Zorgen over toekomst Scheveningse visserij

werkbezoek Jaczondonderdag 09 maart 2017 11:55

Afgelopen vrijdag 3 maart is raadslid Pieter Grinwis samen met o.a.Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP-fractie) en fractievertegenwoordiger Harmjan Vedder in gesprek gegaan met Scheveningse vissers over de toekomst van de visserij. Zij brachten ’s ochtends een bezoek aan rederij Jaczon en spraken 's middags in de Scheveningse visafslag met vissers en vertegenwoordigers van de visserijsector door over de gevolgen van de Brexit voor de visserij.

Pieter Grinwis: “Het is fantastisch dat na jaren van voorbereiding er € 100 miljoen geïnvesteerd gaat worden in een sterk en innovatief viscluster in Scheveningen-Haven door United Fish Auctions (eigenaar Scheveningse visafslag), enkele andere visbedrijven en de gemeente Den Haag. Deze investeringen moeten natuurlijk gaan renderen. Daarvoor is het nodig dat de visserij de ruimte krijgt, niet alleen in onze haven, maar ook op zee. En die ruimte staat onder druk: door de Brexit, door de bouw van windmolenparken en door waanzinnige EU-regelgeving, zoals de aanlandplicht, die het vissers onnodig moeilijk maakt om te kunnen blijven vissen.”

Brexit mag niet uitlopen op ramp voor visserij

De ChristenUnie/SGP wil dat de EU bij de aanstaande Brexit-onderhandelingen serieus werk maakt van het toegankelijk houden van de Britse wateren voor onze vissers. Reeds honderden jaren vangen zij een groot deel van hun vis in het Britse deel van de Noordzee. Bijna 60% van de door de Nederlandse visserij gevangen vis, wordt gevangen in Britse wateren. Vooral haring, maar denk ook aan een platvis als tong. Met de op handen zijnde Brexit staat de toegang tot de Britse wateren op het spel. Het meeste kans op een goede afloop voor de Nederlandse vissers is er als de toegang tot de Britse wateren in de Brexit-onderhandelingen wordt gekoppeld aan de toegang tot de Europese markt van Britse visproducten. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk kan zo’n relatief klein belang als dat van onze Nederlandse vissers het in de Europese arena zo maar afleggen tegen bijvoorbeeld de machtige autolobby van Duitsland en Frankrijk. En als het Nederlandse kabinet de komende jaren niet pal staat voor de belangen van Scheveningse en andere Nederlandse vissers, dreigt deze sector het grootste slachtoffer te worden van de Brexit.

Pieter Grinwis: “Op initiatief van Peter van Dalen zijn we in gesprek gegaan met vissers uit Scheveningen om ons te laten voeden door hun zorgen en ideeën, zodat we ons Europees, nationaal en lokaal nog beter kunnen inzetten voor de visserij. Een florerende visserij, dat willen we toch allemaal? Dat gaat niet vanzelf. Daarvoor is nu meer dan ooit een kabinet nodig dat de visserij hoog in het vaandel heeft. Met een bewindspersoon voor de visserij die niet rust totdat de toekomst van deze oer-Hollandse sector op zee is zeker gesteld. Daar heeft het de afgelopen tijd helaas aan ontbroken. De ChristenUnie/SGP zal in ieder geval op alle niveaus blijven knokken voor een goede toekomst voor onze visserij. Scheveningen en de visserij moeten namelijk ook in de toekomst in één adem worden blijven genoemd.”

« Terug

Reacties op 'Zorgen over toekomst Scheveningse visserij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2017 > maart

Geen berichten gevonden