Euro-onderzoek in Trouw: 'Overleeft de Unie de Euro?'

europa-brusselvrijdag 31 augustus 2012 10:50

Nog nooit heeft de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland een onderzoek gedaan dat zo politiek gevoelig ligt als zijn studie naar de mogelijkheden en kosten om als land de eurozone te verlaten. "Het onderwerp is sterk gepolitiseerd. Een objectief onderzoek naar de voor- en nadelen is er nauwelijks", vertelt Graafland. De wetenschapper doet zijn onderzoek in opdracht van de ChristenUnie.

Allereerst benadrukt hoogleraar Graafland dat zijn onderzoek, hoewel in opdracht van een politieke partij, onafhankelijk is. Zijn onderzoek rond hij waarschijnlijk eind 2012 af, dus hij is nog terughoudend met het trekken van conclusies.

Toch wil hij er dit al over zeggen: "Of een land de eurozone verlaat, nationale munteenheden heringevoerd worden, de eurozone wordt opgedeeld in twee munteenheden (neuro's en zeuro's) of als de huidige eurozone wordt gehandhaafd, de kosten zijn gigantisch. Ook zijn er in al deze scenario's forse politieke en economische risico's. Waar het uiteindelijk om gaat is het perspectief op de zeer lange termijn, zeg vijftig jaar. Een munt moet houdbaar en duurzaam zijn. Daar richt mijn onderzoek zich op."

Zo vertelt Graafland dat hij allerlei Euro-onderzoeken tegenkomt, die nogal politiek gekleurd zijn. Hij noemt als voorbeelden de onderzoeken van ING en VNO-NCW. ""Beide onderzoeken gaan uit van de zwartste scenario's als de eurozone uiteenvalt. De risico's van verdere integratie worden niet in beeld gebracht. Bovendien worden de voordelen van de Europese integratie en de invoering van de euro op één hoop gegooid. Ten onrechte, dat zijn verschillende zaken", stelt de onderzoeker in Trouw.

Ook wijst Graafland naar het CPB-onderzoek 'Europa in Crisis', dat volgens hem een reeëler beeld schetst. "Het CPB concludeert dat de welvaartswinst van de interne markt voor de Nederlander een maandsalaris is. De invoering van de euro heeft een bescheiden winst opgeleverd van een weeksalaris."

Tot slot geeft de hoogleraar aan dat de Eurozone enkele ernstige en structurele zwaktes heeft. Daar is nog altijd geen oplossing voor gevonden. "De euro had moeten zorgen voor het ontstaan van één grote economische zone. Maar nu het erop aankomt is het tegendeel het geval: economieën in Europa groeien uit elkaar in een noordelijke en een zuidelijke. De euro blijkt de verschillen tussen landen te bevorderen, omdat de wisselkoersen-flexibiliteit is uitgeschakeld. Bovendien zijn er grote verschillen in concurrentiekracht, belastingmoraal en cultuur. Voor mij is de cruciale vraag in het onderzoek of die interne zwaktes en structurele verschillen oplosbaar zijn binnen de eurozone, en op welke termijn?"

Hoewel Graafland geen definitieve conclusies wil trekken, is hij inmiddels al wel van één ding overtuigd: Terugkeren naar de gulden (zoals de PVV voorstelt) is geen waarschijnlijke optie. "Dan zal het eerder een munt worden van landen die qua economie min of meer gelijkwaardig zijn."

Lees het volledige interview met Johan Graafland op de website van Trouw. Lees ook het interview met Arie Slob ('Eurocrisis dreigt bom te worden onder EU') n.a.v. dit onderzoek.

Labels
Arie Slob
Carola Schouten
Europa
In de media
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'Euro-onderzoek in Trouw: 'Overleeft de Unie de Euro?''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > augustus