Bijdrage Esmé Wiegman inbreng wijziging van de meststoffenwet

donderdag 07 oktober 2010 10:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van de onderhavige wetsvoorstel. Zij onderschrijven het uitgangspunt van het wetsvoorstel.

Deze fractie is wel benieuwd naar de consequenties van het wetsvoorstel, zowel voor de individuele ondernemer, als voor de milieudruk.

Klopt het dat invoering van compartimentering voor een ondernemer betekent dat hij niet kan uitbreiden binnen het concentratiegebied, maar wel kan uitbreiden op eventuele locaties buiten het concentratiegebied, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie. Een ondernemer zou dus ook dieren kunnen ‘overhevelen’ van een locatie binnen het concentratiegebied naar eventuele bedrijfslocaties buiten het concentratiegebied, zo vragen genoemde leden.

Zijn er ondernemers die door de invoering van de compartimentering in de problemen dreigen te komen, bijvoorbeeld door voorgenomen uitbreidingsplannen die geen doorgang kunnen vinden, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie. Voorts vragen deze leden of de voorgenomen compartimentering belemmeringen oplevert voor ondernemers die willen overschakelen naar of uitbreiden met andere vormen van dierhouderij dan varkens of pluimveehouderij.

In hoeverre is een inschatting te geven van de kans dat met deze wijziging, waarmee het aantal varkens en kippen in de concentratiegebieden binnen de perken moet worden gehouden, de kans op concentratie van andere dierhouderijen in deze gebieden juist gaat toenemen, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie. In hoeverre wordt het voor ondernemers in concentratiegebieden aantrekkelijk over te schakelen op andere dierhouderijen, nu rechten voor varkens en pluimvee duurder worden, zo vragen genoemde leden.  

Doel van het voorstel is onder andere om de milieudruk te verlagen. Kan de minister aangeven hoe de verlaging van de milieudruk er precies uitziet, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie. Wordt niet slechts de milieudruk wat meer ‘uitgesmeerd’ over Nederland, zo vragen genoemde leden. Dit gelet op feit dat afzet van mest buiten het concentratiegebied gewoon mogelijk blijft, het aantal productierechten niet wordt verminderd en daarmee het totaal aantal dieren ook niet anders wordt.

De leden van de fractie ChristenUnie vragen wat de afbakening van de concentratiegebieden is. Zijn dat dezelfde gebieden als voorheen, vragen genoemde leden. Zo ja, zijn er de laatste jaren geen veranderingen geweest, zoals verplaatsing van bedrijven of stoppende bedrijven die andere grenzen rechtvaardigen vragen genoemde leden. Voorst vragen deze leden of  de norm van 125 kg fosfaat het uitgangspunt blijft.

Tot slot vragen de leden van de fractie ChristenUnie in hoeverre bij het opstellen van voorgestelde wetswijziging rekening is gehouden met N2000-doelen en verplichtingen. En zijn de problemen die er zijn met betrekking tot uitbreiding van bedrijven in N2000 gebieden en het behalen van de doelen daarbij meegewogen, vragen genoemde leden.

 

 

Labels
Bijdragen
Esmé Wiegman

« Terug

Archief > 2010 > oktober