'Vaste prijs voor JSF is mogelijk'

zaterdag 28 februari 2009 13:13

Vandaag bezochten we Lockheed Martin in Dallas, Texas, drie uur vliegen ten zuiden van Washington. We worden ontvangen in een complex met de omvang van een klein dorp met vliegveld. Er staan 3 testvliegtuigen van de JSF in de hangars. Ze zijn een slagje groter dan de F-16 en dikker in omvang omdat alle brandstof en wapens zijn ingebouwd in het vliegtuig. Dit om de radars te omzeilen die het vliegtuig willen ontdekken om hen vervolgens onder vuur te nemen.

We krijgen ook te horen dat de testfase ons veel zal opleveren aan kennis over het vliegtuig en dat, als we de testfase later zelf zouden zouden uitvoeren, ons dit 200 miljoen extra kost. Het belangrijkste nieuws dat we te horen krijgen is dat we een vaste prijs kunnen krijgen voor de aankoop van de eerste 35 vliegtuigen als de andere 8 internationale partners dat ook willen. Dit voorstel zouden we april volgend jaar kunnen krijgen. Dat zou voor Nederland voordelig zijn. Allereerst omdat we dan zekerheid inbouwen voor de komende 5 jaar, maar ook omdat we voor de eerste vliegtuigen van 2014 en 2015 een betere prijs zouden kunnen krijgen, dan wanneer we ze los van een gezamenlijk inkoop zouden kopen. Probleem blijft dat het lastig is een prijs te krijgen voordat we een besluit nemen dit jaar april, over welk vliegtuig we willen, de Saab of de JSF. Er blijven vragen over het geluid van het vliegtuig, twijfels over bezuinigingen bij de amerikaanse defensiebegroting, nieuwe inschattingen van de Amerikaanse Rekenkamer, de prijs van het tweede testtoestel. Het zal niet eenvoudig worden om tot afgewogen besluit te komen in april.

God
Hopelijk worden een aantal onzekerheden duidelijk voordat we een keuze moeten maken. We hebben vanavond een afsluitend diner met Lockheed, ter geruststelling, op eigen kosten. Op de terugweg naar het hotel hoor ik iemand de naam Jezus roepen. Ik kom dichterbij en de vrouw vraagt of ik in Jezus geloof. Ik zeg dat dat zo is en we raken aan de praat. Ze was geadopteerd en heeft zich altijd verworpen gevoeld. Raakte aan de drank en drugs en werd gehopen door christenen. Kwam van drugs en drank af en maakte een keuze om christen te worden. Sindsdien wil ze iedereen vertellen hoe God haar geholpen heeft en hoe hij ook anderen wil helpen uit de nood. Het brengt ons werkbezoek in een oogopslag in een ander perspectief. Internationale missie met deze vliegtuigen in bijvoorbeeld Afghanistan heeft dan misschien niet meteen een link, maar uiteindelijk zal het moeten bijdrage aan een stabiel en menswaardig Afghanistan. Het kleine en grote verhaal bijeen. Het was een nuttig werkbezoek waar aardig wat vragen beantwoord zijn, maar ook nog vragen overblijven. God, geef ons wijsheid om een verstandig besluit te nemen.

(Deze weblog is verschenen op de website van Trouw)

 

Labels
Defensie
Joël Voordewind
Weblog

« Terug

Reacties op ''Vaste prijs voor JSF is mogelijk''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > februari