ChristenUnie/SGP: snel duidelijkheid over toekomst verlosafdeling Bronovo/Westeinde

Zwangerwoensdag 06 februari 2019

Nu de toekomstige sluiting van het Bronovo definitief is, maakt de Haagse ChristenUnie/SGP zich ernstige zorgen over de snelle verhuizing van de verlos- en kraamafdeling van het Bronovo naar het Westeinde-ziekenhuis. Hoe en wanneer dit precies gaat gebeuren, is onduidelijk. Daar moet snel een einde aan komen, vindt fractievertegenwoordiger Judith Klokkenburg.

“Deze afdelingen zouden gaan verhuizen naar een tijdelijk moeder-kindcentrum bij het Westeinde. ‘Klein detail’: dat gebouw bestaat nog niet. Hoe gaan ze dit in de tussentijd oplossen? Uit ruimtegebrek maar met z’n vieren op één kamer bevallen?”, zo vraagt fractievertegenwoordiger Judith Klokkenburg zich af. Ze wil dat de Raad van Bestuur met concrete informatie komt over de planning rondom de verhuizing die al aanstaande lijkt. “Het baart mij zorgen dat er geen duidelijkheid wordt geboden. Niets is spannender dan bevallen, daarom moet juist aan zwangeren snel duidelijkheid geboden worden. De vraag wanneer het tijdelijke moeder-kindcentrum wordt gerealiseerd, blijft echter onbeantwoord. Maar met het enorme aantal bevallingen in het Westeinde én in het Bronovo is dit centrum op korte termijn echt broodnodig. Ik verwacht van onze wethouder Zorg dat ze van het HMC de garantie vraagt en krijgt dat de verhuizing van de verlos- en kraamafdeling pas plaatsvindt als het moeder-kindcentrum is gerealiseerd.” 

“We mogen niet het risico lopen dat er op den duur te weinig plek is en er met barende vrouwen tussen ziekenhuizen moet worden gependeld.” Hoewel de besluitvorming rondom de sluiting van het Bronovo niet op gemeentelijk, maar op landelijk niveau plaatsvindt, is goede zorg voor Haagse burgers volgens Judith Klokkenburg wél een zaak van de gemeente. "We moeten daar dus als gemeente ook zeker aan bijdragen wat we kunnen, zodat toegankelijke zorg op Scheveningen en in Benoordenhout gewaarborgd blijft. Wat ons betreft blijft de locatie van het Bronovo daar een rol in spelen als bijvoorbeeld polikliniek of gezondheidscentrum. Ik zal de wethouder met dit huiswerk naar het HMC sturen."

Sluiting Bronovo 

Eerder gaf Judith Klokkenburg al aan zich zorgen te maken over de gevolgen van de sluiting van het Bronovo. Juist in een groeiende stad als Den Haag, vond de fractie het sluiten van een ziekenhuis een opmerkelijke ontwikkeling. De ChristenUnie/SGP-fractie had haar vraagtekens bij de gevolgen van een sluiting: gaan patiënten bijvoorbeeld daadwerkelijk over naar het Westeinde, ondanks de slechte bereikbaarheid? Wat gaat het HMC doen om de bereikbaarheid te verbeteren en het aantal parkeerplekken substantieel te verhogen? Nu de sluiting van het Bronovo definitief is, zijn deze zorgen nog urgenter en verwacht de fractie een actieve en zorgzame houding van het college.

Afronding in de gemeenteraadsvergadering

Tijdens de afronding van dit debat in de gemeenteraad op 14 februari 2019 zijn onderstaande moties aangenomen. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie voorkom capaciteitstekort verlosafdeling HMC .pdf234,3 kBapplication/pdfdownload
motie mobiliteitsplan Westeinde.pdf233,2 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP: snel duidelijkheid over toekomst verlosafdeling Bronovo/Westeinde'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2019

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari