Stop met heilloze onderzoeken naar verplaatsing prostitutiezone

sporendriehoek.jpgdonderdag 25 november 2021

Al €2 miljoen is er uitgegeven aan onderzoeken die duidelijkheid moeten geven of verplaatsing van de raamprostitutie naar de Sporendriehoek (het gebied tussen de drie sporen in de Rivierenbuurt) zonder financiële steun van de gemeente mogelijk is, maar nog steeds is veel onduidelijk. Wat raadslid Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) betreft gaat de geldkraan nu dicht. Daarom dient zij donderdag bij de raadsbehandeling met Lesley Arp (SP), Robin Smit (PvdD) en Fatima Faïd (HSP) een voorstel in om geen verdere onderzoeken te starten. Klokkenburg: “Er zit nog €1 miljoen in kas voor vervolgonderzoeken, maar de reeds gedane onderzoeken laten nu al zien dat de risico’s veel te groot zijn, er geen rendabele businesscase te maken valt en dat dit dus een zinloze exercitie is. Nog meer gemeenschapsgeld uitgeven is pure verspilling.”

Volgens de raadsleden is de kans klein dat de verplaatsing ook écht zonder gemeenschapsgeld kan plaatsvinden. Fatima Faïd: “Het is nog onduidelijk of NS de grond in de sporendriehoek op termijn zelf wil gebruiken, of de gemeente moet betalen voor een weg naar het gebied en of de gemeente de exploitanten moet uitkopen om de prostitutiezone te verplaatsen, iets wat waarschijnlijk wel moet gebeuren, want de exploitanten verzetten zich tot nu toe fel tegen verplaatsing.” Lesley Arp maakt zich daarnaast zorgen over de kwaliteit van de beoogde werkplekken: “Door de onduidelijkheid over de toekomst van dit gebied, wordt ervoor gekozen om demontabele woningen neer te zetten, een soort containers dus. Ik vraag me af of dat nou écht leidt tot betere arbeidsomstandigheden voor deze mannen en vrouwen.”  

Daarnaast stelt de ontwikkelaar voor om de kamers via een ingewikkelde constructie te verhuren. Robin Smit vreest dat dit niet goed uitpakt voor de mensen die zo’n kamer willen huren: “De ontwikkelaar verhuurt aan een belegger, die verhuurt weer aan een exploitant, die verhuurt weer aan een sekswerker. Ik vrees dat dit leidt tot hoge kamerprijzen en dat daardoor de sekswerkers de pineut zijn met deze prestige plannen. Niet alleen door de hoge kamerhuur maar ook de onzekere toekomst op de locatie” De conclusie van de raadsleden is duidelijk: “Het merendeel van de sekswerkers wil het niet en de exploitanten willen het niet. Wat ons betreft verkwisten we niet nog een miljoen aan onderzoeken waarvan we de uitkomst al weten en stoppen we per direct met de plannen voor de verplaatsing naar de sporendriehoek.”  

Labels

« Terug

Reacties op 'Stop met heilloze onderzoeken naar verplaatsing prostitutiezone'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2021

december

november

oktober

september