
Na meer dan 80 jaar komt er een herdenkingsplaquette voor de eerste razzia van Den Haag
De ChristenUnie/SGP, Haagse VVD en Stichting Joods Erfgoed Den Haag zijn opgelucht: na meer dan 80 jaar komt er een herdenkingsplaquette voor de eerste razzia van Den Haag.
Na gerichte arrestaties begin augustus 1942, werden op 18 augustus 1.200 Joodse Hagenaars via het toenmalige station Staatsspoor naar Westerbork afgevoerd. In totaal hadden 4.000 Joden een oproep gekregen zich te melden en omdat veel minder mensen gehoor hadden gegeven aan die oproep, werd besloten tot arrestaties in woonhuizen. Daarop vond in de avond van 22 augustus 1942 in Scheveningen de eerste razzia plaats. De gearresteerde mensen werden verzameld in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten aan de Prinsessegracht. Vanuit daar werden zij gedeporteerd, via Westerbork, naar concentratie- en vernietigingskampen. Ruim 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog is er echter nog steeds geen enkel teken dat ons hieraan herinnert. Daar komt dit jaar nog verandering in met omdat de Haagse VVD en de ChristenUnie/SGP hebben gevraagd om een plaquette aan de Prinsessegracht ter nagedachtenis aan de deportatie van de slachtoffers van de eerste Haagse razzia, juist op deze plek.
Een belangrijke stap. Stichting Joods Erfgoed Den Haag is verheugd met de toezegging dat er dit jaar nog een plaquette wordt gerealiseerd. “Opdat wij nooit vergeten.” Lotte van Basten Batenburg, fractievoorzitter van de Haagse VVD: “Dit is een belangrijke stap voor Den Haag. Laten we nooit vergeten dat voor een grote groep Haagse Joden de verschrikkelijke reis naar de vernietigingskampen bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten begon. Middenin onze stad, in het volle zicht van heel Den Haag. Het is belangrijk om die geschiedenis hier te markeren, als herinnering aan waar de vooroordelen en haat richting Joden toe heeft geleid.”
Omdat er steeds minder mensen zijn die herinneringen aan de oorlog kunnen delen, wordt het steeds belangrijker om belangrijke gebeurtenissen en plekken actief te herdenken en markeren vindt ook Judith Klokkenburg, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP: “Nu er steeds minder overlevenden van de Holocaust zijn, is het des te belangrijker dat er herinneringstekens zijn op belangrijke plekken in onze stad. Deze plek, de Prinsessegracht, is er zo een. Ik ben opgelucht dat we, na jarenlang aandringen van de stichting Joods Erfgoed Den Haag, herinnerd blijven aan deze inktzwarte geschiedenis.”