Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de uitspraak van de rechter inzake de uitstoot van broeikasgassen
Bijdrage van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber als lid van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu aan een plenair debat met minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu
Onderwerp: Debat over de uitspraak van de rechter inzake de uitstoot van broeikasgassen
Kamerstuk: 32 813
Datum: 24 september 2015
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):
Voorzitter. De staatssecretaris ontmoette vorige week paus Franciscus. Aanleiding voor deze ontmoeting was de encycliek Laudato Si over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis, de schepping. Wij hebben de afgelopen decennia de zorg voor al het waardevolle leven in de schepping ernstig verwaarloosd. Ik noem de vervuiling van het milieu, de klimaatcrisis, een gebrek aan schoon drinkwater, ontbossing en afnemende biodiversiteit. Na afloop van het gesprek liet de staatssecretaris weten: "De paus spreekt ons nadrukkelijk aan op onze eigen verantwoordelijkheid. Dat vind ik belangrijk." Ik wil vandaag met het kabinet in debat gaan over die verantwoordelijkheid en ik zal het op die verantwoordelijkheid aanspreken.
Ook de rechter heeft de Nederlandse Staat op haar verantwoordelijkheid gewezen. Nederland moet zich houden aan de internationale afspraken en uiterlijk in 2020 25% van de schadelijke uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Het kabinet kiest ervoor om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Dat kost geld en heel veel kostbare tijd. Dringt de urgentie van het probleem wel door tot het kabinet? Ik wil daar graag een reactie op.
Bovendien erkent het kabinet dat de uitspraak gewoon uitgevoerd moet worden omdat een hoger beroep geen opschortende werking heeft op de uitvoering van het vonnis. Sprekers voor mij vroegen het ook al: als het kabinet dan toch juridische duidelijkheid wil, waarom wordt er dan niet gekozen voor de veel snellere gang naar de Hoge Raad?
De keuze om in hoger beroep te gaan, tekent de dubbelzinnige houding van het kabinet. De staatssecretaris schreef een paar weken geleden in een brief aan de Kamer dat ze het vonnis uitvoert, maar intussen gaat ze rustig evalueren en komt ze pas daarna met maatregelen. Ik vraag het kabinet nogmaals: ziet het de urgentie wel?
Twintig internationale klimaatwetenschappers en juristen hebben een brief aan de premier gestuurd. Zij vragen om af te zien van het hoger beroep. De uitspraak van de rechter is gebaseerd op wetenschappelijke consensus. Zij pleiten bijvoorbeeld voor invoering van een CO2-heffing. Dan kom ik op de maatregelen. Hoe langer we die uitstellen, hoe duurder en moeilijker het wordt. Die rekening wil ik niet doorschuiven naar onze kinderen of kleinkinderen. De ChristenUnie wil graag nu scherpe keuzes maken om onze economie toekomstbestendig te maken. Dat hebben we ook laten zien in onze tegenbegroting. Schaf de kolenbelasting niet af maar verhoog die. Maak veel meer werk van energiebesparing. Zorg voor een belastingvrijstelling voor energiecoöperaties voor lokale, duurzame energieopwekking. En zorg voor een verdere vergroening van het belastingplan.
Vorige week was er een klein lichtpuntje ...
Mevrouw Agnes Mulder (CDA):
Dank voor de toelichting van de ChristenUnie. Pleit zij er nou eigenlijk voor om het energieakkoord te laten vallen? Want de zaken die de ChristenUnie voorstelt, leggen daar natuurlijk wel een bom onder. Hoe ziet zij dat? Want uit een van de eerdere debatten kan ik me herinneren dat de ChristenUnie heel erg voorstander van het energieakkoord was.
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):
Het is geen geheim dat de ChristenUnie het energieakkoord wil openbreken. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen van vorige week heeft mijn fractievoorzitter dat ook al gezegd. Het energieakkoord is onvoldoende. Er moet een flinke schep bovenop. Als we daarvoor de kolenbelasting moeten verhogen, dan betekent dat inderdaad het openbreken van het energieakkoord. En zo is het.
Mevrouw Agnes Mulder (CDA):
We krijgen dit najaar een heel aantal brieven van het kabinet. Zoals de ChristenUnie weet, heeft de CDA-fractie gepleit om de evaluatie van het energieakkoord naar voren te halen om de maatregelen eerder tegen het licht te houden. Zou de ChristenUnie er zich in kunnen vinden als we, met alle brieven die nog komen, die zorgvuldige afweging met elkaar maken en begin volgend jaar zeggen: deze stappen gaan we nemen en die verwerken we ook in de begroting van 2017?
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):
Ik snap wel het punt dat de CDA-fractie maakt om nou eens te bekijken wat het energieakkoord ons brengt. Maar we weten dat het energieakkoord niet voldoende is. Vorige week heeft de Kamer een motie aangenomen waarin is uitgesproken dat er in 2016 echt maatregelen moeten worden uitgevoerd. Ik reken terug en zie dan dat we eigenlijk niet kunnen wachten met het nemen van die maatregelen. En inderdaad, we zullen de consequenties van sommige maatregelen misschien nog goed in beeld moeten brengen. Maar we spreken binnenkort wel over het belastingplan en over de begrotingen van bijvoorbeeld EZ en I en M. Ik moet vaststellen dat het kabinet zich na de uitspraak van de rechter niet heeft teruggetrokken op het strand van Wassenaar om die begrotingen aan te passen. Maar dat is wel nodig, dus dat had het kabinet moeten doen. Het vonnis van de rechter uitvoeren betekent: het belastingplan aanpassen en begrotingen aanpassen. Dat gebeurt niet en dat vind ik jammer. We weten welke aanpassingen nodig zijn, er liggen dikke rapporten en het moet gewoon gebeuren.
Ik ga verder. Vorige week was het aannemen van de motie-Klaver c.s., die wij hebben meegetekend, een klein lichtpuntje. In de motie wordt de regering verzocht om in 2016 ook echt te starten met de uitvoering van aanvullende maatregelen. In het interruptiedebat met het CDA kwam zonet al aan de orde dat dit betekent dat we nu keuzes moeten maken. Hoe gaat het kabinet deze motie op korte termijn uitvoeren, vraag ik aan de staatssecretaris. Is het kabinet bereid om met de partijen van het energieakkoord opnieuw om tafel te gaan om aanvullende maatregelen te nemen om de 25% ook te halen?
Binnenkort verwachten we weer een nieuwe Nationale Energieverkenning van het PBL en kort daarna zal ook de borgingscommissie van het energieakkoord bijeenkomen. Gaat de minister zich constructief en open opstellen in de borgingscommissie? En is de minister bereid om het PBL te vragen om een onderzoek naar het sluiten van kolencentrales? Ik ben vooral benieuwd naar de effecten en scenario's en naar de netto CO2-reductie die dit binnen Nederland oplevert, rekening houdend met vervangingseffecten en de effecten op de elektriciteitsprijs.
De voorzitter:
Was u klaar met uw betoog?
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):
Nog niet.
De voorzitter:
Ik stel voor dat mevrouw Dik-Faber haar zin afrondt.
De heer Jan Vos (PvdA):
Voorzitter ...
De voorzitter:
Ja, ik geef u zo de gelegenheid.
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):
Sommige sprekers voor me hebben gerefereerd aan de klimaattop in Parijs. Ik wil het hebben over de 70ste VN-vergadering waarin zeventien nieuwe sustainable development goals worden vastgesteld. Ook rijke landen worden nadrukkelijk aangesproken, onder andere het tegengaan van klimaatverandering. De aanwezigheid van Nederland is alleen geloofwaardig als het kabinet niet in hoger beroep gaat. Haal de brief terug, neem de maatregelen en doe dat nu!
De heer Jan Vos (PvdA):
Mevrouw Dik-Faber, u gaf zojuist aan dat het kabinet meteen op het strand had moeten zitten en nog geen zin later zegt u dat er heel belangrijke rapporten aankomen. Bent u het nu niet ook een beetje eens met het kabinet dat het verstandig is om die heel belangrijke rapporten even af te wachten en dan die maatregelen in te voeren, zoals in de Kamerbreed gesteunde motie waar u ook aan refereerde eigenlijk al is besloten? Is dat niet een beetje voor de bühne? We besturen hier toch geen auto maar een land?
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):
Jazeker. ik ben ook heel blij met die motie die vorige week is aangenomen, want die spreekt uit, met steun van de Partij van de Arbeid, dat we in 2016 maatregelen moeten gaan uitvoeren. Als we die in 2016 gaan uitvoeren en we wachten niet tot 31 december maar we doen dan eerder in het jaar, dan moeten we wel nu stappen gaan zetten. Inderdaad, er liggen rapporten en er komen evaluaties aan, maar ik wil het zo snel mogelijk naar voren halen. Laat ik eerlijk zeggen dat mijn frustratie is dat er een vonnis ligt, waarvan het kabinet zegt "we gaan het uitvoeren", maar dat er geen wijzigingen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld op het Belastingplan en op begrotingen. Er zijn nu best ook al maatregelen te bedenken, even los van de grote rapporten die eraan komen, die we met elkaar al kunnen doorvoeren. Ik noem bijvoorbeeld het punt van de lokale energieopwekking. Die initiatieven krijgen een extra korting in het Belastingplan. Dat is mooi, maar als je die korting verhoogt, dan krijg je direct veel meer decentrale energieopwekking, perfect. Dus er zijn keuzes die we met elkaar kunnen maken die we nu al, zonder al die rapportages, kunnen doorvoeren.
De heer Jan Vos (PvdA):
Die regeling decentrale opwekking energie is verbeterd in het Belastingplan.
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):
Zeker.
De heer Jan Vos (PvdA):
Daar is extra geld voor beschikbaar gesteld. Dat is op aandringen gedaan van uw fractie en van mijn fractie. Dat is nu juist omdat in Nederland ieder jaar het aantal geïnstalleerde zonnepanelen verdubbelt. Bewoners van Nederland willen dat graag. Dat is een uitstekend voorbeeld van hoe we die energietransitie versnellen en hoe dan ook meteen de daad bij het woord wordt gevoegd op het moment dat het niet helemaal goed gaat. Dus u spreekt zichzelf toch tegen, constateer ik. Dat doet u ook een beetje als u zegt dat we wel op de Nationale Energieverkenning moeten wachten en op het uiterst belangrijke rapport van de heer Nijpels. Tegelijkertijd spreekt u uw frustratie uit. Die frustratie voel ik, maar ik denk toch dat we met elkaar rationeel moeten constateren dat we heel goed op weg zijn en dat we even die rapporten moeten afwachten en vervolgens de uitspraak van de rechter gaan implementeren, zoals dat hoort in een rechtsstaat.
Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):
Volgens mij zitten wij niet zo heel ver bij elkaar vandaan. Mijn pleidooi is: laten we nu gewoon maatregelen nemen die we met elkaar kunnen nemen en laten we ook op basis van de rapporten die komen de vervolgstappen zetten. Maar wacht daarmee niet tot eind 2016. En dan toch weer even die motie, die zegt dat we in 2016 maatregelen gaan uitvoeren. Dat geeft wel de urgentie aan. Als we dat echt willen met elkaar, zullen we echt snel met elkaar om de tafel moeten gaan zitten en knopen doorhakken. Een van die knopen, die mijn partij vandaag al wil doorhakken, is dat we een besluit nemen over kolencentrales. Dat enorme uitstoot in het afgelopen kwartaal was veel groter dan ooit daarvoor. Die gaat gewoon dwars tegen onze ambitie in. Dat moeten we met elkaar niet willen.
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
Archief > 2015 > september
- 30-09-2015 30-09-2015 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan de Algemene Financiële Beschouwingen (IXA/IXB)
- 30-09-2015 30-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)
- 30-09-2015 30-09-2015 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Vreemdelingen- en asielbeleid
- 30-09-2015 30-09-2015 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Suïcidepreventie
- 29-09-2015 29-09-2015 09:30 - ChristenUnie: geweld tegen minderheden in azc’s onacceptabel
- 29-09-2015 29-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de internetverkoop van de NIPT
- 29-09-2015 29-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de incidentele suppletoire begroting inzake verwerving kunstwerk en incidentele suppletoire begroting Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
- 29-09-2015 29-09-2015 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenair debat over ProRail
- 28-09-2015 28-09-2015 16:26 - ChristenUnie: Stop internetverkoop bloedtest syndroom van Down
- 28-09-2015 28-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind, Roelof Bisschop (SGP) en Sjoerd Potters (VVD) over onjuistheden in Nederlandse schoolboeken over Israël
- 28-09-2015 28-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Carola Schouten, Gert-Jan Segers en Michiel van Nispen (SP) over het onterecht in rekening brengen van informatie- en executiekosten door gerechtsdeurwaarders
- 24-09-2015 24-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de uitspraak van de rechter inzake de uitstoot van broeikasgassen
- 24-09-2015 24-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber en Mona Keijzer (CDA) over zorg na coma
- 24-09-2015 24-09-2015 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Zedendelicten en seksuele weerbaarheid/misbruik
- 24-09-2015 24-09-2015 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carola Schouten ten behoeve van de Benoeming van de leden van de Raad van Toezicht Autoriteit Financiële Markten
- 24-09-2015 24-09-2015 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Armoede- en schuldenbeleid
- 24-09-2015 24-09-2015 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg Privatisering, verzelfstandiging en toezicht van overheidsdiensten
- 23-09-2015 23-09-2015 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenair debat over het Europees overleg over het gemeenschappelijk asielbeleid
- 23-09-2015 23-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat inzake wijziging Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen i.v.m. wijzigen mogelijkheden voor het verrichten van medisch-wetenschappelijk onderzoek met minderjarigen en meerderjarige wilsonbekwamen
- 23-09-2015 23-09-2015 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het voortgezet algemeen overleg Pensioenonderwerpen (AO d.d. 03/09)
- 23-09-2015 23-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de aanpak van luchtvervuiling door scooters
- 23-09-2015 23-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Arie Slob over de herijking van de spoorbudgetten en de gevolgen hiervan voor de regio’s en voor het programma hoogfrequent spoorvervoer
- 23-09-2015 23-09-2015 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Carola Schouten ten behoeve van een wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen in verband met het opnemen van nadere regels voor ouderparticipatiecrèches
- 22-09-2015 22-09-2015 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Arie Slob ten behoeve van een wijziging van onder meer de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties
- 22-09-2015 22-09-2015 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Carola Schouten ten behoeve van Verzamelwet SZW 2016
- 22-09-2015 22-09-2015 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het voortgezet algemeen overleg IVD-aangelegenheden en terrorismebestrijding (AO d.d. 02/09)
- 22-09-2015 22-09-2015 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het voortgezet algemeen overleg MIVD (AO d.d. 09/09)
- 22-09-2015 22-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Natuurbeleid en biodiversiteit (AO d.d. 28/05)
- 21-09-2015 21-09-2015 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan een plenair debat over de initiatiefnota van de leden Gesthuizen, Voortman en Voordewind over opvang en terugkeer van vluchtelingen
- 21-09-2015 21-09-2015 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het notaoverleg inzake de Initiatiefnota van het lid Dik-Faber: “Aanpak Voedselverspilling”
- 17-09-2015 17-09-2015 09:57 - “Kabinet vergeet ouderen, chronisch zieken en gehandicapten”
- 17-09-2015 17-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Gert-Jan Segers en Joël Voordewind over de mogelijkheid in een handomdraai aan een vals Syrisch paspoort te komen
- 16-09-2015 16-09-2015 22:19 - 'Opstaan voor Waardevol Leven' - bijdrage Arie Slob aan de APB 2015
- 16-09-2015 16-09-2015 17:49 - Foto's Prinsjesdag 2015
- 16-09-2015 16-09-2015 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan de Algemene Politieke Beschouwingen
- 16-09-2015 16-09-2015 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Arie Slob ten behoeve van meer ruimte voor nieuwe scholen: naar een moderne interpretatie van artikel 23
- 15-09-2015 15-09-2015 15:23 - ChristenUnie wil gaskraan verder dicht: “Er gaat niets boven Groningen, ook Brussel niet”
- 15-09-2015 15-09-2015 14:57 - Reactie Arie Slob op begrotingstukken 'kabinet vergeet grote groepen mensen'
- 14-09-2015 14-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Voortgang trekkingsrecht pgb
- 14-09-2015 14-09-2015 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik-Faber ten behoeve van de situatie in de melkveehouderij
- 10-09-2015 10-09-2015 12:25 - Inbreng Arie Slob tijdens het vluchtelingendebat
- 10-09-2015 10-09-2015 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenair debat over het gemeenschappelijk asielbeleid in Europa
- 10-09-2015 10-09-2015 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over de reorganisatie bij de Nationale Politie
- 10-09-2015 10-09-2015 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Gert-Jan Segers tot wijziging van de Mediawet 2008 in verband met het toekomstbestendig maken van de publieke mediadienst
- 10-09-2015 10-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Milieuraad
- 09-09-2015 09-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het maatwerkprofiel en de meerzorgregeling
- 09-09-2015 09-09-2015 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg MIVD
- 08-09-2015 08-09-2015 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat een wijziging van de Participatiewet en andere wetten in verband met harmonisatie van instrumenten ter bevordering van arbeidsdeelname van arbeidsbeperkten
- 08-09-2015 08-09-2015 00:00 - Inbreng Carola Schouten ten behoeve van Wijziging Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte in verband met de mogelijkheid voor verhuurder en huurder een energieprestatievergoeding overeen te komen
- 04-09-2015 04-09-2015 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het plaatsen van particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte
- 03-09-2015 03-09-2015 16:18 - Bijdrage Arie Slob aan het 'Dikke Ik'-debat
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de volkspetitie ‘Red de Zorg’
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Bijdrage Arie Slob aan het plenair debat over de opvattingen van de minister-president over de ik-mentaliteit in Nederland
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Voortzetting Energie en SDE+ (AO d.d. 2/7)
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de vertraging rond de bouw van windmolens en over het windmolenbesluit Veenkoloniën
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Inbreng Carla Dik-Faber inzake een wijziging van de Tabakswet ter implementatie van Richtlijn 2014/40/EU, inzake de productie, de presentatie en de verkoop van tabaks- en aanverwante producten
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Inbreng verslag (wetsvoorstel) Gert-Jan Segers inzake de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Autobrief 2
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan de extra Landbouw- en Visserijraad op 7 september 2015
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Bijdrage Carola Schouten aan het algemeen overleg Pensioenonderwerpen
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) / Gymnich
- 03-09-2015 03-09-2015 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Carla Dik-Faber ten behoeve van een wijziging van het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden: gewasbescherming buiten de landbouw
- 02-09-2015 02-09-2015 11:12 - ChristenUnie wil ‘airbnb for a refugee’
- 02-09-2015 02-09-2015 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het plenair debat over het bericht ‘Steeds meer urgente woningzoekenden krijgen voorrang’
- 02-09-2015 02-09-2015 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het algemeen overleg IVD-aangelegenheden en terrorismebestrijding
- 01-09-2015 01-09-2015 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het voortgezet algemeen overleg Grondstoffen en afval (AO d.d. 25/6)
- 01-09-2015 01-09-2015 00:00 - Inbreng schriftelijk overleg Gert-Jan Segers inzake Concessiebeleidsplan NPO 2016-2020