Schuurman: 'Crisistax voor hoogste inkomens'

20090131_uniecongres_slob_schuurmanwoensdag 13 mei 2009 16:24

Senator Egbert Schuurman wil een tijdelijke crisistax voor de hoogste inkomens om de dreigende problemen met het begrotingstekort en de staatsschuld te ondervangen. „Als de maatregelen niet goed uitpakken, hebben we een probleem. Daar moeten we niet gering over denken."

1. U wil een crisistax invoeren?

Schuurman: „Ja, er is een crisisakkoord gesloten, dat is aanvaard in de Tweede Kamer. Wij staan daarachter, alleen brengt het wel een probleem met zich mee: het akkoord en ook de kredietcrisis zelf zorgen ervoor dat het begrotingsakkoord oploopt. Dat betekent dat je moet bezuinigen, door bijvoorbeeld de belastingen te verhogen. In het verleden hadden we voor de hoogste inkomens 72 procent - tegenover 52 procent nu - dus het zou mooi zijn als we een deel daarvan terugvragen, voor zolang als de crisis duurt. Te meer omdat de drie huidige coalitiepartijen in 2001 toen het belastingstelsel herzien werd en minister Zalm 15 miljard terug wilde geven aan de kiezer, bezwaar hebben gemaakt. Bovendien hebben de hoogste inkomens met hun salaris echt geen last van de crisis. Zij kunnen best wat missen."

2. De tijdelijke crisistax moet gelden voor iedereen die meer verdient dan de Balkenende-norm. Lijkt het zo niet alsof de politiek zichzelf weer ontziet?

„Er zullen ook vast wel politici zijn die iets meer verdienen. Het hoeft van mij ook niet persé boven de Balkenende-norm, iets er onder kan ook wel. Maar het gaat erom dat de mensen die het meest door de crisis getroffen worden, ontzien worden. Topmensen in de gezondheidszorg, de woningbouw.. die zitten ver boven de norm. En dat levert onbegrip op in de samenleving."

3. Heeft u uw plan al met Tweede Kamerfractievoorzitter Arie Slob besproken?

„Ik heb het hem toegestuurd. Ik heb geen reactie gehad, wel indirect. Maar over het algemeen... onze partij is altijd al voorstander geweest van gezonde overheidsfinanciën. Daar moeten we dus iets aan doen. De Tweede Kamer is gebonden aan het crisisakkoord. De Eerste Kamer is er wel moreel aan gebonden, maar als je ziet dat er een dreigend probleem ontstaat, dan moet je ingrijpen. We moeten daar niet gering over denken. Het begrotingstekort en de staatsschuld nemen fors toe. Daar zullen we nog jaren last van hebben. De investeringen in banken, de investeringen van het crisisakkoord, als dat niet goed uitpakt hebben we een probleem. Daarom moeten we een signaal afgeven."

(Trouw, 13-05-2009).

 

 

Labels
Arie Slob
In de media

« Terug

Reacties op 'Schuurman: 'Crisistax voor hoogste inkomens''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > mei