Een week van veel chaos

zaterdag 20 november 2010 10:50

Vrijdagmiddag ontstond er op Utrecht Centraal een grote chaos. Door een brand in het regelcentrum kwam al het treinverkeer stil te liggen. Op moment van schrijven ligt het treinverkeer nog steeds stil. Voor de vele duizenden treinreizigers een grote ramp. Politiek gezien was het ook een week van veel chaos. De personeelsproblemen bij de PVV kregen een ongekende dynamiek. Dagenlang was het onderwerp van gesprek. Ook liepen de emoties hoog op bij een aantal debatten. Onder meer bij debatten over het Koningshuis en de BTW-verhoging van de podiumkunst.

De problemen bij de PVV stapelden zich deze week snel op. Maandag maakt Wilders bekend dat Lucassen in de fractie zou blijven. Wel werden hem als straf over het verzwijgen van een belastende feiten uit het verleden (veroordeeld geweest) zo goed als alle portefeuilles afgepakt. Een goed verstaander heeft bij een dergelijke beslissing weinig extra woorden nodig. Wilders heeft alles afwegende gekozen voor het voortbestaan van de (gedoog)coalitie. In een debat over deze affaire bood hij zijn excuses aan voor wat er gebeurd was. Dat vond ik wel van klasse getuigen.

De onthullingen over het verleden van PVV-er Sharpe zorgde uiteindelijk voor zijn aftreden. Laat dit nu het PVV-Kamerlid zijn waar ik de afgelopen weken het meest mee te maken heb gehad. In de persoonlijke omgang vond ik het een plezierige kerel. Ik had me in positieve zin verbaasd over de soepele wijze waarop hij het Kamerwerk opgepakt had. Hij was deze week (begrijpelijk) zwaar aangeslagen over wat er gebeurde. Nu is hij weg. Dat geldt niet voor de discussies over PVV-Kamerleden. Die houden nog steeds aan.

De media hebben de smaak overigens te pakken. McCarthy heeft school gemaakt. Kreeg deze week een mail van RTL met o.a. de vraag of ik een strafblad had. En als ik binnen een week niet zou antwoorden, zou men contact met mijn fractievoorzitter opnemen. Dat is schrikken.  Ik heb niets te verbergen, maar voel weerstand om me op deze manier aan een medium als RTL te moeten verantwoorden. Ga er nog maar eens een nachtje over slapen.

 Deze week zelf weer een overvolle agenda gehad. Onder meer bezig geweest met de afronding van de debatten over het Belastingplan 2011. Mooi resultaat geboekt: de abrupte bezuiniging op groenregelingen is door amendering van ChristenUnie voorkomen. Er komt nu een afbouw in vier jaar. Anders gezegd: een zachte landing. Dat is goed nieuws voor ondernemers die door het kabinetsvoornemen in problemen leken te komen. Met name in de glastuinbouw zou dat voor het omvallen van bedrijven hebben gezorgd. LTO Nederland was in ieder geval erg blij met onze inzet. Het is ook de eerste aanpassing van het regeerakkoord geworden. Dat er nog velen zullen volgen.

Wat niet veranderd is, is de BTW-verhoging op podiumkunsten. Dat is vervelend. Helaas waren de alternatieven waar een aantal partijen mee kwamen ook voor ons niet acceptabel. Het laatst ingediende voorstel (donderdagmiddag) zou bijvoorbeeld betekent hebben dat ca 130.000 ouderen hun al ontvangen ouderenkorting zouden hebben moeten terugbetalen. Dat kon zelfs oplopen tot bedragen van 1600 euro. Dat vonden wij niet acceptabel. Ik had het graag anders gezien, maar als er geen goede alternatieven zijn kun je niet anders dan de voorgestelde bezuiniging accepteren. Dat leverde ook in onze richting veel commentaar op. Om dat te voorkomen hadden we mee kunnen stemmen met andere oppositiepartijen (dan was er nog geen meerderheid geweest), maar dat staat toch wel op gespannen voet met onze stijl van politiek bedrijven. Ik vind overigens sommige reacties op de bezuinigingen over de top. Alsof een BTW-verhoging op podiumkunsten het einde van onze beschaving zou betekenen. Dat gaat wel heel erg ver.

Deze week ook nog een debat gehad over de BES-eilanden: Bonaire, Eustasius en Saba. Sinds 10/10/10 bijzondere gemeenten van Nederland. Omdat Cynthia Ortega ziek was, heb ik het debat van haar overgenomen. Ik heb aandacht gevraagd voor de eigen situatie op de eilanden. We moeten oppassen dat we niet allerlei Nederlandse wetgeving onverkort overplanten naar deze eilanden. Het vraagt echt om maatwerk. Kreeg zelfs mailtjes uit Bonaire van mensen die het debat via internet hadden meegekeken. Kort geleden ook mails uit Vietnam naar aandleiding van een debat over de visserij. De wereld is echt een dorp geworden.

Donderdag ook nog een debat over de Waterschappen gevoerd. Het eerste wetgevingsdebat van staatssecretaris Atsma. Niet echt een lekker wetsvoorstel om mee te beginnen. Er wordt 100 miljoen euro bezuiningd zonder dat er goede afspraken over doelmatigheidswinst zijn gemaakt. Het kabinet draait in dat op zicht de zaken om. Dat zou kunnen leiden tot hogeren waterschapslasten voor de burgers. Atsma deed het allemaal wel handig: wat hem betreft geen hogere lasten (maar ik ga er uiteindelijk niet over), hij ging afspraken maken (begin 2011 klaar) enz. enz. We zullen het volgen.

Deze week tussen alle bedrijven door ook nog mijn verjaardag gevierd. De teller staat inmiddels op 49. Zucht. Ik vind het allemaal wel heel erg hard gaan. Aan de andere kant ben je zo oud als je je voelt. En ik voel me nog steeds erg vitaal. Ik ben daar mijn Schepper iedere dag erg dankbaar voor. Dank overigens voor alle felicitaties die ik mocht ontvangen. Vooral via Twitter kwam er veel binnen. Hoezo, onpersoonlijk medium.

Ik begon mijn weblog met de chaos op CS Utrecht. Daarover heb ik vrijdagavond mondelinge vragen aangemeld. In 2005 is er veel discussie geweest over de chaos die toen op CS Utrecht was ontstaan. Er is toen geld beschikbaar gekomen (16 mln)  voor een zgn backup systeem dat in werking moet komen als er calamiteiten ontstaan. Daar is in de afgelopen jaren ook aan gewerkt. Waarom werkt dat niet in een situatie als gisteren? Zou goed zijn als we daar volgende week heldere antwoorden op krijgen.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Een week van veel chaos'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010 > november