, dat wel.

« Terug

Reacties op 'Ontwikkelingen Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2016 > december

Geen berichten gevonden