ChristenUnie/SGP wil meer ruimte voor eigen regie in armoedebeleid

armoededonderdag 02 november 2017

“Ik heb nog schoolspullen over van vorig jaar en de gymschoenen passen nog. Ik krijg van school een rekening voor het materiaal dat mijn kind gebruikt voor zijn VMBO-opleiding techniek. Kon ik het tegoed wat ik nog over heb op de Schoolspullenpas maar inzetten voor die materialen.”

Zomaar een voorbeeld hoe het bestaande armoedebeleid van de gemeente in de praktijk kan uitpakken. De ChristenUnie/SGP denkt dat dit beter kan en heeft tijdens de begrotingsbehandeling in de Haagse raad donderdag een inspiratienota ingediend met acht voorstellen voor een waardig armoedebeleid. De voorstellen zijn met name bedoeld om de stapeling van armoederegelingen tegen te gaan en om mensen met een klein inkomen zelf meer keuzes te laten maken binnen de bestaande regelingen, maar wel zo dat het geld goed wordt gebruikt.

Fractievoorzitter Pieter Grinwis: “Het armoedebeleid kan en moet beter. Smartphones, laptops, winterkleding, schoolspullen, fietsen: steeds als er geldt vrijkomt wordt er weer een nieuw project in het leven geroepen om armoede, met name onder kinderen, te bestrijden. En dat armoedebestrijding onder gezinnen met kinderen nodig is staat buiten kijf: 22 procent van de Haagse kinderen groeit immers op in armoede, dus het is goed dat het college hier aandacht voor heeft. Maar nu stuurt de gemeente behoorlijk betuttelend op welk product, hoe duur, waar moet worden gekocht. Of nog gekker worden er soms feestelijk smartphones uitgedeeld. Maar als je toevallig als kind uit een gezin met een minimuminkomen euro voor euro al een smartphone bij elkaar had gespaard, heb je pech. Dan heb je niks aan de smartphone van de gemeente, maar naar het geld wat zo’n gezin goed kan gebruiken kan het fluiten. Dat moet én kan anders en beter.”

De ChristenUnie/SGP stelt voor om de verschillende regelingen samen te brengen in één tegoed dat op de Ooievaarspas gezet kan worden. Voor ouderen het voor hen relevante tegoed en voor kinderen het voor hen leeftijd relevante tegoed. Pieter Grinwis: “Ouders moeten zelf kunnen kijken hoeveel geld ze besteden aan schoolspullen of aan andere voor hun kind noodzakelijke goederen. We geven mensen natuurlijk niet zomaar een zak geld. Dan loop je het risico dat geld meteen naar schuldeisers gaat of wordt gebruikt voor de nieuwste iPhone met als gevolg dat er niks meer over is voor een winterjas voor het kind. Er komt één tegoed waarmee mensen zelf kunnen schuiven, in plaats van de huidige kerstboom aan regelingen.”

Goedkope winkels

Met het tegoed op de Ooievaarspas krijgen minimagezinnen, maar bijvoorbeeld ook ouderen met een krap pensioen, dus meer mogelijkheden om zelf keuzes te maken binnen de bestaande regelingen. Dat geldt ook voor het aantal winkels waar je met de Ooievaarspas terecht kun. Pieter Grinwis: “Nu kun je maar bij een klein aantal winkels terecht met bijvoorbeeld de Schoolspullenpas. Bij goedkope en bekende winkels als de Action of de Zeeman kun je niet eens terecht. En je kunt wel een gratis fiets krijgen, maar er is geen mogelijkheid om voor minder geld naar de fietsenmaker te gaan om je oude te repareren. Als we meer van dit soort winkels, maar bijvoorbeeld ook kringloopwinkels toevoegen, voorkomen we verspilling van armoedegelden en stimuleren we inventiviteit. En inventiviteit en creativiteit zijn misschien wel de belangrijkste eigenschappen die nodig zijn om uit de armoede te komen.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Inspiratienota Een waardig armoedebeleid469,9 kBapplication/pdfdownload
Labels
Armoede

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP wil meer ruimte voor eigen regie in armoedebeleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2017

Geen berichten gevonden