Bijdrage Cynthia Ortega inbreng wijziging van de uitvoeringswet huurprijzen woonruimte

donderdag 18 maart 2010 10:00

De leden van de ChristenUnie fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van genoemd  wetsvoorstel dat beoogd het woningwaarderingsstelsel zo aan te passen dat de energieprestatie zwaarder gaat meewegen bij de vaststelling van de maximale huurprijs. Deze leden hebben over het wetsvoorstel de volgende vragen.

In het wetsvoorstel wordt voor huurwoningen waarvan de huurovereenkomst is afgesloten op of na 1 januari 2008 en voor 1 juli 2010 een overgangstermijn aangehouden waarbinnen de huurprijs niet kan worden verlaagd, maar wel kan worden bevroren.

Genoemde leden begrijpen dit vanuit het standpunt dat verhuurders de tijd moeten hebben om te besluiten tot maatregelen om de energieprestatie te verbeteren, maar constateren tegelijkertijd dat hiermee een verschil kan ontstaan tussen huurders van identieke woningen die vlak voor of vlak na 1 juli 2010 een huurovereenkomst sluiten. Deze leden vragen tot welk verschil in huurprijzen dit redelijkerwijs kan leiden in de periode tot 1 januari 2012? Zij geven in overweging dat de betreffende verhuurder hiermee voor contracten afgesloten tussen 1 januari 2008 en 1 juli 2010 bedenktijd krijgt terwijl dat voor overeenkomsten die zijn gesloten na 1 juli 2010 niet meer het geval is. Deze leden vragen daarom waarom niet gekozen is voor de datum van 1 juli 2010 zonder overgangstermijn voor woningen die reeds beschikken over een energieprestatiecertificaat? Zij geven daarbij in overweging dat verhuurders op grond van het Besluit Energieprestatie Gebouwen reeds langer kunnen voorzien dat de huur op basis van het nieuwe WWS mogelijk te hoog kan zijn.

Genoemde leden constateren dat na beëindiging van het overgangsrecht van rechtswege niet alsnog automatisch een huurprijsverlaging zal plaatsvinden. Wel zal Aedes corporaties vragen dit vrijwillig toe te passen. Betekent dit dat het mogelijk is dat een huurder in dit geval twee keer een procedure bij de huurcommissie moet volgen, zo vragen deze leden?

Labels
Bijdragen
Cynthia Ortega

« Terug

Archief > 2010 > maart