Voordewind stelt seksueel geweld vrouwen India aan de kaak

India.pngzaterdag 04 mei 2013 08:17

Kamerlid Joël Voordewind heeft vragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over seksueel geweld tegen vrouwen in India en beperkingen voor mensenrechtenorganisaties. Hij vraagt hen onder andere om de discriminatie en uitsluiting van 260 miljoen Dalits of ‘kastelozen’ prioriteit te geven in het nieuwe mensenrechtenbeleid.

Schriftelijke vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over seksueel geweld tegen vrouwen in India en beperkingen voor mensenrechtenorganisaties[1].

  1. Bent u bekend met de opvattingen van de Special Rapporteur on Violence against Women[2] van 1 mei 2013 na haar recente bezoek aan India en van Amnesty International dat de nieuwe Indiase wet tegen seksueel geweld tegen vrouwen naast positieve, ook een aanzienlijk aantal ‘regressieve bepalingen’ bevat, zoals toepassing van de doodstraf, het ontbreken van een aanpak van de oorzaken en het feit dat veiligheidstroepen de facto wettelijk immuun zijn voor aanklachten van verkrachting?[3] Wordt deze opvatting ingebracht in de EU-India Mensenrechtendialoog of anderszins onder de aandacht van de Indiase regering gebracht? Stelt u daarbij ook aan de orde dat de wet volgens mensenrechtenorganisaties niet (goed) zal worden uitgevoerd zonder hervorming van het politieapparaat en het rechtssysteem?
  2. Bent u – mede gezien de aangenomen Kamermotie over Dalits[4] en uw toezeggingen dat de Nederlandse regering zich wil inzetten voor de verstrekking van de positie van Dalits - bereid om de discriminatie en uitsluiting van 260 miljoen Dalits of ‘kastelozen’ prioriteit te geven in uw nieuwe mensenrechtenbeleid?
  3. Bent u bereid de problemen die de winnaar van de Nederlandse Mensenrechtentulp 2012 bij zijn werk ondervindt bij de Indiase regering aan de orde te stellen, mede gezien de prioriteit die u geeft aan het steunen van mensenrechtenverdedigers?
  4. Wat vindt u van de kritiek van de voorzitter van de jury van de Mensenrechtentulp tijdens een uitzending van VPRO Argos over de manier waarop de prijs – tegen zijn wensen - door de Nederlandse Ambassade in India is uitgereikt aan prijswinnaar Marimuthu Bharathan, namelijk zonder enige ceremonie?[5] Wordt dit ook in de toekomst de aanpak bij het overhandigen van de Mensenrechtentulp aan winnaars die van hun regering geen toestemming krijgen naar Nederland te reizen?
  5. Heeft het door de EU Delegatie aangevraagde gesprek met de Indiase autoriteiten over de (publicatie van) de ‘watchlist’ van Indiase en internationale organisaties plaatsgevonden? Zo ja, wat is hiervan het resultaat en welke conclusie trekt u daaruit over de praktijk van de nieuwe wetgeving voor buitenlandse financiering van Indiase maatschappelijke organisaties? Zo nee, waarom heeft dit gesprek nog niet plaatsgevonden?
  6. Kunt u de Kamer informeren of u, los van een in antwoord op vraag 7 genoemde specifieke aanpak gericht op vrouwenorganisaties, bekend bent met belemmeringen of blokkades, bij het steunen van vrouwenorganisaties én andere mensenrechtenorganisaties in India?
  7. Kunt u een breder beeld te schetsen van de visaproblemen die Nederlandse burgers hebben bij het verkrijgen van een visum voor India? Kunt u berichten – van onder meer de Landelijke India Werkgroep[6] - bevestigen  dat ’veel Nederlandse organisaties grote problemen ondervinden bij het aanvragen van visa voor India en dat regelmatig visa worden geweigerd aan onder meer medewerkers van hulporganisaties en journalisten? Wat is de Nederlandse inzet om deze problemen aan de orde te stellen en zo mogelijk op te lossen?
  8. Heeft de Nederlandse regering de beperkingen in vrijheid van bewegingsruimte voor Indiase mensenrechtenorganisaties daadwerkelijk aan de orde gesteld bij de EU en andere mogelijk effectieve kanalen? Zo ja, wat is daarvan het resultaat? Zo nee, waarom niet?


[1] Vervolgvragen op vragen van de leden Voordewind, Sjoerdsma, Van Ojik, Bonis, Van der Staaij, Van Bommel en Agnes Mulder over seksueel geweld tegen vrouwen in India en beperkingen voor mensenrechtenorganisaties, 2013D03204 (beantwoording 14 maart 2013)

[2] Zie: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=13282&LangID=E

[3] Zie: http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/india-new-sexual-violence-law-has-both-positive-and-regressive-provisions-2

[4] 32 735, nr. 8, motie Voordewind (29 juni 2011)

[5] Zie: http://weblogs.vpro.nl/argos/2013/02/07/2-februari-2013-mensenrechtentulp/

[6] Zie: http://www.indianet.nl/in-TKactievrouwen.html

Labels
Godsdienst en mensenrechten
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'Voordewind stelt seksueel geweld vrouwen India aan de kaak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013 > mei