ChristenUnie/SGP: voldoende betaalbare werkplekken bij nieuwbouw noodzakelijk

Binckhorstwoensdag 02 juni 2021

“Een norm voor voldoende betaalbare werkruimte voor huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten bij nieuwbouw is noodzakelijk om zorg toegankelijk en dichtbij te houden", aldus Judith Klokkenburg die woensdag bij het debat over de zogenaamde referentienormen hiervoor een lans zal breken. De Haagse raad spreekt dan over het aantal wenselijke maatschappelijke voorzieningen per wijk, zoals scholen, huisartsen en speelplekken. Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) maakt zich zorgen over bijvoorbeeld het gebrek aan huisartsen: “Regelmatig hoor ik dat bewoners van een nieuwbouwcomplex zich niet meer kunnen inschrijven bij een huisarts in de buurt, omdat die allemaal vol zitten. Het moet aantrekkelijker worden voor huisartsen en andere zorgaanbieders om te werken in onze stad. Als de stad groeit, moet ook het aantal voorzieningen meegroeien. Een norm voor betaalbare werkplekken draagt daaraan bij.”

Met de totstandkoming van de voorgestelde normen door het college heeft Klokkenburg moeite: “Er is gekeken hoeveel voorzieningen er nu zijn en dat is de norm geworden. Neem bijvoorbeeld buurthuizen: de hoeveelheid die er is nu is, wordt de norm. Terwijl we zien dat er enorm veel gebruik van gemaakt wordt. Is dat niet een teken dat er meer moeten komen? Dit is het moment om na te denken over in wat voor stad we willen leven. Willen we meer groen? Willen we meer speelplekken? Hoeveel patiënten per huisarts, zeker in kwetsbare wijken, is verstandig? Daarover hebben we in de raad nog niet gesproken. Dat debat wil ik eerst voeren.” 

Voldoende scholen en speelruimte 

Klokkenburg vindt het daarnaast opvallend dat er in de oudere wijken buiten het centrum, zoals Leyenburg, Morgenstond en de Vruchtenbuurt minder scholen per woning noodzakelijk zijn in vergelijking met het centrum: “Als moeder van drie schoolgaande kinderen hoor ik de verhalen over ouders die in Leyenburg en Morgenstond hun kinderen niet meer kunnen inschrijven, omdat de (voor)scholen vol zitten. En dan wil het college daar minder scholen op het aantal inwoners dan in bijvoorbeeld het Zeeheldenkwartier? Ik vind dat onbegrijpelijk. Den Haag moet een aantrekkelijke stad voor gezinnen zijn en blijven.” Een van de manieren om de stad leefbaar te houden voor gezinnen is het verbreden van de stoepen: “Er zijn in de stad veel wijken met smalle stoepen met geparkeerde fietsen en deelscooters en auto's. Op die stoepen is voor kinderen geen ruimte om te spelen. Wat mij betreft komt er een vastgestelde breedte voor stoepen, zodat kinderen daar veilig kunnen spelen.” 

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP: voldoende betaalbare werkplekken bij nieuwbouw noodzakelijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september