ChristenUnie/SGP wil onderzoek na vele klachten ondernemers Haagse Markt

HaagseMarktNieuw3woensdag 18 november 2015

De ChristenUnie/SGP wil dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de gang van zaken op de Haagse Markt sinds de start van de renovatie. De fractie hield een representatieve enquête onder bijna 100 ondernemers op de Haagse Markt. Raadslid Pieter Grinwis: “Het afgelopen jaar heeft onze fractie zo veel klachten over de gang van zaken op de Haagse Markt van ondernemers ontvangen, dat we afgelopen zomer zijn overgegaan tot het houden van een enquête. De woede en frustratie van ondernemers richt zich opvallend vaak op de gemeente met bijvoorbeeld klachten over willekeur. Hoewel ondernemers weer graag vooruit willen kijken, nu de vernieuwde markt klaar is, is er zeer grote behoefte aan een onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen van de ondernemers en de rol van de gemeente. De ChristenUnie/SGP pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek.” Ook de eventuele zondagsopenstelling van de Haagse Markt was onderdeel van de enquête. Een grote minderheid van 40% van de ondernemers wil sowieso niet op zondag open en nog eens 20% wil niet meer dan één zondag per maand open.

Woensdag debatteerde de Commissie Bestuur van de Haagse gemeenteraad over de nota “Markten, straathandel en kiosken”, waarbij de ChristenUnie/SGP de problemen tijdens de renovatie van de Haagse Markt benadrukte. Pieter Grinwis: “We zijn blij dat de Haagse Markt binnenkort feestelijk geopend wordt. Maar daarmee kunnen niet de problemen worden gemaskeerd die zich sinds de start van de renovatie hebben voorgedaan. Marktondernemers voelen zich structureel genegeerd, worden gedwongen tot suboptimale branchering, voelen zich benadeeld bij het verdelen van kramen en vinden dat marktmeesters willekeurig boetes uitdelen. Er moet recht gedaan worden aan deze ondernemers en om de feiten transparant boven tafel te krijgen is dus onafhankelijk onderzoek nodig.”              

Regelgeving

De fractie wil dat er eerst serieus naar marktondernemers geluisterd wordt, voordat nieuwe regelgeving voor de Haagse Markt en andere markten tot stand komt. Pieter Grinwis: “Veel ondernemers op de ‘Mart’ hebben ideeën over regelgeving en over wat er anders kan en moet, maar de wethouder lijkt daar tot op heden niet naar te willen luisteren.” Nu de Haagse Markt binnenkort geopend wordt en de nieuwe regelgeving op handen is, roept de fractie het college op om meer met de ondernemers zelf te spreken.

Kiosken

De ChristenUnie/SGP pleit daarnaast voor de terugkeer van kiosken in de Grote Marktstraat en minder terughoudendheid van het college bij nieuwe kiosken in de stad. Pieter Grinwis: “Geef die ondernemers juist de ruimte. Ze dragen bij aan een bruisend ondernemersklimaat en ze hebben bovendien een signalerende functie in de wijk.”

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP wil onderzoek na vele klachten ondernemers Haagse Markt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.