ChristenUnie vreest schuldenlast en vraaguitval studenten door sociaal leenstelsel

Carola Schouten (ChristenUnie Tweede Kamer)vrijdag 18 januari 2013 15:20

De ChristenUnie maakt zich grote zorgen over de toenemende schuldenlast van studenten, nu het kabinet aangeeft door te gaan met het sociaal leenstelsel voor studenten. Deze last brengt grote risico’s met zich mee voor de toekomst van de student zelf. Bij het aangaan van financiële verplichtingen zoals het kopen van een huis blijkt de schuldenlast steeds vaker een blok aan het been. Tweede Kamerlid Carola Schouten zal daarom op korte termijn een rondetafelgesprek met onder meer studentenorganisaties, NIBUD en BKR organiseren over de schuldenproblematiek. Schouten: ,,We zien hoe problematisch het maken van schulden kan zijn. Het voorstel voor een leenstelsel gaat aan deze problematiek voorbij, het maken van schulden wordt de norm. Terecht dat BKR en de studentenvakbonden alarm slaan.”

De minister komt niet tegemoet aan de motie-Slob, waarin de regering wordt opgeroepen om de gevolgen van de maatregelen voor studenten in kaart te brengen, met name voor degenen die afkomstig zijn uit gezinnen met lage inkomens. Schouten: ,,Alleen monitoren is niet genoeg en komt te laat. Er is nog steeds niet gedegen onderzocht hoe groot de vraaguitval is van studenten, dat zijn potentiele studenten die wegens de gestegen kosten niet gaan studeren. De minister noemt een getal van 7500 studenten per jaar. Dit is al fors, maar slechts met de natte vinger berekend. Er moet duidelijkheid komen over de daadwerkelijke vraaguitval.”

Een leenstelsel werpt vooral voor bètastudenten een hogere drempel op, omdat zij een meerjarige master volgen. ,,De rekening loopt nog hoger op voor deze groep door de kabinetsplannen, terwijl we juist een tekort aan technici hebben”, aldus het Kamerlid

 

 

 

Labels
Carola Schouten
Onderwijs
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie vreest schuldenlast en vraaguitval studenten door sociaal leenstelsel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013 > januari