Bijdrage debat coalitieakkoord

foto_pieterwoensdag 25 juni 2014 10:30

Op dinsdag 24 juni 2014 vond het debat plaats over het coalitieakkoord, gesloten door D'66, PvdA, HSP, VVD en CDA. Tijdens dit debat heeft ChristenUnie/SGP zijn zorgen uitgesproken over de financiële degelijkheid van het akkoord en o.a. gepleit voor uitstapprogramma's voor prostituees, duidelijkheid omtrent de bomen aan de Laan van Meerdervoort en de Scheveningse Haven. In de bijlagen vindt u de moties.

Voorzitter,

 Om te beginnen een hartelijke felicitatie aan mijn collega's van D66, PvdA, HSP, VVD en CDA met het coalitieakkoord Vertrouwen op Haagse Kracht. Een krachtig en hoopvol motto.

 Ik zou het avontuur dat deze coalitie is aangegaan willen vergelijken met het bouwen van een huis. Vier wat oudere ervaren bouwvakkers hebben versterking gekregen van een nieuwe lokale bouwvakker en deze vijfde persoon moet er mede voor gaan zorgen dat het nieuwe huis wat minder grootschalige en wat menselijker proporties krijgt, met een opener karakter dan men voorheen voor ogen had. De vijfde bouwvakker toont zich dapper en de vier ervaren bouwvakkers doen een oprechte poging om het oude ontwerp los te laten. Of dat gaat lukken is natuurlijk de vraag, een vraag die we vandaag slechts gedeeltelijk kunnen beantwoorden.

 In het nieuwe ontwerp zie ik voor de ChristenUnie/SGP veel belangrijke punten terug. De coalitiepartijen zijn echt van plan veel problemen en uitdagingen waar onze stad voor staat op een goede manier aan te pakken. De aangekondigde aanpak van de (jeugd)werkloosheid, (jeugd)zorg en armoede onder vooral kinderen vind ik ronduit bemoedigend. En dat het college ook gaat voor een gezinsvriendelijke stad waar vrijwilligers en mantelzorgers worden gewaardeerd en de ruimte krijgen. Dat het Oude Centrum en Scheveningen een opknapbeurt gaan krijgen is goed nieuws voor Den Haag en Scheveningen. Sowieso vind ik de expliciete aandacht voor de buitenruimte in het algemeen en een aantal kerngebieden in het bijzonder een sterk punt van het voorliggende coalitieakkoord. Evenals de investeringen die gedaan gaan worden in het onderhoud. En laat ik dit positieve blokje afronden met een compliment voor het hoofdstuk "Omzien naar elkaar en goede zorg garanderen" en de bijhorende financiële middelen. Een, gelet op ons verkiezingsprogramma, zeer herkenbaar hoofdstuk, waar ik alleen de voornemens nog miste betreffende de voor bijvoorbeeld veel ouderen o zo belangrijke dagbesteding. Ook ben ik benieuwd hoe de huidige en toekomstige wethouder voor de zorg de bij wet verankerde keuzevrijheid voor cliënten gaat waarmaken. Enfin, het hoofdstuk klinkt in ieder geval als een veelbelovende start

 Tot zover het positieve deel van mijn bijdrage. Ik ontkom vandaag niet aan een aantal kritische noten. Hoewel ik daar meer tijd aan besteed, blijft het glas voor mijn fractie zeker wel half vol. Dat ter geruststelling.

 Financiële degelijkheid?

Toen ik het coalitieakkoord bijna uit had, was ik een beetje duizelig van alle investeringen die worden aangekondigd. Waar hadden de collegepartijen toch dat geldboompje gevonden, waarvan ze al die plannen gingen betalen? Toen ik het hoofdstuk "Huishoudboekje op orde" had gelezen begon ik me al wat zorgen te maken. En toen ik was aanbeland bij de financiële bijsluiter kwam ik tot de conclusie dat de collegepartijen van plan zijn er een mooi huis van te maken, maar dat het financiële fundament ervan wat wankel is. Even flitste door mijn hoofd: het nieuwe college gaat niet investeren, het gaat potverteren. Dat klinkt wel erg onaardig, maar toch leg ik de vinger bij het ongekende feit dat voor driekwart van de incidentele uitgaven dekking is gevonden in allerhande reserves. € 186 miljoen van de € 245 miljoen. € 97 miljoen als gevolg van autonome ontwikkelingen en € 89 miljoen als gevolg van keuzes van de coalitiepartijen. Hebben de collega's van de VVD bij het inleveren van de wethouderspost financiën ook de financiële degelijkheid ingeleverd? Is het niet logisch, zo is mijn vraag aan de collegepartijen, dat als de reserves en daarmee het eigen vermogen van de gemeente de komende jaren worden afgebouwd, dat ook de schulden worden afgebouwd?

Mijn conclusie is dat de bezuinigingsinspanningen van het vorige college de nieuwe coalitie mogelijk heeft gemaakt. Mijn conclusie is dat met veel geld, met door de belastingbetaler opgebrachte reserves, plooien zijn gladgestreken en tegenstellingen zijn overbrugd. Of dat leidt tot een goed huwelijk, zullen we bezien. Ik zou bijna zeggen: liefde is niet te koop.

Enfin, hoewel ik hier zeer kritisch over ben, heb ik een milde motie op dit punt voorbereid, waar geen partij nee tegen kan zeggen (motie financiële degelijkheid ingediend, zie bijlage).

Spuiforum 2.0

Nog in reactie op collega Wijsmuller: hij ziet het als zijn taak om het nieuwe cultuurcomplex goedkoper te realiseren dan voor die € 181 miljoen. Het moge duidelijk zijn dat dat voor mijn fractie heel belangrijk is. Het zou logisch zijn om aan de voorkant de financiële kaders aan te scherpen en niet bij voorbaat te rekenen op aanbestedingswinst. Natuurlijk is er winst te boeken met b.v. een innovatief contract, zoals een DBFMO-contract (Design, Build, Finance, Maintain en Operate), maar beter is het om aan de voorkant helder te maken hoeveel het mag gaan kosten.

 Concretisering nodig

Als we weer terug gaan naar het beeld van de bouwvakkers, dan zie ik dat deze mensen goed hebben nagedacht over de buitenkant van het huis, maar dat de binnenkant nog veel aandacht behoeft. Er is een grove indeling wat betreft de kamers, maar echt concreet is het nog niet. Dat gevoel bekroop mij tijdens het lezen van dit akkoord. Er zijn grofweg afspraken gemaakt over hoe zaken zouden moeten gaan, maar concrete doelstellingen en middelen mis ik vaak. Nadere uitwerking is nodig, logisch natuurlijk. En het geeft ons als leden van de raad de mogelijkheid daaraan bij te dragen. Maar omdat mijns inziens het college met een programma aan de slag moet dat SMART van karakter is, met doelen en middelen waar we als raad het college goed op kunnen controleren, vraag ik het nieuwe college of het bereid is om ter uitwerking van het coalitieakkoord samen met de raad een collegeprogramma te maken dat bijvoorbeeld bij de begroting voor 2015 aan de raad wordt aangeboden. In andere steden doet men dit al jaren zo. Enfin, of je het nu collegeprogramma noemt of niet. Het zou goed zijn om bij de begroting 2015 een concrete uitwerking van het coalitieakkoord te hebben.

Graag een reactie hierop (toezegging gekregen dat dit in de begroting 2015 wordt opgepakt).

 Halfslachtig

De overheid kan het niet alle bewoners naar de zin maken, maar ze kan wel zorgen voor duidelijkheid en zich een betrouwbare partner tonen. En sommige afspraken in het coalitieakkoord zijn wat tweeslachtig. Het kan vriezen, het kan dooien. En graag krijg ik vandaag meer duidelijkheid dan het akkoord nu biedt. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de Laan van Meerdervoort. De bomen blijven staan staat het in het akkoord en samen met buurtbewoners wordt de parkeercapaciteit van de Vruchtenbuurt vergroot. Hulde. Maar toch houden de collegepartijen als een zwaard van Damocles de bomenkap boven de buurt hangen. Ik heb een motie voorbereid om snel duidelijkheid te krijgen en dus de kapvergunning en het herinrichtingsplan in te trekken, het bestemmingsplan aan te passen en snel het overleg met de buurtbewoners op te starten, zodat de bodemprocedure die 15 juli dient bij de bestuursrechter niet hoeft door te gaan (motie voorbereid, maar nog niet ingediend, zie bijlage; toezegging dat nieuwe wethouder hier snel op terug komt).

 Een vergelijkbaar punt betreft Scheveningen Haven. Ik lees: een oeververbinding in de havenmond is nu niet aan de orde. En over de hoge hoteltoren op het zuidelijk havenhoofd: in deze collegeperiode wordt niet overgegaan tot gronduitgifte voor dat hotel. Tja. De gemeente heeft toch instrumentarium om de ruimtelijke ontwikkeling te regelen: het bestemmingsplan. Waarom is geen partiële herziening van het bestemmingsplan voor Scheveningen Haven aangekondigd? Ik heb zekerheidshalve een motie op dit punt voorbereid, maar zal  nog wachten met indienen (zie bijlage).

 Oude Centrum

Dan het Oude Centrum. In het akkoord kunnen we lezen dat er geld wordt uitgetrokken om dit gebied aan te pakken, zodat het een visitekaartje wordt voor degene die via HS de stad binnenkomt. Hulde. Letterlijk wordt daar geschreven: “we pakken meer rotte kiezen aan. We zorgen voor een vermindering van overlast op straat door een integrale aanpak.” Integrale aanpak, dat klinkt - hoewel wat ambtelijk - goed. Dus gaat de raamprostitutie in de Doubletstraat beëindigd worden, dacht ik. Maar helaas, dat staat er niet. Alleen als er een "particulier initiatief" komt voor nota bene "verplaatsing", gaat er wat gebeuren aan de Doubletstraat. Terwijl de Doubletstraat de kern van het probleem is. Het is alsof de bouwvakkers van het college een kamer even snel willen opknappen met wat verf en een ander vloertje, terwijl ze geen aandacht besteden aan alle rotte plekken in de muur en in het fundament? Dan kan iedereen begrijpen dat binnen de kortste keren het werk teniet is gedaan en we van voren af aan kunnen beginnen. Daarom daag ik het nieuwe college uit om meer ambitie aan de dag te leggen bij het opknappen van het Oude Centrum.

Mijn fractie is blij dat het nieuwe college voornemens is de mensenhandel en illegale prostitutie aan te pakken. Daar is nog een wereld te winnen. Maar waar is het menselijke gezicht bij deze aanpak? Wij maken ons grote zorgen over de slachtoffers van de mensenhandel, namelijk de prostituees. Waar kunnen zij terecht? Een grotere inspanning om hen uit hun huidige vaak miserabele bestaan te laten stappen op weg naar een menswaardig bestaan is volgens de ChristenUnie/SGP op zijn plaats. Daarom dien ik een motie in om te zorgen voor uitstapprogramma’s (zie bijlage).

 Vrede stichten

In mijn maidenspeech heb ik stilgestaan bij wat voor de fractie van de ChristenUnie/SGP de kern is van taak van de overheid: de vrede, rust en orde bewaken en bewaren én recht doen! Dat niet iedere collega er hier zo over denkt, dat wist ik natuurlijk wel, maar wat afgelopen week is gebeurd sloeg alles. Omdat collega Khoulani er niet is, houd ik het hierbij.

 Het coalitieakkoord is erg summier over integratie en het aanpakken van radicalisering en racisme, waarbij antisemitisme niet eens wordt genoemd. De collegepartijen onderkennen de urgentie toch wel? Ik heb in ieder geval een motie voorbereid om bij het aanpakken van racisme ook prioriteit te geven aan het bestrijden en voorkomen van antisemitisme (bijlage).

 Het gaat in onze stad, in het nieuwe huis niet alleen om de huishouding - de economie - maar als eerste om in vrede samenleven. Niet omdat we elkaar hebben uitgekozen, niet omdat we elkaars beste vrienden zijn, maar wel omdat we geen andere keuze hebben dan een keuze voor een gezamenlijke toekomst. En met deze notie ben ik weer terug bij het begin van het coalitieakkoord.

 Slot

Ik begon mijn bijdrage met het beeld van het bouwen van een huis. Of het nieuwe college bestaat uit een team wijze of een stelletje dwaze bouwers, dat is afwachten; om met een nieuwtestamentische parabel te spreken. Ik heb er vertrouwen in dat jullie een team wijze bouwers blijken te zijn. En bij het bouwen van een mooi Haags huis vol van vrede en recht geldt voor mijn fractie wat is verwoord in een aloude dichterlijke spreuk van Salomo: "Als de HEER het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers.” Daarom wens ik het nieuwe college van harte Zijn wijsheid en zegen toe!

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20140624 Motie aanpak antisemitisme48,1 kBapplication/pdfdownload
20140624 Motie financiële degelijkheid42,0 kBapplication/pdfdownload
20140624 Motie Laan van Meerdervoort-nognietingediend37,6 kBapplication/pdfdownload
20140624 Motie partiële herziening bestemmingsplannen Scheveningen Haven-nognietingediend39,8 kBapplication/pdfdownload
20140624 Motie uitstapprogrammas40,7 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Bijdrage debat coalitieakkoord'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2014 > juni

Geen berichten gevonden