Verbijstering bij Haagse fracties over verkwisting belastinggeld bij prestigeproject - “Waar zijn onze miljoenen gebleven?”

Geldkraandonderdag 05 april 2018 22:00

De ChristenUnie/SGP, SP, Haagse Stadspartij, PvdA en GroenLinks zijn verbijsterd over de deze week verschenen artikelen in De Groene Amsterdammer en De Volkskrant over de ondergang van The Hague Institute for Global Justice. Dit instituut werd in 2010 met veel bombarie gepresenteerd en moest een instituut van wereldformaat worden, maar uit de reconstructies komt het onthutsende beeld naar voren van een organisatie waar niets gebeurde om financieel zelfstandig te worden en waar het (belasting)geld dat er was, werd uitgegeven aan een topsalaris en bizarre declaraties. Een bureaustoel van 3.000 euro of een dagelijkse geserveerde lunch met kreeftensoep: niets leek te gek. Reden genoeg voor de fracties om een serie kritische vragen aan het college te stellen.

Van de ongeveer 20 miljoen euro die er naar het instituut is gegaan, lijkt zo’n 3 miljoen afkomstig te zijn van de Haagse belastingbetaler. Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) vindt het onvoorstelbaar: “Er zijn vele miljoenen gepompt in deze club maar waar zijn ze gebleven? Uit de artikelen blijkt dat het vooral is gegaan naar conferenties met luxe diners, achteloze decaraties, en een topsalaris voor een directeur die als dictator zou hebben geopereerd en nooit enige moeite lijkt te hebben genomen om het instituut financieel onafhankelijk te maken.” Hierbij sluit Hanne Drost (SP) zich aan: “De SP vindt het onacceptabel dat een prestigieus kennisinstituut miljoenen aan gemeenschapsgeld uitgegeven heeft aan lezingen met dure catering, luxe hotelovernachtingen en het riante salaris van de directeur. Het kennisinstituut heeft niet opgebracht waar zij voor opgericht was, namelijk kennisontwikkeling over vrede, recht, veiligheid en ontwikkeling.”

Peter Bos (HSP) is vooral verbaasd dat de gemeente niet eerder heeft gehandeld: “Er is twintig miljoen gemeenschapsgeld over de balk gesmeten zonder dat tijdig en adequaat is ingegrepen. Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht.” Martijn Balster van de PvdA wil ook dat de gemeente het hier niet bij laat: “Dat het instituut niet heeft geleverd waar het voor is opgericht, is al erg. Maar het exorbitante salaris en de belachelijke declaraties steken me helemaal als een graat in de keel. We moeten proberen het Haagse belastinggeld eerder vandaag dan morgen terug zien te krijgen.” Dat is wat betreft Maarten De Vuyst (GroenLinks) ook de belangrijkste les die moet worden getrokken uit het fiasco: “Na The Hague Security Delta is dit het tweede internationale prestigeproject wat op (financieel) drijfzand gebouwd lijkt te zijn. Dit geeft duidelijk reden om eens goed achter de oren te krabben of we in de toekomst geld moeten blijven vrijmaken voor dit soort organisaties.”

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20180405 SV Betreffende ondergang van The Hague Institute for Global Justice278,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Verbijstering bij Haagse fracties over verkwisting belastinggeld bij prestigeproject - “Waar zijn onze miljoenen gebleven?”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2018 > april

Geen berichten gevonden