Resultaten na inzet voor betere participatie
Eind december is in de Haagse gemeenteraad een nieuwe participatieverordening vastgesteld. Lees hieronder de inzet van fractievoorzitter Judith Klokkenburg en vier mooie resultaten van de ChristenUnie/SGP die zijn aangenomen!
"Voorzitter, de ChristenUnie/SGP staat voor een dienstbare en betrouwbare overheid. Daarvoor is participatie met heldere kaders en regels cruciaal. Die geven duidelijkheid en maken dat mensen zich gehoord en begrepen voelen, ook als het antwoord gemotiveerd nee is.
Als raad en als stad hebben we jaren gewacht op de nieuwe participatieverordening. Die was nodig aan een update toe, en de ChristenUnie/SGP is blij met deze nieuwe verordening, een stap voorwaarts in wat Den Haag van ons mag verwachten, en wij van Den Haag. Maar toch een aantal aanscherpingen in 3 amendementen en een motie van mijn fractie.
Het uitgangspunt in de verordening is participatie, tenzij en dat is een goede zaak. Maar artikel 2.3.2 somt een heel lijstje op waarbij de verordening in zijn geheel als ‘niet van toepassing’ wordt beschouwd. Wat de ChristenUnie/SGP moet je altijd uitleggen op welke aspecten de verordening, ook bij hogere wetgeving, juist wél van kracht blijft. Omdat uit het debat en de stukken onvoldoende duidelijk wordt wat onder hogere wetgeving en andere uitzonderingsgronden precies moet worden verstaan daarom een amendement met als titel "Zet participatie niet zomaar buitenspel" dat ervoor zorgt dat het college alleen gemotiveerd mag afwijken én bepaalt op welke deelaspecten en of randvoorwaarden de participatieverodening van toepassing blijft.
Naast het rijtje van andere wet- of regelgeving spreekt artikel 2.3.3. over het om andere redenen gemotiveerd afwijken van de verordening. Niet participeren kan daarmee óók verworden tot een politieke afweging en dat is wat de ChristenUnie/SGP betreft onwenselijk. Bij afwijking om andere redenen dan in artikel 2.3.2 willen we daarom een extra waarborg in de verordening inbouwen. Een amendement met als titel “communiceer als je afwijkt” daarom om ervoor te zorgen dat wanneer het college afwijkt een stevige motivering moet worden gegeven aan stad én gemeenteraad.
De ChristenUnie/SGP is daarnaast blij dat het right to challenge oftewel het uitdaagrecht een plek heeft in deze verordening. Als ChristenUnie/SGP geloven we dat het versterken van lokaal initiatief en de kracht van gemeenschappen belangrijk is. Een ander mooi burgerrecht is het biedingsrecht, waarbij bewoners zelf een pand of locatie kunnen huren of bieden. Dat zouden we graag verder versterken, daarom een motie voor het biedinsgrecht in Den Haag.
Tenslotte. Mijn bijdrage begon met het punt dat deze verordening een stap voorwaarts is. Daarbij blijft er nog wel één pijnpunt over, de leidraad controversiële voorzieningen. In aanloop naar deze nieuwe verordening is altijd beloofd dat de leidraad hier een plek zou krijgen. De huidige leidraad is een afdoening van een motie en daarmee niet alleen slecht vindbaar maar ook onwenselijk. Hij is onbekend en beschrijft geen heldere procedure, waar juist rond controversiële voorzieningen een zorgvuldig vooraf vastgesteld proces wat mijn fractie betreft belangrijk is. Want tijdens het spel veranderen we de regels niet. Groot was dan ook mijn verbazing toen de wethouder eerst een brief stuurde dat de leidraad onverminderd van kracht blijft én vervolgens tijdens het debat in tweede termijn met nieuwe informatie kwam dat de leidraad binnenkort een update ontvangt. Binnen deze participatieverordening kun je gemotiveerd heel goed afwijken, daar is ook ruimte voor. De ChristenUnie/SGP wil ook geen participatie over alles altijd. Maar nu die verouderde leidraad in stand houden als manier om af te wijken van deze nieuwe verordening is wat ons betreft het verkeerde uitgangspunt. Die leidraad moet terug naar de tekentafel. Daarom een motie om het de leidraad controversiële voorzieningen niet meer te gebruiken en die te actualiseren."
De stemming had een mooi resultaat, want alle vier de voorstellen zijn aangenomen! Je kunt ze hieronder lezen.