Ondernemer mag niet de dupe worden van zondagsopenstelling Haagse Markt - ChristenUnie/SGP stelt schriftelijke vragen over collegebesluit

HaagseMarktNieuw304-07-2016 13:06

Afgelopen week besloot het Haagse stadsbestuur tot een pilot met drie koopzondagen op de Haagse Mart. Iedere laatste zondag van de maanden juli, augustus en september gaat de Haagse Markt een extra dag open, naast de reguliere marktdagen op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Het college van B&W hield zich bij dit besluit niet aan zijn toezegging om eerst de gemeenteraad te consulteren alvorens tot eventuele zondagsopenstelling op de Haagse Markt over te gaan. Raadslid Pieter Grinwis: “Dat is niet netjes, maar wat mij meer zorgen baart zijn de gevolgen voor de marktondernemers die niet mee willen doen aan de zondagsopenstelling.” De Haagse ChristenUnie/SGP-fractie heeft deze kwestie aan de orde gesteld door schriftelijke vragen te stellen.

Dat de behoefte aan een koopzondag leeft op de Haagse Mart weet de fractie. Pieter Grinwis: “Wij hebben nog geen jaar geleden zelf een grote enquête gehouden op de Haagse Mart en daarbij constateerden we dat er een meerderheid voor openstelling op zondag is. Maar daar stond een grote minderheid van ongeveer 40% tegenover. De pilot is gelukkig op basis van vrijwilligheid, maar of dat bij een eventuele definitieve zondagsopenstelling zo blijft is nog de vraag. Voor de gewone marktdagen geldt namelijk dat vaste standhouders hun kraam moeten openen, afgezien van een aantal verlofdagen per jaar. Het is voor mijn fractie essentieel dat openstelling op zondag voor ondernemers, evenals bij de pilot, op vrijwillige basis blijft. Zonder consequenties voor de huur en de verlofdagen.”

Hoge kosten

Overigens is het serieus de vraag of voor de marktondernemers de extra kosten van een extra marktdag opwegen tegen de meeropbrengsten. Sowieso vervullen de kosten die de marktkooplui moeten maken de ChristenUnie/SGP met zorg. Eerder dit jaar heeft de gemeente de marktgelden die ondernemers aan de gemeente moeten betalen meer dan verdubbeld. Pieter Grinwis: “Na jarenlang renoveren ligt de Haagse Markt er weer mooi bij, maar dat is nog geen reden de tarieven te verdubbelen of te verdrievoudigen. Voor een simpele kraam ben je nu al gauw duizend euro per maand kwijt. Bij veel marktondernemers staat het water tot aan de lippen en ze dreigen hierdoor kopje onder te gaan.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Vragen over collegebesluit pilot koopzondagen Haagse Mart116,9 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Ondernemer mag niet de dupe worden van zondagsopenstelling Haagse Markt - ChristenUnie/SGP stelt schriftelijke vragen over collegebesluit'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2016

Geen berichten gevonden