Scheveningen haven.jpg
  1. participatie kaart kompas
    Judith
    Door Judith Klokkenburg op 13 januari 2025 om 10:00

    Resultaten na inzet voor betere participatie

    Eind december is in de Haagse gemeenteraad een nieuwe participatieverordening vastgesteld. Lees hieronder de inzet van fractievoorzitter Judith Klokkenburg en vier mooie resultaten van de ChristenUnie/SGP die zijn aangenomen!

    Lees meer over "Resultaten na inzet voor betere participatie"
  2. nieuwe kerk bewerkt
    Judith Simon Fritschij
    Door Judith Klokkenburg, Simon Fritschij op 6 januari 2025 om 08:00

    Afscheid van Simon Fritschij

    Wegens een verhuizing voor een nieuw avontuur heeft Simon Fritschij afscheid genomen van de Haagse ChristenUnie/SGP fractie. We zullen hem gaan missen! Uiteraard hebben we uitgebreid afscheid genomen, maar ook in de commissie is daar aandacht aan besteed. Lees hier zijn laatste woorden terug. 

    Lees meer over "Afscheid van Simon Fritschij"
  3. Circus De Mos.png
    Judith
    Door Judith Klokkenburg op 28 december 2024 om 10:51

    Voor circus De Mos betalen autobezitters de prijs

    Dit opiniestuk verscheen op 28 december in het AD en is geschreven door Lotte van Basten Batenburg, fractievoorzitter VVD Den Haag en Judith Klokkenburg, fractievoorzitter ChristenUnie/SGP Den Haag. 

    Lees meer over "Voor circus De Mos betalen autobezitters de prijs"

ChristenUnie: energiebesparing door duurzame en minder verlichting

Carla Dik kleinvrijdag 01 februari 2013 15:27

De ChristenUnie wil elektriciteitsverspilling tegen gaan door ’s nachts het licht uit te schakelen in kantoren en winkels en over te schakelen op duurzamere verlichting van wegen. Kamerlid Carla Dik-Faber heeft hierover Kamervragen gesteld. ,,Frankrijk schakelt al verplicht 's nachts het licht uit in kantoren, winkels en monumenten. Goed voorbeeld doet goed volgen. Hiermee is een fikse energiebesparing te bereiken, zeker ook als we nieuwe technieken gebruiken voor verlichting die wel noodzakelijk is", aldus Dik-Faber

In Frankrijk is het vanaf juli verplicht  de verlichting van niet-residentiële gebouwen en etalages op zijn laatst om 1 uur uitgeschakeld moet worden. De verlichting in kantoorgebouwen moet een uur nadat de laatste persoon het gebouw heeft verlaten, gedoofd worden. Er zijn uitzonderingen voor hotels, publieke verlichting zoals op de wegen, feestavonden en evenementen. Ook drukke toeristische regio's krijgen een afwijkend lichtregime. “De beste besparing is altijd nog te bereiken door minder gebruik te maken van verlichting ‘s nachts. Door maatwerk hoeft de aantrekkelijkheid en de veiligheid van een gebied niet in het gedrang te komen”, aldus Dik-Faber.  

Duurzame verlichting

Dik-Faber wil weten wat de stand van zaken is van de eerder aangekondigde gefaseerde invoering van het uitzetten van de verlichting na 21 uur 's avonds op wegen zonder rijtaakverzwarende omstandigheden. Het Kamerlid verwacht dat er ook veel winst is te behalen door in te zetten op dimbare verlichting of verlichting die reageert op de aanwezigheid van verkeer. Ook is er met nieuwe technieken meer mogelijk.

Tegenwoordig kan er bijvoorbeeld ledverlichting in de bestrating worden ingebracht, waardoor het licht effectief schijnt op de plekken waar dat uit het oogpunt van verkeersveiligheid nodig is en onnodige lichtvervuiling wordt tegengegaan. ,,De lampen in lantarenpalen hangen veel te hoog voor verlichting van het wegdek, wat toch het eerste doel is van verlichting. Bovendien geeft de hoge plaatsing lichtvervuiling. Door de verlichting in het wegdek te plaatsen, wordt het licht veel gerichter toegepast op de plek waar het nodig is voor de verkeersveiligheid en voorkomen we lichtvervuiling.”

Labels
Carla Dik

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: energiebesparing door duurzame en minder verlichting'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013 > februari