Bijdrage Eppo Bruins aan Voorstel van wet van de leden Snels, Tony van Dijck, Leijten, Nijboer, Van Raan, Van Rooijen en Azarkan tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht
Bijdrage Eppo Bruins aan een plenair debat met minister Hoekstra van Financiën aan het Voorstel van wet van de leden Snels, Tony van Dijck, Leijten, Nijboer, Van Raan, Van Rooijen en Azarkan tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met aanscherping van de definitie van “vaste beloning” en introductie van een instemmingsrecht voor de Minister van Financiën met betrekking tot de vaststelling of verhoging van de vaste beloning van een bestuurder van een systeemrelevante bank
Kamerstuknr. 34906
De heer Bruins (ChristenUnie):
Voorzitter. Allereerst waardering en complimenten voor mijn collega's Snels, Van Dijck, Leijten, Nijboer, Van Raan, Van Rooijen en Azarkan voor hun initiatiefvoorstel, me dunkt op een terrein waar ruim tien jaar na het begin van de bankencrisis nog altijd veel mis mee is in de wereld: de beloning van functionarissen bij systeemrelevante banken, waar de voordelen van genomen risico's privaat worden genoten en de nadelen te vaak en te veel konden en kunnen worden afgewenteld op de samenleving.
Het wetsvoorstel bevat, zoals de lange naam ervan al zegt, kortweg twee voorstellen: de definitie van de vaste beloning voor bestuurders van systeembanken wordt aangescherpt en de minister krijgt daarbij een instemmingsrecht. Het moge duidelijk zijn dat de ChristenUnie een broertje dood heeft aan perverse beloningsprikkels. Mijn fractie is dan ook blij dat de vorige minister van Financiën, de heer Dijsselbloem, er samen met de Kamer voor heeft gezorgd dat wij hier in Nederland de strengste bonuswetgeving ter wereld voor banken hebben gekregen. Mijn fractie is blij dat we erin zijn geslaagd deze strenge wetgeving te behouden, ook tijdens de kabinetsformatie, toen er onder druk van de dreigende brexit allerlei lobby's op gang kwamen om toch vooral niet meer uit de pas te lopen bij de rest van de EU, want daarmee zouden we banen mislopen.
Dat deze inmiddels fossiele lobby nog niet tot het verleden behoort, daar konden we gisteren weer eens kennis van nemen. Nota bene de man waarvan dit wetsvoorstel niet los gezien kan worden, sloeg op ditzelfde aambeeld. Ik wil geen spijkers op laag water zoeken, maar ik vraag me toch in gemoede af wat we met zo'n hamerstuk aan moeten. En dat terwijl ING de witwasperikelen nog nauwelijks te boven is. Natuurlijk, ook financiële topbestuurders hebben vrijheid van meningsuiting, maar blijkbaar zijn fijngevoeligheid en gevoel voor timing niet iedere bankbestuurder gegeven, nog afgezien van het feit dat mijn fractie deze mening totaal niet deelt. De ChristenUnie staat echt een andere beloningscultuur voor dan die in de Angelsaksische bankenwereld bon ton is.
Voorzitter. De doelstellingen van dit wetsvoorstel onderschrijven we geheel. Het vertrouwen in banken moet groter worden, het financiële systeem moet stabieler worden en perverse prikkels in de financiële sector dienen we te slopen. Tegelijk hebben we wel vragen bij de voorgestelde gereedschappen. Is de argumentatie onder de aandelencomponentmaatregel wel zorgvuldig, zo vraag ik de indieners. Wat voegt het toevoegen van de minister van Financiën nou precies toe? De Raad van State legt bij dit punt volgens mijn fractie terecht de vinger. Waarom moet de minister, die samen met ons verantwoordelijk is voor het stellen van beloningsregels, op de stoel gaan zitten van commissarissen en aandeelhouders om individuele salarisverhogingen te gaan beoordelen? Wat draagt dit voorstel bij aan de cultuurverandering die we allemaal in de financiële sector willen zien? Zo zijn er nog wel een aantal vragen te stellen. Vinden de indieners bij nader inzien de aanscherpingen die het kabinet voor het beloningsbeleid voorstelt, niet effectiever en meer doordacht? Denk aan de aanhoudplicht van aandelen in vaste beloningen voor vijf jaar, aan de verantwoordingsplicht, aan het beperken van de mogelijkheid tot het afwijken van het bonusplafond voor niet aan de cao gebonden personeel, aan het aansturen op clawback, oftewel het terugvorderen van een deel van de vaste beloning bij staatssteun.
Voorzitter. Al het gereguleer van beloningen bij banken roept natuurlijk ook weer discussie op over de vermenging van diverse functies onder één dak bij banken, de bekende discussie over de nutsfunctie en de commerciële functie, oftewel over de spanning tussen publieke en commerciële belangen. De WRR, al eerder genoemd, heeft niet lang geleden gepleit voor structurele aanpassingen binnen ons geldstelsel, inclusief het mogelijk maken van één bank die zich enkel bezighoudt met betalen en sparen. Hoe kijkt de minister vanuit beloningsperspectief aan tegen deze geschetste toekomst?
Voorzitter. Ik ben benieuwd naar de reactie van de indieners en van de minister op deze punten. Een zeer gedegen en overtuigende reactie zal wel nodig zijn om mijn fractie over de streep te trekken, maar dat neemt niet weg dat mijn waardering groot is voor het feit dat de indieners wel op het juiste aambeeld hameren: dat van het herstel van vertrouwen in banken door perverse beloningen in die sector aan te willen pakken. Maar of ze bij het slaan op dat aambeeld ook de beste hamers inzetten, daarover hebben we nog discussie.
Dank u wel.
De heer Van der Lee (GroenLinks):
Complimenten voor het heldere betoog. Zeker met de eerste helft ervan ben ik het helemaal eens. Maar dan toch even over de beoordeling van het wetsvoorstel, juist ook omdat de ChristenUnie vaak ook vanuit een moreel perspectief naar vraagstukken kijkt. Wij hebben zo'n mooi gezegde in Nederland: vreemde ogen dwingen. Is nou niet het interessante van deze benadering, dat er ook ogen meekijken naar die beloning die iets verder af staan van het betrokken bedrijf zelf, en van de bestuurders, de toezichthouder en de raad van commissarissen die daar veel dichter op zitten? Is dat nou niet ook vanuit ethisch oogpunt een heel zinvolle manier om met dit vraagstuk om te gaan?
De heer Bruins (ChristenUnie):
Vreemde ogen dwingen inderdaad. Maar ik denk wel dat we de rollen zuiver en helder moeten houden. Wij maken hier de regels. Het kabinet en de Kamer zijn de wetgever. Zij zorgen dat daar die kaders liggen. We hebben DNB voor toezicht, maar we hebben ook die raad van commissarissen om van binnenuit ook op een goede manier toezicht te houden. Wat natuurlijk moet gebeuren, is dat juist die commissarissen op voldoende afstand staan. Ik zou met de heer Van der Lee willen nadenken over de vraag hoe we de cultuur daar zo gebogen krijgen dat dat eigenlijk vreemde ogen zijn. Want daar schort inderdaad op dit moment nog wel heel veel aan.
De heer Van der Lee (GroenLinks):
Daar zou ik ook graag over doorpraten, maar ik wil toch nog even terugkomen op de rol van de minister. Als die rol iets anders zou worden ingevuld, en bijvoorbeeld — u noemde het al — bij de ECB zou komen te liggen, maakt dat dan voor de ChristenUnie een verschil als het gaat om de beoordeling van het wetsvoorstel?
De heer Bruins (ChristenUnie):
Het maakt het interessanter, maar tegelijkertijd moet je nog steeds die rollen wel zuiver houden. Een ECB als toezichthouder op een systeemrelevante bank zou zeker een mening kunnen hebben over beloningen. Nog steeds zouden de initiatiefnemers ons dan over een hobbel heen moeten trekken. Maar dat het niet bij de politiek moet liggen, daar ben ik wel van overtuigd. Dan is het nog wel de vraag in hoeverre de ECB ook nog politieke invloeden heeft of inderdaad daadwekelijk onafhankelijk is. Daar moet je ook over nadenken. En je kunt je ook afvragen of de ECB nou wel de vreemde ogen zijn die je nodig hebt. Kortom, er zitten nog aardig wat haken en ogen aan. Ik zou nog steeds goed willen nadenken over de verschillende rollen die de verschillende partijen hebben. Ik denk dat je dit uiteindelijk alleen met een cultuurverandering voor elkaar krijgt. En zo'n cultuurverandering moet van onderop plaatsvinden.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Bruins.
Archief > 2019 > maart
- 29-03-2019 29-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Eppo Bruins over het rapport Actualisatie AEOLUS 2018 en geactualiseerde luchtvaartprognoses
- 28-03-2019 28-03-2019 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat inzake Wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 inzake de bijdrage voor maatschappelijke ondersteuning en de beoordeling voor de verstrekking van de maatwerkvoorziening
- 28-03-2019 28-03-2019 00:00 - Bijdrage Nico Drost aan het voortgezet algemeen overleg Terrorisme/extremisme (AO d.d. 21/03)
- 27-03-2019 27-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de Wet maatregelen middenhuur
- 27-03-2019 27-03-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het plenair debat over de toekomst van de Onderwijscoöperatie
- 27-03-2019 27-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Pacht
- 26-03-2019 26-03-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan Voorstel van wet van de leden Snels, Tony van Dijck, Leijten, Nijboer, Van Raan, Van Rooijen en Azarkan tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht
- 26-03-2019 26-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Nico Drost en Gert-Jan Segers over het bericht «Ombudsman slaat alarm: «Het centrum van Amsterdam is ’s nachts een wetteloze jungle» en daarbij het conceptrapport van de Ombudsman van Amsterdam
- 22-03-2019 22-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Eppo Bruins over het kindgebonden budget voor co-ouders
- 21-03-2019 21-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het VSO Europese Raad van 21 en 22 maart 2019
- 21-03-2019 21-03-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan de Interpellatie-Voordewind over een uitgezette Bahreinse asielzoeker die tot levenslang is veroordeeld
- 21-03-2019 21-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Terrorisme / extremisme
- 21-03-2019 21-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg mijnbouw / Groningen
- 19-03-2019 19-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de rietteelt en rietsnijders in Nederland, in het bijzonder in nationaal park de Weerribben-Wieden
- 14-03-2019 14-03-2019 11:58 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over de doorrekening door het PBL en het CPB van het Klimaatakkoord
- 14-03-2019 14-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over insectensterfte
- 14-03-2019 14-03-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het plenair debat over een Amsterdamse school die beïnvloed zou zijn door jihadisten
- 14-03-2019 14-03-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken
- 14-03-2019 14-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Georganiseerde criminaliteit/ondermijning
- 14-03-2019 14-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Rechtsstatelijkheid in de Europese Unie
- 13-03-2019 13-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het plenair debat over burgemeesters die met de dood worden bedreigd
- 13-03-2019 13-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Staat van de Woningmarkt (AO d.d. 06/03)
- 13-03-2019 13-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het dertigledendebat over het opkopen van huizen door beleggers
- 12-03-2019 12-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het VAO Vrachtwagenheffing (AO d.d. 06/03)
- 12-03-2019 12-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de financiële compensatie voor Q-koortspatiënten
- 07-03-2019 07-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Ouderenzorg (AO d.d. 07/02)
- 07-03-2019 07-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Verpleeghuiszorg (AO d.d. 20/02)
- 07-03-2019 07-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over het rapport van de commissie-Sorgdrager over de fipronilcrisis
- 07-03-2019 07-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Renovatie Binnenhof
- 06-03-2019 06-03-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het VAO Armoede- en schuldenbeleid (AO d.d. 14/02)
- 06-03-2019 06-03-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het algemeen overleg JBZ-Raad Brussel op 7 en 8 maart 2019 (JBZ-onderwerpen op het terrein van asiel- en vreemdelingenbeleid)
- 06-03-2019 06-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Vrachtwagenheffing
- 06-03-2019 06-03-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het algemeen overleg Lumpsumfinanciering in het primair en voortgezet onderwijs
- 06-03-2019 06-03-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Rapporten inzake het WODC
- 06-03-2019 06-03-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Staat van de Woningmarkt
- 06-03-2019 06-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Stieneke van der Graaf e.a. over de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand
- 05-03-2019 05-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het rapport «Circulaire economie in kaart» van het Planbureau voor de Leefomgeving
- 05-03-2019 05-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over de situatie van donorkinderen
- 05-03-2019 05-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Stieneke van der Graaf over illegale gokzuilen
- 01-03-2019 01-03-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind en Martijn van Helvert (CDA) over de berechting van Syriëgangers