ChristenUnie/SGP kiest voor een dienstbaar, duurzaam en sociaal Den Haag.

voorkant concept VP22-26woensdag 29 december 2021

“Samen recht doen” is de titel van het conceptverkiezingsprogramma, dat de partijen - die gezamenlijk meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen - vandaag presenteren. Als het aan de ChristenUnie/SGP ligt wordt de komende jaren ingezet op een dienstbaar, duurzaam en sociaal Den Haag, waarin aandacht is voor een overheid met oog voor hen die onrecht wordt aangedaan. Lijsttrekker Judith Klokkenburg: ”Den Haag is een mooie en fijne stad om in te wonen en werken, maar de stad kent ook een andere kant, die door de coronacrisis vergroot is. Zo leven er veel mensen in schulden, slapen er mensen op straat en groeien veel kinderen op in armoede. Aan deze mensen moeten we recht doen. Dat begint met een dienstbare houding van het stadhuis. Dus geen bureaucratische brieven maar persoonlijk contact en in elk stadsdeel een laagdrempelig loket voor al je vragen. Maar natuurlijk hebben we veel meer plannen die te lezen zijn in ons christelijke-sociale programma.’’

Volgens Klokkenburg zijn de plannen van de ChristenUnie/SGP een start voor het herstel van vertrouwen tussen stad en stadhuis: “Het vertrouwen in de politiek, in de overheid, staat onder druk. En dat begrijp ik ook, want te vaak is de basis niet op orde.” Simon Fritschij, nummer twee op de lijst van de ChristenUnie/SGP en voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie, vult aan: “Kijk bijvoorbeeld naar het afvalprobleem wat in vele wijken speelt, daar heeft het stadsbestuur te weinig aan gedaan. Wij stellen vaste ophaaldagen voor, boetes voor veelplegers en één verantwoordelijk wethouder die zich in dit probleem vastbijt.” 

Recht doen op de woningmarkt 

En om Den Haag een aantrekkelijke woonplaats te houden voor diverse doelgroepen, zijn duidelijke keuzes nodig om de woningmarkt beter te reguleren. Zo moet minstens 70% van de nieuw te bouwen huizen betaalbaar zijn en worden huizen tot €500.000 beschermd tegen beleggers. En om de tweedeling tussen veen en zand tegen te gaan wil de ChristenUnie/SGP meer sociale huurwoningen bouwen op het zand en meer duurdere woning op het veen. Samen recht doen is volgens kandidaat-raadslid Fritschij een kwestie van doorpakken: “We willen stadsmariniers voor kwetsbare wijken, die het mandaat krijgen om daadkrachtig op te treden. Niet alleen luisteren en praten, maar overlast direct aanpakken. Genoeg woningen voor daklozen. Jongeren die op school uitgevallen zijn snel aan een baan helpen. We steken onze handen uit de mouwen.” 

Recht doen aan de schepping 

Ook om Den Haag te verduurzamen zijn er grote plannen. De nummer drie op de kandidatenlijst Elisa van Dam: “We gaan met isolatiebrigades huis voor huis langs om heel Den Haag te helpen bij het isoleren van hun huis. Ook mensen die in een huurwoning wonen profiteren daarvan. Als het aan ons ligt wordt duurzaamheid namelijk een voorwaarde voor het krijgen van een verhuurdersvergunning. Zo doet iedereen mee, en doen we recht aan mensen die geen eigen huis hebben, maar wel in de tocht zitten.” Ook komt er als het aan de ChristenUnie/SGP ligt een internationale klimaattop in Den Haag. Van Dam: ‘’De eerste internationale klimaattop (à la Glasgow 2021) in Nederland vindt wat ons betreft plaats in Den Haag. Zo combineren we het beste van twee werelden: we zetten een grote stap op weg naar een klimaatneutrale wereld en we stimuleren Den Haag als congresstad.” 

 

Recht doen aan de wijken 

Het conceptverkiezingsprogramma van de ChristenUnie/SGP heeft veel aandacht voor de verschillende wijken van Den Haag. Klokkenburg legt uit: “We hebben 44 unieke wijken in Den Haag, die we willen koesteren en voor iedere wijk zijn er plannen.  Zo willen we dat jongeren voorrang kunnen krijgen op starterswoningen in hun wijk en dat er meer seniorenwoningen worden gebouwd, zodat ook ouderen dicht bij hun sociale netwerk kunnen blijven wonen. En denk bijvoorbeeld aan Den Haag Zuidwest. Wat mij betreft gaan we deze wijk een echte impuls en kijken we kritisch naar de huisvesting van kwetsbare groepen. De sterkere schouders op het zand moeten meer lasten gaan dragen.” En natuurlijk mag de Scheveningse haven niet ontbreken in het programma. Klokkenburg: “De Scheveningse haven is onze trots, de derde visafslag van het land, met innovatieve rederijen die voor veel werkgelegenheid zorgen. We moeten ondernemers de ruimte geven om te ondernemen en de haven de haven laten.”  

 

De ChristenUnie/SGP komt met veel meer interessante voorstellen. Hieronder zijn er enkele uitgelicht: 

 • Stadsmariniers: per kwetsbare wijk een stadsmarinier die optreedt tegen overlast en criminaliteit. Aanspreekpunt met mandaat voor de wijk. 

 • Publiekstrekker naar Den Haag Zuidwest: bijvoorbeeld het Eschermuseum en de aan te leggen Erasmusvaart. 

 • Elke wijk een bibliotheek. 

 • Gratis parkeren op zon- en feestdagen. 

 • Scheveningse Haven: meer ruimte voor ondernemers   

 • Welkomstpakket voor nieuwe Hagenaars 

 • Einde aan gokreclames in de openbare ruimte 

 • Blowverbod op straat en sluiten coffeeshops 

 • Zelfbewoningsplicht: we weren beleggers uit de stad, zodat starters, senioren, gezinnen en studenten meer kansen hebben op de woningmarkt. 

 • Sluiten prostitutiestraten en perspectief: uitstapprogramma’s en perspectief op werk en huis.  

 • Geen energiearmoede: alle sociale huurwoningen zijn in 2040 energieneutraal, zonder extra kosten voor bewoners. 

 • Gezamenlijke woonkamer in hoogbouw: geen anonieme flats, maar contact met elkaar. 

 • Toegankelijkheid: Den Haag 100% toegankelijk: een blinden en dovenloket én toegankelijkheidseisen aan alle wegwerkzaamheden, stoepen en gebouwen. 

 • Jongerenraad: zodat jongeren meebeslissen over hun toekomst. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Concept verkiezingsprogramma ChristenUnie-SGP 2022-2026.pdf7,1 MBapplication/pdfdownload
Labels
Scheveningen

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP kiest voor een dienstbaar, duurzaam en sociaal Den Haag.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september