Bewoners dupe nieuw horecabeleid

bier12-02-2016 13:02 12-02-2016 13:02

ChristenUnie/SGP voert succesvolle reparatie uit

De ChristenUnie/SGP is teleurgesteld over het nieuwe horecabeleid, dat donderdagavond door de Haagse gemeenteraad werd behandeld. Fractievoorzitter Pieter Grinwis: "Bewoners zijn de dupe van dit nieuwe horecabeleid. Nadat de openingstijden van horeca tijdens de vorige collegeperiode al fors werden verruimd, doet dit college er nog een flinke schep bovenop. Zo mogen de terrassen bij cafés in grote delen van de stad voortaan tot 1.00 uur 's nachts open blijven. En als het aan een meerderheid van de raad ligt, worden de openingstijden helemaal vrijgegeven. Met alle gevolgen van dien voor de nachtrust van hardwerkende bewoners en andere ondernemers. Het is treurig dat bewoners en hun organisaties bij het horecabeleid door een groot deel van de Haagse politiek alleen maar als een hinderlijke sta-in-de-weg worden gezien."

Goede verhouding bewoners en horeca
Tekenend voor het gebrekkige oog voor bewonersbelangen was het ontbreken van een paragraaf over het betrekken van bewoners bij het horecabeleid en veranderingen daarin, terwijl 16 andere thema's wel expliciet werden benoemd en uitgewerkt, zoals de verhouding tussen winkels en horeca. De ChristenUnie/SGP liet het er niet bij zitten en diende een wijzigingsvoorstel in, waarmee de bewoners alsnog een nadrukkelijke positie krijgen in het nieuwe horecabeleid (amendement, bijgevoegd). Dit amendement werd gelukkig aangenomen; alleen D66, PvdA en CDA stemden tegen.
Helaas betekent dat niet dat allerlei verruimingen van openingstijden, in bijvoorbeeld het centrum van de stad, van tafel zijn. Dat was voor de ChristenUnie/SGP dan ook reden om tegen het nieuwe horecabeleid te stemmen. Wel moeten bij de uitwerking en uitvoering van het horecabeleid bewoners beter worden betrokken. Dat betrekken van bewoners door het stadsbestuur is bij de totstandkoming van dit beleid namelijk allesbehalve goed gegaan. Niet voor niets zijn alle bewonersorganisaties van de wijken in het centrum van de stad ontevreden. 
 
Haven moet haven blijven
De ChristenUnie/SGP was ook niet gelukkig met het voornemen van het stadsbestuur om meer horeca toe te staan in Scheveningen Haven. Pieter Grinwis: "Wij willen dat de haven een echte haven blijft met zo veel mogelijk ruimte voor havengebonden ondernemers. Steeds meer horeca die steeds langer open mag en dat in een haven waar het werk 's ochtends heel vroeg begint, dat is ook nog eens slecht nieuws voor de bewoners van het Scheveningse Havenkwartier." Helaas kreeg de ChristenUnie/SGP bij haar poging om de Eerste en Derde Haven te behoeden voor uitbreiding van horeca alleen steun van Groep de Mos. Ook hier kreeg de bewonersorganisatie, in dit geval Bewonersorganisatie Havenkwartier, geen voet aan de grond in de raad.
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Amendement goede verhoudingen tussen bewoners en horeca en motie horeca Scheveningen Haven163,3 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Bewoners dupe nieuw horecabeleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2016 > februari

Geen berichten gevonden