Prostitutiestraten voortaan korter open - ChristenUnie/SGP doet voorstellen voor beter en scherper prostitutiebeleid in Den Haag

Voorkant Recht doendonderdag 02 juli 2015

Openingstijden verkorten, een registratieplicht voor prostituees en strengere eisen voor de exploitant. Dit zijn enkele voorstellen die de ChristenUnie/SGP doet in haar vandaag gepresenteerde discussienota ‘Recht doen’. Hierin worden voorstellen gedaan om het lokale prostitutiebeleid te verbeteren en de overlast voor de buurt te verminderen. Raadslid Pieter Grinwis: “We moeten afstappen van het idee dat de prostitutie vooral rozengeur en maneschijn is. Mensenhandel en dwang zijn in deze branche aan de orde van de dag. Daarnaast is de bij deze branche behorende overlast voor omwonenden enorm. Met deze factoren mag het Haagse stadsbestuur wel eens beter rekening gaan houden.”

Het college erkent overigens in zijn eerder deze week gepresenteerde nota over prostitutie dat de prostitutiebranche geen normale sector is en er sprake is van dwang. Pieter Grinwis: “Dat het college dit erkent is een goede eerste stap, maar ik vind dat men er dan ook naar moet handelen. De gemeente Rotterdam nam ruim drie decennia geleden wijselijk het besluit de raamprostitutie niet langer toe te staan. Ik hoop dat het college alsnog tot het inzicht komt dat dit de beste oplossing is. Maar hiervoor is helaas nog geen meerderheid in de Haagse gemeenteraad.” Daarom komt de ChristenUnie/SGP-fractie in haar discussienota met voorstellen die allemaal haalbaar zijn binnen de huidige landelijke wet- en regelgeving en lokaal beschikbare financiën. Daarmee biedt deze fractie een aanvulling op en concrete invulling van het collegebeleid.

Kies partij voor de bewoners

Om met name de overlast rond de Doubletstraat aan te pakken, wil de ChristenUnie/SGP dat er verschillende maatregelen worden getroffen om de leefbaarheid te verbeteren. Pieter Grinwis: “De Doubletstraat is voor omwonenden tot diep in de nacht een bron van overlast. Daarom moet deze straat eerder sluiten; net als bij winkels gaat alles uiterlijk om 23.00 uur dicht wat mijn fractie betreft.” Als dit voorstel wordt overgenomen worden de huidige openingstijden van 7.00 uur ’s ochtends tot 1.00/1.30 uur ’s nachts teruggebracht naar 11.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ‘s avonds. Tegelijkertijd worden daarmee de maximale arbeidstijden voor prostituees beperkt. 

De fractie doet ook voorstellen om de parkeeroverlast van bezoekers aan te pakken. “Het is voor bezoekers té verleidelijk om de schaarse parkeerplekken in de buurt bezet te houden, waardoor bewoners nauwelijks kunnen parkeren. Dit terwijl parkeergarages niet eens ver weg zijn. Daarom moet onder andere de maximale parkeerduur voor bezoekers beperkt worden tot 30 minuten”, aldus Pieter Grinwis.

Versterk positie prostituee

In de voorstellen is naast het one-strike-you’re-out-systeem voor exploitanten ook de registratieplicht voor prostituees te vinden. Grinwis: “We willen dat hulpverleners de prostituees goed in beeld krijgen.  In het intakegesprek kunnen signalen van mensenhandel gelijk worden opgepikt. Zo gaat dat ook in Utrecht en dat functioneert daar prima.” Daarnaast wil de fractie dat het college gaat onderzoeken of er lokaal een minimumleeftijd kan komen voor prostituanten. Grinwis: “Er geldt, anders dan bij het kopen van alcohol en tabak en het bezoeken van een casino, geen minimumleeftijd voor bezoekers van een prostituee. Analoog hieraan we willen we dus ook een minimumleeftijd voor prostituanten van in ieder geval 18 en bij voorkeur 21 jaar. Dat is wel zo logisch.” Daarnaast stelt de fractie met het oog op het welzijn van de prostituee voor dat exploitanten voortaan een bedrijfsplan moeten opstellen en moeten gaan werken met een minimale verhuurperiode van werkruimtes van 4 weken om snelle roulatie van prostituees te voorkomen.

Aandacht voor re-integratie

Anders dan bij andere ‘beroepen’ kent de prostitutiebranche uitstapprogramma’s. Hierin is nog het nodige te verbeteren, vooral als het gaat om re-integratie op de arbeidsmarkt. Hierbij denkt de fractie aan het goede werk van een organisatie als NotForSale in Amsterdam, het creëren van één aanspreekpunt bij de sociale dienst voor deze doelgroep en een betere schuldhulpverlening.

De ChristenUnie/SGP heeft een herziene versie van de discussienota geschreven. Deze kunt u hieronder downloaden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Discussienota Recht doen869,7 kBapplication/pdfdownload
Labels
Mensenhandel en prostitutie

« Terug

Reacties op 'Prostitutiestraten voortaan korter open - ChristenUnie/SGP doet voorstellen voor beter en scherper prostitutiebeleid in Den Haag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2015

Geen berichten gevonden