ChristenUnie wil regeling voor weigeraars biometrische gegevens

paspoort_blauwvrijdag 06 september 2013 16:33

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk moet zo spoedig mogelijk met een oplossing komen voor mensen die uit principe weigeren hun biometrische gegevens af te staan bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart. Met deze wens reageert de ChristenUnie op de brief van de Nationale Ombudsman, die donderdag meldde dat de principiële weigeraars al geruime tijd tegen grote problemen aanlopen.

Kamerlid Gert-Jan Segers noemt in zijn schriftelijke vragen aan de minister de consequenties voor de weigeraars ‘niet proportioneel’. ,,Deze mensen, die op dit moment niet in het bezit zijn van een identiteitsbewijs, kunnen de meest simpele zaken vaak niet regelen. Zo kunnen ze geen post ophalen bij een postkantoor, geen bankrekening openen en niet stemmen. Bovendien lopen ze elke dag het risico te worden opgepakt voor het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs."

Gewetensbezwaarden hebben zich sinds 2008 verenigd in de vereniging Vrijbit. Zij voelen zich in hun privacy aangetast door een overheid die steeds meer informatie over haar burgers verzamelt en weigeren dan ook hun vingerafdruk af te staan. De Ombudsman benadrukt in zijn brief dat ‘ook de overheid zelf heeft geconstateerd dat er diverse haken en ogen aan de opname en opslag van biometrische gegevens zitten’ en acht het dan ook niet behoorlijk om de principiële weigeraars in de kou te laten staan. De ChristenUnie sluit zich bij deze mening aan en dringt er bij de minister op aan dat er snel maatregelen worden genomen. 


Vragen van het lid Segers (ChristenUnie) aan de minister van Binnenlandse Zaken over gewetensbezwaren bij het verstrekken van biometrische gegevens

  1. Herinnert u zich de brief van de Nationale Ombudsman d.d. 4 september 2013 over de groep gewetensbezwaarden die geen biometrische gegevens willen afstaan aan de overheid bij de aanvraag van een nieuw paspoort of ID-Kaart?
  2. Kunt u aangeven hoe groot de betreffende groep is?
  3. Deelt u de mening dat de consequenties voor deze groep, zoals het niet of heel moeilijk gebruik kunnen maken van voorzieningen zoals ziekenhuizen, legitimatie bij postdiensten, het openen van een bankrekening, reizen naar het buitenland en het risico om op te worden gepakt niet proportioneel zijn?
  4. Bent u bereid te komen met een alternatieve voorziening voor deze gewetensbezwaarden zeker nu de overheid zelf heeft geconstateerd dat er diverse haken en ogen aan de opname en opslag van biometrische gegevens zitten? Zo ja, op welke termijn, zo nee waarom niet?
Labels
Gert-Jan Segers

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil regeling voor weigeraars biometrische gegevens'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013 > september