Zorg voor gratis zelftesten voor mensen met een laag inkomen

zelftest.jpgvrijdag 03 december 2021

Mensen in Den Haag met een laag inkomen moeten makkelijker aan gratis COVID-zelftesten kunnen komen. Dat stellen de PvdA, ChristenUnie/SGP, de Partij voor de Dieren en de SP. “Een zelftest kost 3 euro. Voor mensen die ieder dubbeltje moeten omdraaien is dit een hoop geld, zeker als je meerdere keren per maand een zelftest wilt gebruiken,” zegt raadslid Janneke Holman (PvdA). De partijen constateren dat in deze fase van de coronacrisis zelftesten steeds belangrijker worden. Zo adviseert het Ministerie van VWS sinds gisteren dat een zelftest met milde klachten ook kan, in plaats van langs te gaan bij de GGD.

Gratis zelftesten in buurthuizen en stadsdeelkantoren 

“Voor mensen met een kleine beurs zijn de kosten een reden om minder of niet te testen,” zegt raadslid Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP. “Dat baart mij zorgen.” Daarom willen de raadsleden weten of en hoe de gemeente gratis zelftesten kan aanbieden aan mensen met een laag inkomen. Robin Smit van de Partij voor de Dieren wil dat gratis zelftesten op meer plekken beschikbaar komen: “Er worden nu al zelftesten uitgedeeld bij de Voedselbank, maar niet iedereen die geen geld heeft voor zelftesten komt daar. Daarom zou het goed zijn als ze op meer plekken worden uitgedeeld, bijvoorbeeld in stadsdeelkantoren, servicepunten en buurthuizen.” 

Wijken met een lage vaccinatiegraad

“Juist in kwetsbare wijken is de vaccinatiegraad laag, en is het dus belangrijk dat we alles doen om de verspreiding van het coronavirus remmen,” stelt raadslid Lesley Arp van de SP. “Gratis zelftesten verstrekken, zeker nu ze regelmatig uitverkocht zijn bij supermarkten en drogisten, is het minste wat de gemeente moet doen.” Daarom hebben de partijen een debat aangevraagd voor volgende week woensdag in de gemeenteraad.

Labels

« Terug

Reacties op 'Zorg voor gratis zelftesten voor mensen met een laag inkomen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september