ChristenUnie/SGP: Integraal Veiligheidsplan mist scherpte

Pieter Grinwismaandag 25 februari 2019

Het vandaag gepresenteerde Veiligheidsplan bevat volgens de Haagse ChristenUnie/SGP goede speerpunten, zoals de aanpak van mensenhandel. Deze fractie ziet in het plan enkele veelbelovende aanzetten, maar er wordt nog onvoldoende doorgepakt op gebieden als ondermijning en drugscriminaliteit. Fractievoorzitter Pieter Grinwis: “Het college wijst wel instrumenten aan om ondermijning harder aan te pakken, maar toont nog niet het lef ze ook daadwerkelijk in te zetten. Hoeveel meer aanwijzingen heeft ons stadsbestuur nog nodig?”

“Aandacht voor ondermijning is er tegenwoordig genoeg”, zegt de fractievoorzitter, “maar ondermijning mag geen modewoord worden. Het moet doelgericht en doortastend worden aangepakt. Ik mis daadwerkelijke maatregelen van het college in dit plan. Wat gaan we er concréét aan doen om dit probleem op te pakken? Neem bijvoorbeeld de Weimarstraat. Bewoners daar schatten in dat een substantieel deel van de straateconomie zwart is. Kijk naar de grote hoeveelheid vage winkeltjes met al even vage etalages daar en elders. De gemeente noemt het niet voor niets ‘risicobranches’. We kunnen dit aanpakken als we ervoor zorgen dat deze branches, net als de shishalounges, vergunningplichtig worden. Het college toont nog niet het lef dit probate middel in te zetten, maar beperkt zich tot het in beeld brengen ervan.”

Op het gebied van ondermijning is er speciale aandacht voor onder andere de Scheveningse haven. Terecht, vindt de fractievoorzitter, want hier is sprake is van wet- en regelovertredend gedrag. Vrijwel alle steden met een serieuze haven hebben specifieke maatregelen gericht op de ondermijning daar, die vaak gelinkt is aan smokkel. Pieter Grinwis: “Het is fijn dat nota bene een ontraden en verworpen motie van de ChristenUnie/SGP van afgelopen najaar, waarin we pleitten voor het samenwerken met andere havensteden om ondermijning in de haven tegen te gaan, toch wordt uitgevoerd met de nu voorgestelde aanpak.” 

Aanpak drugscriminaliteit en kindermishandeling

Ook op het gebied van drugscriminaliteit mist de fractievoorzitter daadkracht van het college. Pieter Grinwis: “Wanneer gaat de gemeente hier een keer prioriteit aan geven? Jaarlijks worden er zo'n tweehonderd hennepkwekerijen ontmanteld. Die ambitie mag verdubbelen naar vierhonderd. Die kwekerijen zijn namelijk niet alleen illegaal, maar ook brandgevaarlijk. Om nog maar te zwijgen over de toenemende overlast van drugsafval-dumpingen. We willen niet alleen de status quo en mooie woorden van het college over soms nieuwe uitdagingen, maar ook daden.” 

Ten slotte is de fractievoorzitter blij met de aandacht die er in het rapport is voor de aanpak van kindermishandeling. “Het is goed om te zien dat de burgemeester zich hier aan haar woord heeft gehouden. Kindermishandeling is een ernstig probleem dat met zoveel leed gepaard gaat. Ik hoop dat het voornemen van de burgemeester om vol in te zetten op de bestrijding ervan daadwerkelijk zal leiden tot afname van dit grote kwaad in onze stad tegen weerloze kinderen.”

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP: Integraal Veiligheidsplan mist scherpte'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2019

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari