Erkenning voor slechte positie christelijke minderheden in Irak

Joel Voordewind in Irakvrijdag 05 december 2008 18:05

De ChristenUnie, Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Raad van Kerken in Nederland nodigen de Nederlandse regering uit alles in het werk te stellen om de universele mensenrechten in alle aspecten bij de Irakese regering te benadrukken en erop aan te dringen om de rechten van de minderheden in Irak actief te bevorderen en te beschermen.

 

Dat staat in de slotverklaring van de miniconferentie over de positie van christelijke minderheden in Irak die vrijdag 5 december gehouden werd op initiatief van de ChristenUnie, de Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Raad van Kerken in Nederland. In hun slotverklaring stellen de genoemde partijen dat zij geschokt zijn door de voortdurende discriminatie van minderheden, waaronder ook hen die in de betreffende context ‘ongelovigen' worden genoemd.

Kamerlid Joël Voordewind: ,,Ik ben blij met het initiatief van deze kerkelijke organisaties die zich net als de ChristenUnie grote zorgen maken over de positie van minderheden in Irak. Met eigen ogen heb ik kunnen zien wat voor leed hen wordt aangedaan. Het is belangrijk dat dit signaal breed maatschappelijk wordt gedragen, de verklaring is daar in ieder geval een aanzet tot." Ook stelt Voordewind voor dat Nederland en Europa actief betrokken zouden moeten worden bij het monitoren van de Irakese provinciaalse verkiezingen in het voorjaar van 2009: ,,Het is een goede graadmeter om te zien of de rechten van de minderheden in Irak gerespecteerd worden." 

De slotverklaring luidt alsvolgt:

Vandaag bijeen in de Tweede Kamer der Staten-Generaal op uitnodiging van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, de Raad van Kerken en de ChristenUnie spreken wij uit zeer geschokt te zijn door de voortdurende discriminatie van minderheden, waaronder ook hen die in de betreffende context "ongelovigen" worden genoemd. Vooral nu we uit de mond van christenen in de Nineveh-vlakte gehoord hebben dat christenen worden vermoord.

Fanatisme, etnische en religieuze onverdraagzaamheid kunnen nooit de pijler van een vreedzame, laat staan vrije samenleving zijn. Vanwege de bijdrage die Europa aan de wederopbouw in Irak wil leveren, is Europa ook in de positie om de standaard van de universele mensenrechten en de rechten van minderheden in de contacten met overheden te beklemtonen en te monitoren.

Wij nodigen de Nederlandse regering uit alles in het werk te stellen om de universele mensenrechten in alle aspecten bij de Irakese regering te benadrukken. Ieder mens is in onze ogen een schepsel van God waaraan alle liefde en eerbied gegeven moet worden. Wij roepen de Nederlandse regering op bij Irak erop aan te dringen om de rechten van de minderheden in Irak actief te bevorderen en te beschermen.

 

Labels
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'Erkenning voor slechte positie christelijke minderheden in Irak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2008 > december