"Behandel vluchtelingen niet als slachtoffers, maar als ondernemende mensen"

refugeentrepreneurdinsdag 29 december 2015

Een aantal Hagenaars hebben het initiatief genomen om vluchtelingen, die na hun lange tocht uiteindelijk in Den Haag terecht zijn gekomen, gelijk aan het werk te zetten in plaats van te laten wegkwijnen in opvangcentra. AD Den Haag berichtte over dit initiatief 'Een vlucht vooruit', dat de ChristenUnie/SGP-fractie uit het hart gegrepen is en waarover zij het college van B&W een serie schriftelijke vragen stelde (zie bijlage).

Met hun plan willen de initiatiefnemers ondernemerschap onder de nieuwkomers stimuleren. Raadslid Pieter Grinwis is enthousiast over het initiatief: "Wat mij aanspreekt is dat de initiatiefnemers vluchtelingen niet als slachtoffers willen behandelen, maar als ondernemende mensen. Dat sluit aan bij de insteek van de ChristenUnie/SGP dat vluchtelingen in onze stad welkom zijn, maar ook dat we in Den Haag de handen uit de mouwen steken. Dat is een opgave voor zowel vluchtelingen als beleidsmakers, die nu moeten laten zien dat ze geleerd hebben van veertig jaar te kort schietend immigratie- en integratiebeleid. Initiatieven als 'een vlucht vooruit' helpen om te voorkomen dat we opnieuw in oude fouten vervallen”.

Toegevoegde waarde

"Bovendien vergroot deze aanpak de kans, dat vluchtelingen die in hun thuisland ondernemer waren, hier ook ondernemer worden. Dat bevordert niet alleen de integratie, maar op deze manier kunnen vluchtelingen ook echt waarde gaan toevoegen aan onze samenleving en economie. Die kant moeten we op. Want tot op heden concurreren migranten helaas maar al te vaak aan de laagst betaalde kant van de arbeidsmarkt met laag opgeleide autochtonen om de schaarse banen, met aan beide zijden veel onvrede én bijstandsuitkeringen tot gevolg”.

Co-housing

Dit initiatief biedt niet alleen mogelijkheden om vluchtelingen actief en aan het werk te krijgen en ondernemerschap een impuls te geven, maar ook kan het college hiermee invulling geven aan het door de ChristenUnie/SGP eerder voorgestelde en het door het college omarmde concept co-housing, waarbij diverse groepen samen wonen, zoals studenten en vluchtelingen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Vragen Vluchtelingen aan het werk353,3 kBapplication/pdfdownload
Labels
Integratie
Vluchtelingen

« Terug

Reacties op '"Behandel vluchtelingen niet als slachtoffers, maar als ondernemende mensen"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2015

Geen berichten gevonden