Pasen vieren op Haagse scholen? Reactie Pieter Grinwis op openingsartikel AD

Pieter Grinwiswoensdag 12 april 2017

Jezus is opgestaan, Hij leeft, Hij is Heer. Dat is Pasen. Het cruciale feest voor christenen. Zonder de dood en opstanding van Jezus had het hele christendom niet bestaan. Het is geweldig als de vele christelijke scholen die onze geseculariseerde stad telt dit feest met al hun schoolkinderen blijven vieren.

Vanochtend opende het AD met de boodschap dat Haagse christelijke scholen de viering van Pasen aanpassen. Onder andere met het verhaal “dat het bovenste deel van het kruis dat de kinderen dragen wordt afgebroken als islamitische kinderen niet met een christelijk symbool willen rondlopen” bij de protestants-christelijke O3-school in de Rivierenbuurt. Dat is natuurlijk de verkeerde knieval voor de Islam. Dat dit vervolgens door de directeur een “conservatieve traditie” wordt genoemd, stemt mij weinig hoopvol. Als we zo over het kruis spreken, geloven we er dan nog wel zelf in?
 
Maar omdat ik niet alleen wilde afgaan op het bewuste krantenartikel, heb ik ook even gebeld met de voorzitter van het bestuur van de 38 SCOH-scholen, de protestants-christelijke scholen in Den Haag, waar dus ook de O3-school bij hoort. Hij gaf aan dat ieder kind op school mee dient te doen met de vieringen van de christelijke feesten, dat deze vieringen verschillend worden ingevuld en vormgegeven, maar dat overal de boodschap van Pasen klinkt: Jezus is opgestaan.
 
Kortom, de voorzitter van het bestuur gaf aan dat bij ‘zijn’ scholen - die open staan voor alle kinderen, welke achtergrond ze ook hebben - ze pal staan voor de christelijke waarden, en op al die scholen onder andere het Kerst- en Paasevangelie klinkt. Daarbij moeten we niet doen alsof de paasvieringen tot vorig jaar orthodox-christelijk waren en nu vanwege islamitische ouders opeens niet meer. Secularisatie heeft al veel eerder zijn tol geëist. Pasen is in ons land al heel lang niet meer een feest dat alleen draait om de opgestane Heer, maar voor velen vooral om eieren, paashazen en woonboulevards.
 
Ik sprak een voorzitter die zich heel bewust is van het feit dat hij met zijn bestuur de identiteit van de scholen behoort te bewaren en te bewaken en dat het personeel daar vorm en inhoud aan dient te geven. Dat vond ik positief, zeker als je bedenkt hoe de populatie van de meeste scholen eruit ziet.
 
Tegelijk is een dergelijk bericht een wake-up call voor ons om bij het open staan voor alle mensen en overtuigingen om je heen, pal te blijven staan voor de christelijke waarden en voor het Paasevangelie. Het zelf afbreken van een kruis is in dat licht natuurlijk volstrekt de verkeerde knieval en zou vanzelfsprekend allesbehalve mijn keuze zijn. Maar tegen iedereen die vanochtend de wenkbrauwen fronste of kwaad of bezorgd is naar aanleiding van de opening van het AD zou ik willen zeggen: ga a.s. vrijdag en zondag eens naar de kerk en raak met Bach en vele anderen onder de indruk van Jezus’ liefde voor mensen en bedenk: Hij is opgestaan en Hij leeft.​
Ik wens u een gezegend paasfeest. 


Labels

« Terug

Reacties op 'Pasen vieren op Haagse scholen? Reactie Pieter Grinwis op openingsartikel AD'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2017

Geen berichten gevonden