Bijdrage Esmé Wiegman aan het AO Luchtkwaliteit

woensdag 04 februari 2009 14:00

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Voorzitter. Tijdens het AO heb ik verschillende keren verwezen naar het advies van de commissie-Verheijen, de Commissie Meten en Berekenen Luchtkwaliteit. Die commissie adviseert om het reservepakket aan maatregelen van het NSL verder uit te werken naar concrete maatregelen die genomen kunnen worden als dat nodig is. Daarom dien ik de volgende motie in.

 

Motie De Kamer,

 

gehoord de beraadslaging,

 

overwegende dat de commissie-Verheijen en het PBL adviseren om een pakket van aanvullende maatregelen paraat te hebben om tegenvallers tijdig en adequaat op te kunnen vangen;

 

verzoekt de regering, gezien de onzekerheidsmarges verder te werken aan aanvullende maatregelen voor fijn stof en stikstofdioxide, die zodanig ver ontwikkeld zijn dat, in geval van tegenvallende effecten van maatregelen, deze snel inzetbaar en effectief zijn en mogelijke tegenvallers kunnen worden opgevangen en daarover de Kamer jaarlijks te informeren,

 

en gaat over tot de orde van de dag.

 

De voorzitter: Deze motie is voorgesteld door het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund. Zij krijgt nr. 75 (30175).

 

Mevrouw Spies (CDA): Wanneer moet dat pakket met aanvullende maatregelen voor het eerst aan de Kamer worden overlegd? Is mevrouw Wiegman bereid daarbij de evaluatie of de monitoring van het eerste jaar van uitvoering van het NSL te betrekken?

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Ja. Ik heb nadrukkelijk geen concrete momenten in de motie aangeduid. Ik ben mij er goed van bewust dat wij het NSL niet verder onder druk moeten zetten, zoals mevrouw Spies eerder al heeft gezegd. Ik beoog met de motie om verder te werken, zodat wij maatregelen op de plank hebben liggen.

 

Mevrouw Neppérus (VVD): Ik dacht dat het NSL van het kabinet kwam. Ik begrijp dat mevrouw Wiegman daar nu druk op wil zetten met een soort zwaard van Damocles. Volgens haar kan er nog meer komen en dan moet alles weer anders of moet alles aangescherpt worden.

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Ik ben niet iemand van zwaarden. Het advies van de commissie-Verheijen vind ik echter waardevol. Wij moeten daarmee verder. Het NSL moeten wij niet als een eindpunt zien in de zin van dat alles geregeld is. Wij moeten verder met de ontwikkelingen.

 

De heer Vendrik (GroenLinks): Kan mevrouw Wiegman mij het verschil duidelijk maken tussen haar en mijn motie?

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Zoek de verschillen! Die zijn er zeker, omdat de heer Vendrik in zijn motie met harde termijnen werkt. Ik heb dat bewust niet gedaan.

De heer Vendrik (GroenLinks): Ik heb mijn motie voor mij liggen. Welke termijnen bedoelt zij?

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): In uw motie gaat het over de eerste evaluatie van het NSL en dat het pakket minstens voldoende moet zijn om tegemoet te komen aan de geconstateerde onzekerheidsmarge van 20%. Daarin drukt de heer Vendrik zich explicieter uit dan ik. Naar aanleiding van de toezegging van de minister om gezondheidsindicatoren voor de luchtkwaliteit te ontwikkelen, roep ik de minister op om die zo spoedig mogelijk te integreren in de monitoring van het NSL. Het verdient aanbeveling om vast te stellen of de luchtkwaliteitsmaatregelen ook een verbetering van de gezondheid tot gevolg hebben. Nieuwe kennis op basis van nieuw onderzoek is daarbij van belang. Vandaar mijn steun voor de motie van mevrouw Spies.

 

Motie De Kamer,

 

gehoord de beraadslaging,

 

overwegende dat de jaarlijkse monitor van het NSL nog in ontwikkeling is; overwegende dat de gezondheidsindicatoren voor luchtkwaliteit nog in ontwikkeling zijn en rapportage gewenst is; overwegende dat de bescherming van de gezondheid een van de centrale doelen van het NSL is; overwegende dat de toetsing op grenswaardenoverschrijdingen weinig inzicht geeft in de omvang van de gezondheidsschade van luchtverontreiniging;

 

verzoekt de regering, gezondheidseffecten onderdeel te laten zijn van de jaarlijkse monitoring en daarbij elk jaar weer gebruik te maken van de nieuwste inzichten op dit gebied,

 

en gaat over tot de orde van de dag.

 

De voorzitter: Deze motie is voorgesteld door het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund. Zij krijgt nr. 76 (30175).

 

Mevrouw Spies (CDA): Heeft mevrouw Wiegman enig idee of dit uitvoerbaar is en, zo ja, wat de consequenties Van der Ham Tweede Kamer Luchtkwaliteit 19 februari 2009 TK 57 57-4602 zijn voor de mensen die de gezondheidseffecten zichtbaar moeten maken?

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Het zal niet eenvoudig zijn. Ook dit is echter een aanbeveling uit het rapport van de commissie-Verheijen. De gezondheid moet nadrukkelijk een plek krijgen. Wij richten ons op streefwaarden, maar het uiteindelijke doel dat wij met het NSL op het oog hebben, namelijk verbetering van de luchtkwaliteit ten behoeve van de gezondheid, moeten wij een plek geven. Dat zal de focus moeten zijn.

 

Mevrouw Spies (CDA): Heeft mevrouw Wiegman enig idee of deze motie uitvoerbaar is en wat de consequenties hiervan zijn voor alles en iedereen die de gezondheidseffecten zichtbaar moeten maken?

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Het zal niet eenvoudig zijn, maar ook dit is een van de aanbevelingen uit het rapport van de commissie-Verheijen. De gezondheid moet wel nadrukkelijk een plek krijgen. Wij gaan ons richten op streefwaarden, maar het uiteindelijke doel, waarover ook de minister tijdens het AO heeft gesproken, is de verbetering van de luchtkwaliteit ten behoeve van de gezondheid. Dat zal onze focus moeten zijn.

 

Mevrouw Spies (CDA): Mevrouw Wiegman heeft dus geen idee hoe dit kan worden uitgevoerd.

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Ik heb de motie van mevrouw Spies van harte ondertekend, omdat ik het belangrijk vind dat wij verder gaan met het onderzoek. Wij moeten vervolgens direct uitspreken wat wij daarmee gaan doen. Wij moeten niet alleen kennisnemen van interessante ontwikkelingen en daarover mooie woorden spreken. Het uiteindelijke doel is dat wij die kennis gaan gebruiken in een monitor en juist met het oog op de gezondheid daarmee aan de slaan gaan.

 

De voorzitter: Uw tijd is om.

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Mag ik nog een kleine opmerking maken?

 

De voorzitter: Nee. U weet dat u slechts twee minuten heeft.

 

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): De moties zijn ingediend en dat is het belangrijkste. Ik had graag nog enkele complimenten gegeven en toezeggingen benadrukt, maar dat kan ik altijd nog informeel doen.

Labels
Bijdragen
Esmé Wiegman

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Esmé Wiegman aan het AO Luchtkwaliteit'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > februari