Haags college negeert in ambitieuze woonvisie gewone gezinnen

Rijtjeshuis.jpgwoensdag 19 april 2017 18:01

Den Haag staat de komende decennia voor een enorme woningbouwopgave. In de vandaag verschenen Woonvisie kiest het college voor het bouwen van woningen voor allerlei doelgroepen: 30% sociale woningbouw voor mensen met een kleine beurs, 20% middeldure huurwoningen voor mensen met een iets grotere beurs, kleine koopwoningen voor starters, studentenwoningen voor de groeiende studentenpopulatie en woonoplossingen voor ouderen. De categorie die nadrukkelijk ontbreekt zijn de eengezinswoningen voor gewone gezinnen. Dat vindt de ChristenUnie/SGP niet alleen teleurstellend, maar ook zeer onverstandig.

Raadslid Pieter Grinwis: “Tot mijn verbazing gaat het college zelfs zover om een maximum van 20% aan de te bouwen eengezinswoningen te stellen. Het aandeel betaalbare eengezinswoningen is al te laag in onze stad (ruim 21% tegenover 25% in Rotterdam) en met deze keuze worden eengezinswoningen nog schaarser en dus nog duurder dan ze al zijn. Het college wil wel met allerlei hippe woonmilieus yuppen naar de stad trekken, maar als deze mensen kinderen krijgen en dus behoefte ontstaat aan een eengezinswoning, dan moeten ze hun heil maar elders zoeken. Daarmee dreigt Den Haag Amsterdam achterna te gaan en wordt het een stad met - afgezien van veel jongeren - vooral armen en rijken en met een steeds kleiner wordende middenklasse. Ik begrijp natuurlijk dat Den Haag moet woekeren met zijn ruimte, maar van deze keuze gaan we nog heel veel spijt krijgen. Mijn fractie zal zeker met voorstellen komen om de Woonvisie op dit punt te verbeteren”

Planvoorraad

Den Haag staat aan de vooravond van een gigantische woningbouwopgave. 50.000 woningen zouden er moeten worden bijgebouwd, omdat de stad groeit. Pieter Grinwis: “Dat betekent dat we er in twee decennia een stad ter grootte van Delft bij moeten bouwen. Dat is nauwelijks voor te stellen. Zeker als je bedenkt dat het college voor ruim 30.000 woningen nog geen idee heeft waar en hoe.”

Sociale huurwoningen

Een ander zorgpunt voor de ChristenUnie/SGP is de ontwikkeling van het aantal sociale huurwoningen in Den Haag. In de woonvisie schrijft wethouder Wijsmuller kortweg dat de benodigde kernvoorraad van sociale huurwoningen wordt behouden en dat hij daarvoor afspraken gaat maken met de woningcorporaties. Pieter Grinwis: “De wethouder zegt wel heel makkelijk dat het aantal benodigde sociale huurwoningen op peil blijft, maar dat betekent dat er op korte termijn duizenden woningen bij moeten worden gebouwd. Dat alleen al is een enorme opgave. Wethouder en woningcorporaties mogen hier niet falen. Immers, de wachttijd op een sociale huurwoning is de afgelopen jaren al met een jaar opgelopen naar bijna 3,5 jaar.”

Deze zorgen en kritiek nemen niet weg dat er volgens de ChristenUnie/SGP ook veel goede ambities zijn geformuleerd in de Haagse Woonvisie. Pieter Grinwis: “Zo is er veel aandacht voor de noodzakelijke verduurzaming van de woningvoorraad. En bijvoorbeeld ook voor goede huisvesting voor kwetsbare groepen, zoals voormalig dak- en thuislozen. Kortom, ik zie uit naar een stevig inhoudelijk debat met de wethouder.”

« Terug

Reacties op 'Haags college negeert in ambitieuze woonvisie gewone gezinnen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2017 > april

Geen berichten gevonden