ChristenUnie/SGP: “Waar moet het Wmo-geld heen?”

Oude handen en zorgdinsdag 05 april 2016

Betrek de raad meer bij financiële keuzes in de Wmo

Woensdag bespreekt de commissie Samenleving van de Haagse gemeenteraad de toekomst van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Fractievertegenwoordiger en ChristenUnie/SGP-woordvoerder op dit terrein Bert Jan Urban uit zijn zorgen over het financiële toekomstplaatje. “Het college schetst nu inhoudelijke vergezichten zonder dat duidelijk is welke financiële afwegingen er liggen. Dit terwijl de geldkraan volgend jaar verder dicht gaat. De gemeenteraad moet niet pas achteraf horen waar het geld naartoe gaat. Daarom willen wij als ChristenUnie/SGP dat de raad actiever betrokken wordt bij de financiële keuzes.”

Meer zorgtaken

De gemeente heeft er in 2015 veel zorgtaken bij gekregen. Bert Jan Urban: “Den Haag heeft die nieuwe zorgtaken goed opgepakt. Maar we moeten ook de andere kant van de medaille onder ogen zien. Voor bijvoorbeeld psychiatrische patiënten en verslaafden houden de zorgaanbieders nog maar amper het hoofd boven water. Deze mensen hebben nu eenmaal langdurige en gespecialiseerde hulp nodig. Dan kan het college vooral de zonnige kant van de ‘beheerste invoering’ van de Wmo benoemen, maar hoe moet het met deze kwetsbare groep vanaf 2017, als het Rijk de geldkraan verder dicht draait? Neem bijvoorbeeld de zorgorganisaties met een relatief zware cliëntgroep. Daar hoor je dat het financieel voor hen nog maar lastig te bolwerken is. Dat loste de wethouder tot nu toe op met een tijdelijke subsidieregeling, maar dat is natuurlijk lapwerk. Er moeten wat ons betreft heldere keuzes gemaakt worden, waarbij de raad niet buitenspel staat, maar actief meebeslist.”

Zorgzame gemeente

Als het aan ChristenUnie/SGP ligt, maken college en raad straks de financiële keuzes vanuit het idee van een zorgzame gemeente. Bert Jan Urban: “Een zorgzame gemeente zorgt voor voldoende en betaalbare begeleiding en dagbesteding. Dat blijkt nogal een opgave, want van begeleiden komt helaas steeds minder terecht door alle administratieve rompslomp. Begeleiders zijn meer bezig met het invullen van formulieren dan het ondersteunen van cliënten, hoorden we onlangs op bezoek bij Reakt Groep. Zo’n zorgzame overheid heeft ook de keuzevrijheid voor cliënten hoog in het vaandel staan en combineert de verschillende potjes voor zorg en welzijn slimmer. We dragen mantelzorgers en vrijwilligers op handen, maar accepteren ook dat sommige mensen langdurig professionele hulp nodig hebben. Financiële keuzes mogen niet ten koste gaan van deze waardevolle mensen.”

Labels
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie/SGP: “Waar moet het Wmo-geld heen?”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Eerdere nieuwsberichten > 2016

Geen berichten gevonden