'Heldere toekomstvisie nodig voor overzees Nederland'

2008_Ortega_610_RubenTimman_2maandag 12 april 2010 20:00

Bij de ontmanteling van het land Nederlandse Antillen moet niet alleen een evaluatie worden afgesproken, maar ook een heldere toekomstvisie: een horizonbepaling. Dat betoogde Cynthia Ortega-Martijn in het wetgevingsoverleg over de staatkundige structuur van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) en Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Maar liefst twee dagen had de Tweede Kamer uitgetrokken voor het wetgevingsoverleg over diverse wetten die betrekking hebben op de staatkundige veranderingen ten aanzien van de Nederlandse Antillen. In 1953 werden de zes eilanden een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het streven is nu dat 10 oktober dit jaar (10/10/'10) het land Nederlandse Antillen wordt ontmanteld. Een reeks wetsvoorstellen moet daartoe door het parlement worden goedgekeurd.

Cynthia Ortega betreurt het dat er in de verschillende wetsvoorstellen wel een 'evaluatiebepaling' is opgenomen, maar niet een horizonbepaling. ,,Om een goede evaluatie te doen, moet men wel weten wat er geëvalueerd wordt en met welk doel. Beoordelingscriteria ontbreken in de wetsvoorstellen.'' Kritisch is Ortega ook over de termijn waarop evaluatie plaatsvindt; dat zou niet over vijf, maar al over drie jaar moeten zijn.

Curaçao en Sint-Maarten streven naar autonomie binnen het Koninkrijk; de BES-eilanden daarentegen worden als bijzondere gemeenten opgenomen in het Nederlands staatsbestel. Dat betekent dat de wetgeving op die overzeese eilanden grotendeels gelijkgeschakeld wordt met de Nederlandse wetgeving; daarbij zal echter rekening gehouden worden met de verschillen tussen Bonaire, Sint Eustatius en Saba enerzijds en 'het Europese deel van Nederland' anderzijds. Dat 'rekening houden met verschillen' mag niet willekeurig en eenzijdig gebeuren, waarschuwde Ortega: ,,Het gelijkheidsbeginsel mag niet willekeurig worden geïnterpreteerd. Het mag bijvoorbeeld niet zo zijn dat de wetgeving wel gelijk wordt getrokken in immateriële zaken, en niet in materiële zaken. En de BES-eilanden moeten zelf betrokken worden bij de totstandkoming van specifieke maatregelen en regelingen. Het mag niet zo zijn dat wanneer ze eenmaal zijn opgenomen in het Nederlandse staatsbestel, ze over de motivering van afwijkende regelingen niets meer te zeggen hebben.''  

 

Labels
Cynthia Ortega
Koninkrijksrelaties

« Terug

Reacties op ''Heldere toekomstvisie nodig voor overzees Nederland''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010 > april