ChristenUnie/SGP lanceert ambitieus plan voor betere dienstverlening: "Van klant naar burger"

Foto Simon met IV.png
Simon Fritschij
Door Simon Fritschij op 21 juni 2024 om 09:00

ChristenUnie/SGP lanceert ambitieus plan voor betere dienstverlening: "Van klant naar burger"

Het vertrouwen in de overheid is laag. Het IJspaleis doet daarbij zijn naam nog te vaak eer aan: niet teruggebeld worden door de gemeente, van het kastje naar de muur gestuurd worden en meer dan een halfuur fietsen voor je paspoort. De Haagse dienstverlening moet beter en ambitieuzer, vindt Simon Fritschij, fractievertegenwoordiger voor de ChristenUnie/SGP.

“De gemeente noemt onze inwoners klanten, dat zegt eigenlijk alles. Geen burgers die je dient, maar klanten die iets van je kopen. De ChristenUnie/SGP wil een dienstbare overheid, die mensen niet loslaat. Die de mens centraal stelt, niet de regel.” De ChristenUnie/SGP komt daarom met een ambitieus plan met 18 voorstellen voor een betere dienstverlening in Den Haag. 

Een voorbeeld hoe de Haagse dienstverlening de afgelopen jaren steeds meer op afstand is komen te staan, zijn de wegbezuinigde stadsdeelkantoren. Deze waren voorheen open voor inwoners om burgerzaken te regelen, maar sinds 2019 zijn alleen nog maar het stadhuis en het kantoor op Leyweg beschikbaar. Simon Fritschij: “Als gemeente willen we toegankelijk en laagdrempelig zijn. Inwoners op Scheveningen, Loosduinen en Leidschenveen-Ypenburg wonen ver van het stadhuis en missen hun eigen stadsdeelkantoor. Die moeten weer open. Dat is een eerste stap richting een benaderbare overheid.”  

Naast dat de gemeente fysiek dichter bij moet zijn, moet ook het contact worden verbeterd. Lange wachttijden aan de telefoon zijn geen uitzondering en burgers die een klacht doen krijgen niet het juiste antwoord of veel te laat. Fritschij: “Het zijn soms ook op het oog simpele dingen; Een naam en telefoonnummer van een gemeentemedewerker op een brief. Uitleggen waarom je een termijn niet haalt en wanneer je wél antwoord gaat geven. Dat wanneer je een klacht indient, niet de leidinggevende van diegene de klacht behandelt, maar iemand die onafhankelijk is. Dat je met een fysieke of audiovisuele beperking terecht kunt bij een balie waar die beperking geen drempel is. Het wordt tijd om de omslag te maken van ‘wat kost het?’ naar ‘wat levert het op?’ Daarvoor is dit plan een grote stap voorwaarts.”  

Lees het initiatiefvoorstel via deze link: ChristenUnie/SGP: Van klant naar burger