Wie krijgt in Den Haag de kleren? ChristenUnie/SGP wil meer hergebruik van kleding
Den Haag moet meer inspanningen doen op het gebied van textielinzameling en recycling, aldus de ChristenUnie/SGP-fractie in Den Haag. Den Haag presteert het slechtst in de hele regio en moet de inzameling verviervoudigen om het landelijke doel, om eind 2015 2/3 van het textiel gescheiden in te zamelen, te halen. De ChristenUnie/SGP vraagt daarom het college in actie te komen en heeft hierom schriftelijke vragen ingediend.
Den Haag blijft achter
Raadslid Pieter Grinwis: “Jaarlijks verdwijnt er in Nederland zo’n 140 miljoen kilo kleding en textiel via het restafval. Dat zijn 10.000 vrachtwagens vol met bruikbare spullen. Helaas verdwijnt het merendeel hiervan in de verbrandingsoven.” Volgens de ChristenUnie/SGP moet kledinginzameling veel meer prioriteit krijgen. “Hoe meer textiel gescheiden wordt ingezameld, hoe beter het kan worden gerecycled." Het milieu-effect van gescheiden inzamelen is zeer positief. De CO2-besparing is bijvoorbeeld 10 keer zo hoog als van het gescheiden inzamelen van glas. In Den Haag werd per inwoner in 2012 slechts 1,5 kilo textiel gescheiden ingezameld. Naar schatting zo’n 10 kilo werd weggegooid met het restafval. En dat terwijl in andere gemeenten jaarlijks 7 tot zelfs 10 kilo gescheiden wordt ingezameld.”
Ook kapotte kleding is welkom
De ChristenUnie/SGP vindt daarom dat er meer inzamelpunten moeten komen. “Er zijn er nu zo’n 120 in heel Den Haag. In sommige wijken, zoals Benoordenhout en Transvaal, is er nauwelijks een kledingcontainer te vinden. Per 2500 inwoners moet er een inzamelpunt zijn en in ieder geval bij elke supermarkt.” Ook moet de voorlichting aan burgers beter. “Op de website van de gemeente Den Haag en op de containers staat nergens dat ook kapotte kleding in de container mag. De vezels zijn namelijk weer goed te recyclen tot nieuwe stoffen”, stelt Pieter Grinwis.
Gemeente mag niet verdienen aan kledinginzameling
Naast het doel van meer hergebruik, wil de ChristenUnie/SGP ook dat de gemeente bij de aanbesteding oog blijft houden voor het van oorsprong charitatieve karakter van kledinginzameling. Grinwis: “Vroeger werd gedragen kleding ingezameld en binnen dezelfde gemeente verdeeld onder de behoeftigen. Tegenwoordig wordt kleding veelal ingezameld door organisaties die op grote schaal opereren, zoals ReShare, onderdeel van het Leger des Heils.” Het Leger des Heils geeft nog steeds kleding weg, maar ook wordt een deel verkocht via de tweedehandswinkels. Bij het sorteren en verkopen van de kleding werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die zo een zinvolle dagbesteding hebben. “Het mag niet zo zijn dat de gemeente geld verdient aan de inzameling van kleding voor het goede doel”, aldus Pieter Grinwis.
Eerdere nieuwsberichten > 2015 > maart
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Wie krijgt in Den Haag de kleren? ChristenUnie/SGP wil meer hergebruik van kleding'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.