Begrotingsbehandeling: de lelijke kanten van politiek, en wat toch hoopvol stemt

Judith Klokkenburgvrijdag 05 november 2021

Raadslid Judith Klokkenburg blikt terug op de behandeling van de Begroting 2022-2025 van 4 november: ''Het debat over de begroting liet zien hoe politiek ook lelijke kanten heeft. In dit debat hebben we specifiek gesproken over buurtcentrum De Mussen. Het oudste zelfstandige buurtcentrum van onze stad, zelfs van ons land. Al 95 jaar spil in de Schilderswijk. Een buurtcentrum dat geroemd wordt om de integrale manier van werken, waar niet verkokerd wordt gewerkt, maar hele gezinnen betrokken zijn, volledig ingebed in de wijk en in alle haarvaten. Waar veel vrijwilligers betrokken zijn, een huis vóór de wijk en van de wijk. Kortom, De Mussen doet ongelooflijk belangrijk werk. 

En nu zijn we op een punt dat buurthuis De Mussen failliet dreigt te gaan, ten onder aan haar eigen succes: er is een jaarlijks tekort van €300.000. De Mussen heeft kritisch naar zichzelf gekeken en kan nog verder €150.000 bezuinigen. Dan is er nog een structureel gat van €150.000. Wat de ChristenUnie/SGP betreft kun je structurele tekorten niet oplossen met incidentele middelen. Ik heb daarom een amendement ingediend om De Mussen te redden, en structureel het gat op hun begroting te dichten. Dat geld komt van een potje (van 2,5 miljoen euro jaarlijks) voor innovatieve en kleinschalige welzijnsregelingen. Van geld wat precies bedoeld is voor het werk dat De Mussen doet en wat bovendien niet ten gaat koste van de rest van de buurthuizen.

De coalitiepartijen, dat zijn VVD, PvdA, D66, CDA en GroenLinks, kwamen met een eigen motie om De Mussen te “redden”. Zij waren ook bereid €150.000 te geven, maar alleen incidenteel én pas als De Mussen een sluitende begroting kan aanleveren, iets wat het afgelopen jaar niet is gelukt. Maar met incidentele middelen los je geen structureel probleem op, en blijft de toekomst van De Mussen aan een zijden draadje hangen. En dat is de lelijke kant van de politiek, waar we ondanks onze inzet niet iets aan hebben kunnen veranderen. Ons amendement is niet aangenomen en De Mussen is daarvan de dupe.

En toch, ondanks dat politiek soms lelijke kanten heeft, het is ook de plek waar je het verschil kan maken. We hebben ook een aantal mooie resultaten behaald. Zo wordt er samen met scholen die op de nominatie staan om op middellange termijn vervangen te worden, gekeken hoe zij toch kunnen verduurzamen, zodat hun energierekening omlaaggaat. En een ergernis van velen: gaten in straten en stoepen die lelijk ingeklinkerd worden na ondergrondse werkzaamheden. We hebben als afspraak: laat de straat na je werk achter zoals je hem aantrof. Die bestaande afspraken worden te vaak aan de laars gelapt na werkzaamheden, dus moet er beter worden gecontroleerd en gehandhaafd. En dat gaat na een aangenomen motie ook gebeuren. De bedrijven die ondergrondse wegwerkzaamheden uitvoeren worden daar ook aan gehouden, en als ze het niet netjes achterlaten worden de uitvoeringskosten alsnog op hen verhaald. Zo krijgen we goede, mooie en veilige wegen, ook na ondergrondse werkzaamheden: geen lappendekens in Den Haag!”

 

 

Labels

« Terug

Reacties op 'Begrotingsbehandeling: de lelijke kanten van politiek, en wat toch hoopvol stemt'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september

juli

juni