Bijdrage Algemene beschouwingen 2017

Pieter Grinwisdonderdag 06 juli 2017 22:08

Bouwen én bewaren

Voorzitter, we zijn al weer toe aan de laatste Algemene Beschouwingen in deze raadsperiode, uw eerste algemene beschouwingen in deze raad. Althans beschouwingen; u bent vandaag meer overladen met moties dan met beschouwingen: met visies op en bespiegelingen over onze mooie stad. Ook mijn termijn zal het midden houden tussen een beschouwing en een aanleiding om u te verblijden met enkele mooie moties.

Boven mijn verhaal staat de voor mijn partij klassieke titel: 'bouwen én bewaren'. De reden daarvan wordt u de komende minuten wel helder. Ik wil het deze avond onder dat motto met u hebben over samen leven, samen werken en samen zorgen in en voor onze stad.

Bouwen aan de samenleving

Voorzitter, ik wil beginnen met een compliment. Een compliment aan een wethouder die ik niet vaak complimenteer. En dan heb ik het natuurlijk over wethouder Baldewsingh. Hij was vorig jaar heel duidelijk in zijn diagnose: het Nederlandse inburgeringsbeleid is aantoonbaar mislukt. En zo is het. Het gaat niet goed met de inburgering van nieuwkomers. De Algemene Rekenkamer maakte afgelopen januari bijvoorbeeld nog gehakt van de Wet inburgering. De taalvaardigheid na de inburgeringscursus is belabberd. En tegelijk 'hospitaliseren' we deze mensen in een uitkering. Tot 90% van de nieuwkomers die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, zit nu nog in de bijstand. Wethouder Baldewsingh verzuchtte niet voor niets: “Als ik de naturalisatieceremonie heb gedaan, denk ik: ik heb vandaag de kwetsbare laag groter gemaakt”.

Dat moet consequenties hebben voor hoe wij met immigratie en integratie omgaan. Daarom is het mooi dat de wethouder het niet bij zijn constatering hield, maar dat hij met een voorstel voor een nieuwe Haagse aanpak van de inburgering kwam. Afgezien van het soms best wel sociaal-democratische sausje over de voorstellen - een kniesoor die daarop let - is deze aanpak niet anders dan een uitgebreide uitvoering van de filosofie en voorstellen van het initiatiefvoorstel ‘Waardig welkom’ van de ChristenUnie/SGP, dat ik exact een jaar geleden indiende (en wat afgelopen najaar door de raad is omarmd): de maatschappelijke participatie, de mentoren (maatjes), het doornemen en doorleven van de hier geldende waarden en normen, de college-tour (met je maatje naar het museum), de stadsgesprekken etc. En voorzitter, ik ben daar blij mee.

Het is zo hard nodig dat de gemeente serieus en intensief werk maakt van de inburgering. Het is zo belangrijk dat nieuwkomers niet alleen fysiek naar onze stad verhuizen, maar ook mentaal. En het is hoog tijd dat inburgeraars snel goed Nederlands leren spreken en dat de soms malafide taalbureaus er tussenuit gaan. Natuurlijk heb ik vragen bij de hoge kosten van het inburgeringsplan, maar de kritiek van VVD en CDA op dit plan is ronduit kortzichtig. Wat dachten mijn collega’s wat het huidige inburgeringsbeleid de samenleving kost? Hoeveel euro van de lening van € 10.000 bij DUO zou er terugbetaald worden door die 90% in de bijstand? Om over alle andere kosten maar te zwijgen. Het is hoog tijd voor een verplichtend, ontzorgend en activerend inburgeringsbeleid. Enfin, ik verwijs u graag naar het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in dezen. Ik hoop dan ook dat het nieuwe kabinet snel afrekent met het integratiebeleid van Rutte I en II. Voorzitter, u begrijpt, aan mij zal het niet liggen.

Normaal - in Den Haag gedraag je je normaal

Voor het samen bouwen aan de samenleving is meer nodig dan goede integratie. Het is ook nodig om respect te hebben voor elkaar. En voorzitter, wat zeker niet getuigt van respect naar een ander is het bespugen, uitschelden of nasissen van iemand. Inderdaad, ik heb het over straatintimidatie, wat in onze stad waarschijnlijk net zo’n groot probleem is als in Amsterdam en Rotterdam.

De ChristenUnie/SGP wil dat alle burgers en bezoekers van Den Haag zich veilig weten en voelen en dringt daarom, samen met het CDA, al geruime tijd bij het college aan op een stevige aanpak van straatintimidatie. Rekening houdend met de reactie van de burgemeester tijdens de commissiebehandeling van de Programmarekening, dien ik daarom samen met collega’s Koster en De Mos de volgende motie in met als dictum:

verzoekt het college, in navolging van de gemeenten Rotterdam en Amsterdam, met relevante partners in de stad een brede aanpak op te stellen om straatintimidatie in Den Haag tegen te gaan met daarin aandacht voor preventie en bewustwording bij daders, slachtoffers, omstanders en opsporingsambtenaren, en de raad over de voortgang en het resultaat te informeren.

Bewaar  de Haven - de Scheveningse haven verdient het

Voorzitter, ik kom bij de Scheveningse Haven. Het is bekend hoe de ChristenUnie/SGP deze haven koestert. Gisteren kregen we nog een 22 kantjes tellende brief vol met mooie berichten. Zo draait de visafslag beter dan ooit met een recordomzet afgelopen jaar. Echter de visafslag wacht met smart op de broodnodige renovatie. Maar wat lees ik op pagina 4: dat er 3 maanden vertraging dreigt. De gevraagde financiering voor de renovatie van de visafslag kan onmogelijk een verrassing zijn, gezien het feit dat dit al vastgelegd is in de gebiedsontwikkelingsovereenkomst. Daarom de oproep aan de wethouder om snel een beslissing te nemen, zodat deze 3 maanden vertraging worden voorkomen. Is de wethouder daartoe bereid? Ik roep hem op - als aandeelhouder van onze visafslag - door te pakken bij het komen van plannen op papier naar renovatie in de praktijk.

Die gebiedsontwikkeling en alle andere initiatieven die er nu zijn in de haven, zijn zo belangrijk voor de groei van de broodnodige werkgelegenheid voor mensen met gouden handen. Een haven die werkt, daar gaat de ChristenUnie/SGP voor. Ik ben daarom blij met het besluit dat op de plek van het Zuiderstrandtheater geen woningen komen, maar maritieme bedrijven. Top!

Ga zo door zeg ik tegen wethouder Klein. En ik heb een motie voor hem als steuntje in de rug. Want steeds weer popt het risico op dat er niet-havengebonden bedrijven of andere niet-havengebonden zaken in de Scheveningse haven worden gesitueerd. Dat zagen we nog bij het debat over Legoland, waar in één keer de Scheveningse haven zoekgebied werd voor een casino. Daarom een motie met als dictum:

verzoekt het college teneinde Scheveningen Haven een echte haven te laten blijven voortaan geen nieuwe niet-havengebonden gebouwen en langdurige activiteiten niet passend bij de beleidsprioriteiten meer toe te staan.

Bewaren - zorg goed voor ons kerkelijk kapitaal

Voorzitter, we moeten niet alleen zuinig zijn op onze haven, maar ook op ons erfgoed, meer specifiek: ons kerkelijk erfgoed. Bij het zorgen voor onze omgeving hoort ook het zorgen voor ons verleden, en het bewaren hiervan voor toekomstige generaties. We hebben in Den Haag prachtige kerkgebouwen - monument of niet - met veel cultuurhistorische waarde, die naast een religieuze, een maatschappelijke betekenis hebben. Hoewel veel migrantenkerken floreren, is het geen geheim dat van veel kerkgebouwen de deuren noodgedwongen worden gesloten.

We hebben beleid, hoe met verkoop van kerkgebouwen moet worden omgegaan. Op papier lijkt alles procedureel goed geregeld, maar een goede procedure leidt nog niet direct tot een goede afweging. Hoelang zijn we niet met elkaar aan het vergaderen over een al dan niet verkocht kerkgebouw, hoe vaak stellen we besluitvorming niet uit, hoe vaak voelen omwonenden zich onvoldoende en te laat betrokken? Kortom, het papier is geduldig en de praktijk weerbarstig. Het is eigenlijk heel simpel. Er is een inhoudelijke visie op de toekomst van kerkgebouwen nodig, van die gebouwen die (mogelijk) verkocht gaan worden. De kerkgebouwen zijn het waard en we willen toch allemaal de onvrede bij bewoners, kerkgenootschappen en ambtenaren en raadsleden verminderen?

Daarom de volgende motie, die ik indien met collega’s Rogier en Van Nieuwenhoven, met als dictum:

verzoekt het college, in samenspraak met de verschillende kerkgenootschappen in Den Haag, bewoners(organisaties) en andere betrokkenen een kerkenvisie op te stellen waarin duidelijk staat aangegeven welke (op dit moment) niet-monumentale kerkgebouwen die (mogelijk) onttrokken worden aan de eredienst wel of niet behouden moeten blijven, al dan niet met een andere bestemming, en hoe dit gerealiseerd zou kunnen worden.

Bewaren - Den Haag geef je door

Dat we zuinig zijn op dat wat we geërfd hebben van onze voorouders, spreekt vanzelf. Dat we net zo zuinig zijn op onze stad, op onze leefomgeving, omdat we deze geleend hebben van onze kinderen, van toekomstige generaties spreekt voor de ChristenUnie/SGP net zo goed vanzelf. Daarom mijn handtekening onder het Klimaatpact en onder de daarbij behorende motie.

In lijn daarmee leg ik twee concrete voorstellen aan mijn collega’s voor. Allereerst op gebied van het tegengaan van voedselverspilling. Dat dat een groot probleem is, behoeft geen betoog. Rekent u even mee: een voorzichtige schatting leert dat we in Den Haag al gauw 20 miljoen kilogram afval per jaar weggooien. Dat is per minuut 40 kilo voedsel. Dat is natuurlijk zonde en levert onnodig veel uitstoot van broeikasgassen op. Het is kortom hoog tijd voor innovatieve oplossingen. Het is tijd om startups, passend bij het beleid van dit college, uit te dagen om met oplossingen te komen voor deze ‘urban challenge’. Daarom de volgende motie, die ik indien samen met collega’s Oudshoorn, Teunissen en Kapteijns, met als dictum:

verzoekt het college bij een eerstvolgende editie van het programma ‘Startup in Residence’ het terugdringen van voedselverspilling als één van de urban challenges op te nemen.

Dan het tweede voorstel. Eén van de grote uitdagingen bij de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie is het creëren van voldoende opslagcapaciteit. Momenteel is het bewaren van de opgewekte energie met bijvoorbeeld zonnecollectoren vaak nog een groot probleem. Dit resulteert er in dat overtollig opgewekte energie wordt teruggeleid naar de netbeheerder, waar nu nog een terugleververgoeding voor is, maar hoe lang nog? Bovendien is het net hier niet op gebouwd.

Het zou veel praktischer, en rendabeler zijn, als particulieren de energie zelf kunnen opslaan. In een aantal gemeenten wordt hiermee al op kleine schaal geëxperimenteerd. In Utrecht wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met Smart Solar Charging, waarin in elektrische deelauto’s lokaal opgewekte energie opgeslagen wordt, die gebruikt kan worden voor het rijden, maar ook teruggeleverd kan worden aan huishoudens in de wijk. In andere gemeenten wordt geëxperimenteerd met buurt- of thuisbatterijen. Daarom een motie, samen met collega’s Oudshoorn, Teunissen, Kapteijns , Balster en Toeters, met als dictum:

verzoekt het college de mogelijkheden te onderzoeken om, samen met netbeheerder Stedin, in Den Haag een pilot op te zetten met opslag van zonne-energie middels Smart Solar Charging, buurtbatterijen en/of thuisbatterijen.

Voorzitter, resumerend. Wat betreft de ChristenUnie/SGP hebben we te bouwen aan een stad waar iedereen meedoet en zich respectvol gedraagt en hebben we zuinig te zijn op onze haven, ons erfgoed en onze leefomgeving. Zo bewaren we Den Haag voor de generaties na ons. Ik wens het college veel wijsheid en zegen bij het bouwen aan én bewaren van onze mooie stad.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie innovatieve oplossingen voedselverspilling88,5 kBapplication/pdfdownload
Motie laat Scheveningen Haven een echte haven zijn en blijven163,7 kBapplication/pdfdownload
Motie slimmere energieopslag89,3 kBapplication/pdfdownload
Motie stop straatintimidatie in Den Haag177,4 kBapplication/pdfdownload
Motie visie op kerkgebouwen87,1 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Algemene beschouwingen 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2017 > juli

Geen berichten gevonden