Reactie op programmabegroting 2022-2025: Stadsbestuur schuift problemen op bordje nieuw college

Judith Klokkenburgdonderdag 09 september 2021

Raadslid Judith Klokkenburg maakt zich zorgen over de uitgavendrift van dit college die tentoongespreid wordt in de vandaag gepresenteerde begroting 2022-2025: “De gemeente Den Haag staat er financieel slecht voor. We hebben te maken met grote tekorten en de reserves raken uitgeput. Het college komt met een noodgreep van €12 miljoen uit de spaarpot en schuift een structureel tekort van bijna €20 miljoen door op het bordje van een nieuw college. En dat terwijl het stadsbestuur erkent dat er in de toekomst nog veel grotere tekorten dreigen. Het betekent simpelweg dat we niet klaar zijn voor de grote uitdagingen van de komende jaren: de energietransitie, voldoende nieuwe woningen, goede en betaalbare jeugdzorg en de zorg voor de meest kwetsbaren die door corona extra hard zijn geraakt. Tegenvallers kunnen we niet opvangen in de toekomst: de rek is eruit.’’

De financiële meevallers die er ondanks de coronacrisis toch waren in 2020 worden gebruikt om zaken op orde te krijgen die allang geregeld hadden moeten zijn. Klokkenburg: “Hoe is het mogelijk dat de gemeente de privacybescherming van burgers niet op orde heeft terwijl dat in 2018 al zo had moeten zijn? Nu moet daar ineens nog €600.000 euro aan besteed worden, terwijl dat gewoon een basistaak van de gemeente is!” Ook is Klokkenburg ontstemd over het nieuwe paradepaardje van het college, de oude atoombunker aan de Schedeldoekhaven, die omgetoverd moet worden in een extra depot voor het gemeentearchief en oefenruimtes voor muzikanten: “Dit plan komt volledig uit de lucht vallen. Ruim €2 miljoen wordt er geïnvesteerd om de bunker om te vormen. Waarom heeft het gemeentelijk archief opeens extra opslagruimte nodig? Ze zetten toch juist in op digitalisering? Bovendien is net het gigantische cultuurpaleis Amare geopend. Is daar niet genoeg oefenruimte voor muzikanten?”

Klokkenburg is blij dat er, na lang aandringen, eindelijk eenmalig extra geld aan publiekszaken wordt besteed, maar pleit voor structureel meer geld: “Het is belangrijk dat onze burgers goed geholpen worden. Als je vragen of zorgen hebt moet de gemeente goed en makkelijk te bereiken zijn. Dat betekent bijvoorbeeld je paspoort op kunnen halen bij een stadsdeelkantoor in de buurt.”

Labels
Financiën

« Terug

Reacties op 'Reactie op programmabegroting 2022-2025: Stadsbestuur schuift problemen op bordje nieuw college'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni