ChristenUnie/SGP en SP: het is 5 over 12 in Moerwijk

moerwijk
Judith
Door Judith Klokkenburg op 30 mei 2022 om 09:56

ChristenUnie/SGP en SP: het is 5 over 12 in Moerwijk

Auto's die in brand vliegen, drugsdealers, steekpartijen, een onschuldige vrijwilliger die een kogel net naast zijn borst krijgt en illegaal sekswerk. Zomaar een greep uit de incidenten die de afgelopen weken plaatsvonden in Moerwijk. Voor de inwoners, ChristenUnie/SGP en de SP is de maat nu echt vol.

Terwijl de Haagse coalitiepartijen vooral druk zijn met navelstaren, verloedert Moerwijk in hoog tempo. De partijen eisen daarom snel actie van de burgemeester. Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP): "De schietpartij waarbij een vrijwilliger uit de wijk werd geraakt is een voorlopig dieptepunt in een reeks incidenten. Het is zelfs zo erg dat het buurtpreventieteam de straat niet meer op durft. De bewoners voelen zich in de steek gelaten door de lokale politiek en dat kan ik goed begrijpen. Er moet daarom snel iets verbeteren, want zo gaat het niet langer.” Lesley Arp (SP) sluit zich hierbij aan: ‘Buurtvrijwilligers doen dag in, dag uit hun stinkende best om te zorgen dat de problemen in Moerwijk niet verder uit de hand lopen. Zij voelen zich niet alleen in de steek gelaten door de gemeente, maar ook door samenwerkingspartners zoals woningcorporatie Vestia. Het is belangrijk dat we nu alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat Moerwijk verder door de bodem zakt.’

De problemen in Moerwijk stapelen zich op. Dit heeft onder andere te maken met de grote hoeveelheid mensen in de wijk met een zorgbehoefte, bijvoorbeeld op het gebied van financiën, GGZ of sociale- of taalvaardigheden. Klokkenburg: “In vrijwel elke sociale huurwoning die vrijkomt in de wijk – en het percentage sociale huurwoningen is in Moerwijk heel hoog – wordt iemand geplaatst met een zorgbehoefte. De buren kunnen daar niet altijd bij helpen, en het ontbreekt ook aan voldoende zorgvoorzieningen in de wijk. Zolang deze cirkel niet doorbroken wordt, zal de wijk verder achteruitgaan.” Klokkenburg en Arp roepen de wethouder Wonen daarom op om snel afspraken te maken met woningbouwcorporaties over het eerlijker huisvesten van deze mensen over de hele stad. Arp: “In februari heeft de raad op initiatief van de SP uitgesproken dat we een eerlijkere verdeling van zorgdoelgroepen over de stad willen, waarbij de rijkere wijken meer moeten bijdragen aan de huisvesting van deze mensen. Hier is door het college nog niet op gereageerd, terwijl de urgentie hoog is. We willen dat er nu actie komt.” Wat Klokkenburg betreft moet de burgemeester daarnaast het buurtpreventieteam beter ondersteunen: “Deze betrokken inwoners zijn het cement van de wijk. Zij verdienen steun bij hun werk om Moerwijk veiliger te maken.”

Bijlagen

Labels: ,