ChristenUnie/SGP en GroenLinks: ‘Privévluchten moeten aan banden worden gelegd’

Vliegtuig
Judith
Door Judith Klokkenburg op 8 maart 2023 om 14:08

ChristenUnie/SGP en GroenLinks: ‘Privévluchten moeten aan banden worden gelegd’

De ChristenUnie/SGP en GroenLinks willen het aantal privévluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport aan banden leggen. Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) en Maarten De Vuyst (GroenLinks Den Haag) zullen hiervoor pleiten in de raadsvergadering van komende donderdag: “Het kan er bij ons niet in waarom we voor het gemak van extreem-vermogende mensen zeer vervuilende vluchten toestaan, die tot overlast leiden voor bewoners en milieu. Pak de trein, de auto of desnoods een reguliere vlucht.”

Schiphol heeft in februari aangegeven het aantal privévluchten te willen halveren. Goed nieuws volgens de Haagse fracties van GroenLinks en ChristenUnie/SGP. Echter, de verwachting is dat privévluchten zullen uitwijken naar regionale luchthavens, zoals Rotterdam The Hague Airport. Klokkenburg (ChristenUnie/SGP): “Een stijging van het aantal privévluchten is een no-go, helemaal als je weet dat privévluchten tot ruim zeven keer zoveel CO2 uitstoten per passagier als reguliere vluchten.”

GroenLinks en ChristenUnie/SGP zouden het liefst zien dat het aantal privévluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport wordt teruggeschroefd of verboden wordt. Volgens vluchtdata was ruim een derde van alle Nederlandse privévluchten korter dan 500 kilometer.  De Vuyst (GroenLinks): “Voor bestemmingen als Antwerpen, Parijs en al helemaal Schiphol kan je gewoon de trein pakken, het nemen van een privéjet voor deze afstanden is echt doodzonde."

De Haagse fracties van GroenLinks en ChristenUnie/SGP dienen tijdens de raad van 9 maart een motie en amendement in om het aantal privévluchten in ieder geval aan banden te leggen. “Klimaatverandering tegengaan doen we samen, ook de allerrijksten die een privéjet kunnen betalen moeten daar een bijdrage aan leveren."

Labels: