Vragen over Onderzoek Down-syndroom ongeborenen

vrijdag 09 augustus 2002 12:14

Vragen van de leden Veling(ChristenUnie) en Van der Vlies (SGP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een onderzoek naar het Down-syndroom bij ongeboren kinderen.
  1. Bent u op de hoogte van het nieuwe onderzoek van de Amsterdamse hoogleraar J. van Vugt, waarbij zesduizend zwangere vrouwen een bloedtest aangeboden krijgen die moet uitwijzen of het ongeboren kind verhoogde kans op het syndroom van Down heeft? (1)
  2. Op welke wijze is in de onderzoeksopzet aandacht besteed aan de wijze waarop ouders voorafgaand aan deelname bewust worden gemaakt van de emotionele consequenties en ethische dilemma’s waarvoor zij komen te staan bij een positief testresultaat?
  3. Voorziet de onderzoeksopzet in ondersteuning en begeleiding en/of doorverwijzing van de ouders wanneer hun kind een vergrote kans op het Down-syndroom blijkt te hebben? Zo ja, op welke wijze?
  4. Zo neen, deelt u de mening dat ouders die te horen krijgen dat zij een kind met een Down-syndroom verwachten extra steun en begeleiding nodig hebben? Bent u bereid in de betreffende protocollen deze begeleiding op te laten nemen?
  5. Deelt u de mening dat wanneer de testuitslag wijst op een verhoogde kans op het syndroom van Down bij het ongeboren kind, dit geen reden tot abortus kan zijn?
1 Nederlands Dagblad, 7 augustus jl.
Labels
Vragen

« Terug

Reacties op 'Vragen over Onderzoek Down-syndroom ongeborenen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.