Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Mensenhandel
Bijdrage Stieneke van der Graaf aan een algemeen overleg met staatssecretaris Broekers - Knol van Justitie en Veiligheid
Kamerstuknr. 28638
Mevrouw Van der Graaf (ChristenUnie):
Dank u wel, voorzitter, voor het woord. De ChristenUnie is heel erg blij dat er, na het actieplan Samen tegen mensenhandel, nu structureel 10 miljoen euro aan middelen is vrijgekomen door de motie-Segers/Asscher, die bij de Algemene Beschouwingen is aangenomen. Ik ben blij dat er extra capaciteit voor de politie bij komt die gericht is op de bestrijding van mensenhandel. Gelet op de grote druk die er momenteel is op het takenpakket van de politie, stel ik de vraag aan de staatssecretaris of wij ervan op aan kunnen dat de staatssecretaris er scherp op blijft toezien dat de mensen die nu worden vrijgemaakt om dit werk te doen, zich ook echt kunnen richten op de bestrijding van mensenhandel. Graag een reactie.
Verwacht de staatssecretaris dat deze impuls ook betekent dat er meer zaken bij het OM kunnen worden aangeleverd? Er komen op dit moment namelijk maar 23 zaken voor en dat is zo ontzettend weinig. Hier ligt echt een urgentie. De Nationaal Rapporteur wijst ons daar ook op. Zal er op z'n minst een toename zijn van complexe zaken die worden aangeleverd, zoals de Nationaal Rapporteur vraagt?
Voorzitter. Die extra middelen worden ook ingezet voor de digitale opsporing, want steeds meer mensenhandel en gedwongen prostitutie vindt digitaal plaats, bijvoorbeeld via Telegram en het darkweb.
De voorzitter:
Ik stel voor dat u even pauzeert voor de bel. Wij zetten de tijdmeting even stil.
Gaat u verder. U was bij darkweb.
Mevrouw Van der Graaf (ChristenUnie):
Dat klopt. Mensenhandel en gedwongen seksuele prostitutie zijn steeds meer op andere plekken te vinden. Het verschuift. Er is ook een verschuiving naar de thuisprostitutie. Ik vraag de staatssecretaris om ook daarop echt goed de capaciteit in te zetten die door dat extra vrijgekomen geld is ontstaan. Ik wil ook heel graag de voortgang goed kunnen volgen, dus is de staatssecretaris bereid om ons halfjaarlijks op de hoogte te stellen hoe het hiermee staat?
Voorzitter. Als het gaat om het vergroten van de aangiftebereidheid onder minderjarige slachtoffers, maar ook onder meerderjarige slachtoffers, van mensenhandel, wordt er dan ook ingezet op andere expertise, zoals de inzet van bijvoorbeeld gedragsdeskundigen, en misschien ook een andere aanpak dan alleen die van de politie? Dat zou de aangiftebereidheid kunnen verhogen. Graag een reactie van de staatssecretaris.
Voorzitter. Het afgelopen jaar zijn er 29 minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld. De Nationaal Rapporteur schat dat er jaarlijks 1.300 slachtoffers zijn. Nog geen 2% van deze groep is dus bekend. Het gaat hier vaak om meisjes met een verstandelijke beperking, die worden verkocht om gedwongen seks te hebben met volwassen mannen. Het is verschrikkelijk. Het is ook verschrikkelijk dat we hier zo weinig van weten. Ik mis de urgentie in de beantwoording door de staatssecretaris. We mogen er toch geen genoegen mee nemen dat 1.271 kinderen die seksueel worden uitgebuit, niet in beeld zijn? Graag een reactie van de staatssecretaris daarop.
Wat gaat het kabinet doen tegen het aantal verdwijningen uit de beschermde opvang? Recent zijn er vele Vietnamese mensen om het leven gekomen in die vrachtwagen. Daarbij was ook een meisje dat uit de beschermde opvang is verdwenen.
Voorzitter. Ik hoor ook dat gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, bijvoorbeeld Leiden, zeggen: "Mensenhandel? Dat gebeurt hier niet. Kijk maar naar de cijfers." Het is écht nodig dat we dit probleem zichtbaar maken. De Nationaal Rapporteur wijst ons daar ook op. Het lijkt er sterk op dat de privacyregels en de uitleg van de Autoriteit Persoonsgegevens, die een interpretatie heeft gegeven aan die privacyregels, hieraan in de weg staan. Wat is de staatssecretaris van plan hieraan te doen? De privacyregels lijken hier door te schieten en de bescherming van slachtoffers van mensenhandel delft hierbij het onderspit. Ik zoek een reflectie van de staatssecretaris hierop. Hoe kijkt zij daartegen aan? Wat vindt zij van de suggestie van de Nationaal Rapporteur om ook het CBS hier een rol in te geven? Graag een reactie.
Voorzitter. Een tweede punt waar ik de urgentie mis betreft de klantenaanpak. Twee weken terug las ik nog in een vonnis over een minderjarig slachtoffer van mensenhandel dat gebruikt werd voor betaalde seks met 40-jarige mannen. Weer werd het taakstrafverbod omzeild, door een gevangenisstraf van één dag op te leggen aan een van de twee mannen. De ChristenUnie is geen voorstander van minimumstraffen, maar wij hebben wel sterk het gevoel dat hier iets spaak loopt. Graag een reactie van de staatssecretaris hierop.
Voorzitter …
De voorzitter:
Een interruptie van de heer Marskuszower.
De heer Markuszower (PVV):
De vertegenwoordiger van de ChristenUnie zegt geen voorstander te zijn van minimumstraffen, maar constateert wel een probleem. De rechters leggen hele lage straffen op, veel te laag, ook lager dan u noodzakelijk vindt; dat impliceert u eigenlijk, mevrouw Van der Graaf. Wat zou uw eigen oplossing zijn? Want u werpt dit zo naar de staatssecretaris, maar de staatssecretaris voert gewoon, in alle eerlijkheid, het slappe beleid uit dat onder andere de ChristenUnie propageert. Het instellen van hoge minimumstraffen, wat mijn fractie wel graag wil, wordt namelijk tegengehouden. Wat zou de ChristenUnie — u regeert mee — zelf willen doen om die straffen flink te krijgen? U kunt het wel op het bordje van de staatssecretaris gooien, maar u bent verantwoordelijk.
Mevrouw Van der Graaf (ChristenUnie):
Ik heb dit punt ook eerder gemaakt bij een andere grote zedenzaak in het land, waar we hetzelfde hebben gezien. Ik plaats mijn vraagtekens bij de uitwerking van de straf die mogelijk is, waarbij het taakstrafverbod tot gevolg kan hebben dat je maar een enkele dag cel opgelegd krijgt. Ik vind dat we hiernaar moeten kijken als dit stelselmatig gebeurt, want ik vraag mij af of we het dan op een juiste manier hebben ingericht. Dat is de vraag die ik opwerp. Ik wil de heer Markuszower meegeven dat ik bereid ben om daarnaar te kijken, maar niet naar een minimumstraf, overigens.
De heer Markuszower (PVV):
Ik ga in mijn eigen inbreng ook nog in op de straffen en op de strafmaat, die omhoog moet. Maar misschien kan de ChristenUnie nu wel een moreel appel doen op de rechters, die hopelijk meeluisteren, en misschien kwalificeren wat de ChristenUnie zelf een geschikte straf vindt voor iemand die zich schuldig maakt aan mensenhandel.
Mevrouw Van der Graaf (ChristenUnie):
De ChristenUnie heeft groot vertrouwen in de rechters en in hun afwegingen. Zij zullen dat moeten doen. Wij plaatsen momenteel wel vraagtekens bij de uitwerking van het taakstrafverbod. Ik vind dat dat recht doet aan de praktijk. U mag een kritische houding verwachten van de ChristenUnie op dat punt.
De voorzitter:
Voordat u uw betoog vervolgt, is er ook een interruptie van de heer Van Wijngaarden van de VVD.
De heer Van Wijngaarden (VVD):
Die is ook naar aanleiding van dit interruptiedebatje, want ik denk dat we het gevoel allemaal delen, maar dat we ook weten dat het geen geheim is dat er over minimumstraffen heel verschillend wordt gedacht. We hebben het over politieke luchtfietserij, als je dat als optie ziet. Misschien zouden we wel het volgende kunnen doen. Ik vraag mevrouw Van der Graaf of ze het misschien een plan vindt om de staatssecretaris in het kader van die reflectie te vragen om in kaart te laten brengen hoe die straftoemeting in de praktijk uitpakt. Dan kan er een keer op geaggregeerd niveau worden gekeken, tussen nu en, laten we zeggen, vijf jaar terug; daar vindt het ministerie vast iets goeds op. Wat is de straftoemeting in de praktijk? Welke trends zien we daarin? Dan weten we waar we het over hebben. Tenzij die informatie er al is; ik heb die niet. Maar anders hebben we het iedere keer over individuele uitspraken.
Mevrouw Van der Graaf (ChristenUnie):
Ik denk dat het best een aardige suggestie is om dat aan de staatssecretaris te vragen. Mijn vraag zit hem erin: wat zien we hier nu? Zien we hier een patroon? Wat vinden we daarvan?
Voorzitter …
De voorzitter:
Ik zie dat er nog een vervolgvraag is van de heer Van Wijngaarden.
De heer Van Wijngaarden (VVD):
Toch nog even over die ene zaak, want het lijkt me voor dat onderzoekje of die inventarisatie van belang dat ook wordt meegewogen of er bijvoorbeeld tbs is opgelegd. Ik weet niet of u dat weet, maar dat is natuurlijk nogal relevant.
Mevrouw Van der Graaf (ChristenUnie):
Ik hoor dat de heer Van Wijngaarden hier via de interruptie suggesties doet richting de staatssecretaris, dus laat de staatssecretaris daarop reageren. Ik heb net aangegeven dat het bij ons, en niet voor de eerste keer, tot vragen leidt en dat ik het goed vind dat we hier eens naar kijken.
De voorzitter:
Ik stel voor dat u verdergaat met uw betoog.
Mevrouw Van der Graaf (ChristenUnie):
Voor de zomer is ook de motie-Kuik/Segers aangenomen om mensen die seks kopen van minderjarigen harder aan te pakken. Waarom heeft daarover pas recent een bijeenkomst plaatsgevonden, zo vraag ik de staatssecretaris. Heeft het ministerie zelf ook al maatregelen in beeld? Kan de staatssecretaris toezeggen dat als het onderzoek van het CKM verschijnt, het ministerie niet eerst nog weer maanden gaat nadenken over wat het precies wil doen, maar dat er echt snel concrete vervolgstappen worden gezet?
Voorzitter. Ik lees dat ook de organisatie PROUD daar aanwezig was. Ik vraag de staatssecretaris in hoeverre die organisatie het volledige spectrum aan mensen die in de prostitutie zitten, vertegenwoordigt, met name minderjarigen, zoals hier het geval is. De ChristenUnie heeft daar grote twijfels bij. Graag een reactie van de staatssecretaris.
Voorzitter. Ik zie ook nog een grote kans voor de staatssecretaris. 60 rechercheurs erbij is heel goed, maar het zou ook heel goed zijn als leraren, professionals en buurtbewoners, wij allemaal, weten hoe we signalen van mensenhandel zouden moeten herkennen. Over een paar weken is dat ook het thema van Serious Request, om de bewustwording daarover te vergroten. Ziet de staatssecretaris kans om de aandacht die die actie met zich meebrengt, te versterken door volgend jaar zelf een publiekscampagne op te zetten, om mensen bewust te maken van de signalen van mensenhandel bij minderjarigen en ook bij volwassenen? Ik noem daarbij als goed voorbeeld de campagne die er nu is voor slachtoffers van onvrijwillige seks, met grote posters op straat. Dat zijn posters waar je niet omheen kan, maar die je wel aan het denken zetten. Graag een reactie van de staatssecretaris.
De voorzitter:
Afrondend.
Mevrouw Van der Graaf (ChristenUnie):
Ja, afrondend over de pilot slachtofferschap. De ChristenUnie begrijpt niet goed waarom deze pilot wordt stopgezet, want hij lijkt precies te leiden tot het doel waartoe hij moest leiden, namelijk slachtoffers beter in beeld brengen. Ik vraag mij af of de staatssecretaris bereid is om de goede elementen en de succesvolle elementen hieruit over te nemen. Het is een multidisciplinaire aanpak, waarbij je echt kijkt of er sprake is van slachtofferschap en ook met externe deskundigen een toets gaat doen, en dat niet alleen aan de toets van de IND overlaat. Ik wil graag een reactie hebben van de staatssecretaris of dat element in ieder geval overgenomen zal worden.
De voorzitter:
Dank u wel.
Archief > 2019 > december
- 24-12-2019 24-12-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Eppo Bruins e.a. over Emissieregistratie
- 19-12-2019 19-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Mijnbouw/Groningen (AO d.d. 27/11)
- 19-12-2019 19-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het VAO Georganiseerde criminaliteit / ondermijning (AO d.d. 13/11)
- 19-12-2019 19-12-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan de plenaire afronding van het AO over de Nederlandse bijdrage ter versterking van de maritieme veiligheid in de Golfregio
- 19-12-2019 19-12-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de stand van zaken in de processen tegen de door Nederland uitgeleverde Rwandezen I. en M. en de zaak tegen de moeder van de Rwandese oppositiepolitica Victoire Ingabire
- 19-12-2019 19-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Politie
- 19-12-2019 19-12-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het AO over de Nederlandse bijdrage aan anti-ISIS coalitie en veiligheidsinzet in Irak in 2020 en 2021
- 19-12-2019 19-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Maatschappelijke opvang
- 19-12-2019 19-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het algemeen overleg Hooggebergtebehandeling bij ernstig refractair astma
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het VAO Suïcidepreventie (AO d.d. 17/10)
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan het VAO Vreemdelingen- en asielbeleid
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het plenair debat over de Najaarsnota 2019
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Bijdrage Gert-Jan Segers aan het plenair debat over de voortgang van de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (conform motie-Dijksma)
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over het bericht «IND wees ultiem verzoek asielzoeker Bahrein af»
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over het bericht 'Bewoners vakantiepark De Ossenberg worden eruit gezet: ‘Als ik hier niet meer kan wonen, ga ik liever dood’'
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het AO Stikstofproblematiek
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Bijdrage Joël Voordewind aan een AO over de Nederlandse bijdrage ter versterking van de maritieme veiligheid in de Golfregio
- 18-12-2019 18-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het AO Zeden
- 17-12-2019 17-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat over de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2019
- 13-12-2019 13-12-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Stieneke van der Graaf e.a. over het voornemen van de Nationale Politie tot sluiting van de arrestantencomplexen van de politiebureaus van Deventer, Doetinchem, Ede en Tiel
- 12-12-2019 12-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Circulaire economie (AO d.d. 15/10)
- 12-12-2019 12-12-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over de sluiting van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep
- 12-12-2019 12-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het AO Leefstijlpreventie
- 12-12-2019 12-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het AO Woningcorporaties/Evaluatie van de woningwet en het huurakkoord
- 11-12-2019 11-12-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het VAO Middelbaar beroepsonderwijs (AO d.d. 25/09)
- 11-12-2019 11-12-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het plenair debat Wet taal en toegankelijkheid
- 11-12-2019 11-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het VAO Kansspelen (AO d.d. 27/11)
- 11-12-2019 11-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het VAO Maritiem (AO d.d. 03/12)
- 11-12-2019 11-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Personen- en familierecht
- 11-12-2019 11-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan een algemeen overleg over het kabinetsstandpunt over het eindrapport van de staatscommissie parlementair stelsel
- 11-12-2019 11-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het AO Landbouw- en Visserijraad op 16 en 17 december 2019
- 09-12-2019 09-12-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Joël Voordewind over het bericht dat Syrische vluchtelingen die christen zijn geweigerd worden in VN-opvangkampen
- 05-12-2019 05-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik aan een initiatief wetsvoorstel houdende verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering Grondwet, strekkende toevoeging handicap en hetero- of homoseksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond
- 05-12-2019 05-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Gewasbeschermingsmiddelen (AO d.d. 31/10)
- 05-12-2019 05-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Duurzaam vervoer (AO d.d. 05/09)
- 05-12-2019 05-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Ontwerp Novi (AO d.d. 07/11)
- 05-12-2019 05-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Mensenhandel
- 04-12-2019 04-12-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het plenair debat over de CAF-11 zaak over ten onrechte ingevorderde kinderopvangtoeslagen
- 04-12-2019 04-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VAO Geneesmiddelenbeleid (AO d.d. 06/11)
- 04-12-2019 04-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het VSO Toekomstverkenning zorg in Flevoland
- 04-12-2019 04-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het WGO Regels voor de aanpak van de stikstofproblematiek in relatie tot natuur (Spoedwet aanpak stikstof)
- 04-12-2019 04-12-2019 00:00 - Bijdrage Stieneke van der Graaf aan het algemeen overleg Medische ethiek
- 04-12-2019 04-12-2019 00:00 - Schriftelijke vragen Eppo Bruins e.a. over het bericht ‘Vliegers Lelystad slaan alarm’
- 03-12-2019 03-12-2019 00:00 - Bijdrage Eppo Bruins aan het plenair debat inzake Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn, Wet verwijzingsportaal bankgegevens en Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten
- 02-12-2019 02-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan het plenair debat inzake Initiatiefnota van het lid Bruins over ondernemen met een maatschappelijke missie
- 02-12-2019 02-12-2019 00:00 - Bijdrage Carla Dik-Faber aan een WGO inzake Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn