Bijdrage nota overleg schoon en zuinig
Inleiding
'Als iedereen ons welvaartsniveau had, waren er zeker 5 planeten nodig. God vond 1 genoeg' zo luidt treffend de oproep van de Micha cursus, om goed en recht te doen. De uitspraak is te vinden op de achterkant van dagblad Trouw, vandaag. In Nederland leven we op te grote voet. Nederlanders consumeren 3x meer dan op Nederlands grondgebied kan worden geproduceerd. Zo klonk de alarmerende boodschap van het Living Planet Report 2008 van het wereld natuurfonds. Dit rapport toont de urgentie aan van een succesvol Schoon&Zuinig beleid van dit Kabinet.
Biobrandstoffen
Er is afgelopen jaar veel gepraat over de invloed van biobrandstoffenbeleid op bijvoorbeeld de voedselvoorziening. De ChristenUnie vindt de keuze van het kabinet om een pas op de plaats te maken dan ook terecht. Wanneer is er sprake van een brede toepassing van certificering? Ik krijg de indruk dat de minister er nog niet zeker is of hier in 2012 sprake van is. In de tussentijd is er echter geen controle op duurzaamheid en herkomst van biobrandstoffen. De ChristenUnie zou daarom willen weten waarop de keuze voor verlaging van de doelstelling naar 4% gebaseerd is. Ik vraag dit ook omdat in het kader van de Richtlijn Hernieuwbare Energie het Europees Parlement onlangs consensus heeft bereikt over een tussendoel van 4% in 2015, dus 5 jaar later. Dit is overigens nog steeds op basis van eerste generatie biobrandstoffen en er is sprake van een streefwaarde en niet een verplichte waarde.
De ChristenUnie steunt de minister om andere opties dan biobrandstoffen te betrekken bij behalen doelstelling voor wegverkeer. Maar doel van 10% hernieuwbare energie hoeft toch niet afhankelijk te zijn van het evaluatiemoment in 2012? Het gaat er om dat de criteria goed zijn. We moeten daarom niet nu al zeggen dat anders doel wellicht lager wordt. Het is juist van belang dat industrie tijdig weet waar ze aan toe is! Certificering van biobrandstoffen moet dan ook snel van de grond komen. Kan de minister aangeven welke acties worden genomen om snel tot certificering te komen?
Schoon en zuinig
- Inleiding: tussenevaluatie en sectorakkoorden
Bij Schoon & Zuinig gaat het om meters maken, voorbereiden en innovatie. Het is mooi dat bijna alle acties lopen maar liggen ze ook op schema? Bij de tussenevaluatie van 2010 zullen extra instrumenten in aanvulling op Schoon en Zuinig worden overwogen. Welke criteria gaat de minister daarbij hanteren? De deelakkoorden gaan uit van 20% broeikasgas reductie. Hoe wil het kabinet tot 30% komen?
Hoeveel gaat ieder deelakkoord bijdragen in termen van ton CO2-equivalent? Ik mis afrekenbare doelstellingen in de akkoorden terwijl het rijk wel financiële toezeggingen doet. Waarom is er niet voor duidelijke resultaatverplichtingen gekozen? Kan de minister voor de behandeling van de begroting inzicht geven in de bijdrage van de afzonderlijke akkoorden? Ik zou daarbij ook graag inzicht willen krijgen in hoeverre er nu al eerste resultaten zichtbaar zijn.
Evaluatiestudies uit het verleden hebben uitgewezen dat convenanten alleen slagen als de tekst van de convenanten kwantitatieve doelstellingen bevat, inclusief een monitoringssystematiek met tussendoelen en juridisch afdwingbare sancties bij het niet naleven. De sectorakkoorden voldoen niet aan deze eis. Hoe denkt de minister te waarborgen dat de deelakkoorden ondanks de gebreken toch voldoende CO2-reducties op tijd gaan leveren? Ik zou daarbij willen pleiten voor meer ketendenken omdat iets meer transport in de ene sector tot forse besparing in de andere sector kan betekenen. Dit keten denken zie ik niet terug in de voortgangsrapportage.
Is de minister bereid via een centrale website te communiceren over de deelakkoorden en monitoringsprotocollen zodat dit instrument inzichtelijk wordt voor burger en bedrijfsleven?
De ChristenUnie is blij met de extra afspraken die zijn gemaakt zoals over duurzaam inkopen met gemeenten. Ik hoop dat een dergelijke afspraak ook met de provincies zal worden gemaakt. Hoe zal de financiële architectuur rond het klimaatverdrag eruit komen te zien? Worden bossencredits hierbij uitgesloten uit het ETS?
- CCS en energieakkoord
De minister erkent dat het nog lang duurt voordat CCS effect heeft. Hoeveel geld gaat hier nu van het rijk inzitten en wat is de planning? Als tussenoplossing zal het wellicht nodig zijn voor een beperkte hoeveelheid CO2 maar wat betreft de ChristenUnie moeten we zoveel mogelijk inzetten op echt duurzame oplossingen. Elke euro die wordt besteed aan CCS kan niet aan deze duurzame oplossingen en energiebesparing worden besteed. Het is tekenend dat Eneco het energieakkoord niet steunt omdat het te vrijblijvend zou zijn en onvoldoende harde eisen stelt t.a.v. kolencentrales. Ik lees over een CCS ambitie bij een concurrerende CO2 prijs. Maar wat nu als die CO2 prijs te laag is? Wat vindt de minister van een CO2-norm van 350 gram CO2 per kWh in 2015 in aanvulling op ETS zoals voorgesteld door Natuur&Milieu?
- Aandeel duurzame energie
De minister schrijft dat we de doelstelling van 9% duurzame electriciteit in 2010 zullen halen. Het Schoon en Zuinig doel gaat echter over energie en niet over electriciteit! In deze kabinetsperiode zou het aandeel duurzame energie verdubbelen. Dat betekent van 2,6% in 2006 naar 5,2% in 2011. Volgens het CBS zitten we nu op 2,8%. Omdat wartevraag minder goed te verduurzamen is dan electriciteitsvraag, en de doelen voor biobrandstoffen zijn verlaagd zullen we aan 9% duurzame electriciteit niet voldoende hebben om het doel voor duurzame energie te halen.
In de voortgangsrapportage wordt het verdubbelingsdoel voor duurzame energie niet genoemd. Heeft de Minister dit doel losgelaten? Kan de minister aangeven hoe het kabinet alsnog de verdubbeling in 2011 gaat waarmaken? Anders gezegd: Kunt u aangeven hoeveel kWh wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen zodat er in 2011 een aandeel van 5,2% bestaat. Overigens is dat aandeel nog steeds heel laag als bedacht wordt dat een land als Denemarken met gelijke omstandigheden als een aandeel van 14% duurzame energie heeft. Graag een reactie van de minister!
- Energienormen voor apparaten
Het kabinet stelt sterk afhankelijk te zijn van Europees beleid om auto's en elektrische apparaten zuiniger te maken. In hoeverre stuurt de minister echter in de onderhandelingen op effectieve energienormen? Twee weken geleden heeft de Europese Commissie een energienorm voorgesteld voor TV's. Het effect van deze energienorm is dat het absolute energieverbruik nog steeds sterk zal blijven stijgen in de toekomst. Kan de minister aangeven hoeveel energiebesparing de verschillende productgroepen onder de Ecodesign richtlijn moeten leveren en wat de relatie is met het energiebesparingsdoel van 20% in de EU?
- Industriesector
Wat betreft de industrie lees ik veel over het MJA3. Bij controles wordt zelfs prioriteit gegeven aan deelnemers aan dit convenant. Echter: 80% van het totale industriële industrieverbruik valt niet onder MJA3, maar onder het convenant benchmarking. Een akkoord met deze zware industrie is er nog niet. Wanneer denkt de minister hier wel uit te komen?
Het verificatiebureau benchmarking houdt toezicht op het huidige convenant maar EZ wil besluiten tot opheffing van de stichting per 1 januari. Hoe gaat het daarna? Doordat er nu sprake is van een stichtingsvorm is geheimhouding van informatie gewaarborgd.
INTERRUPTIE: Is de minister zich bewust dat indien de Raad van State om een second opinion vraagt in het kader van de toewijzing van de allocatie van emissierechten, de benchmarkgegevens van de afgelopen 10 jaar in dat geval niet meer te achterhalen zijn omdat deze gegevens bij opheffing van de stichting worden vernietigd? Welke mogelijkheden ziet de minister om deze gegevens die van belang zijn in het kader van Europese ontwikkelingen rondom benchmarking ten behoeve van allocatie te behouden?
- Afvalsector
Ik ontvang signalen dat de afvalsector nog weinig daadwerkelijk wordt betrokken bij de aanpak van het klimaatprobleem. En dat terwijl deze sector forse mogelijkheden heeft. Kan de minister aangeven hoe zij de relatie tussen de inzet van restwarmte en ruimtelijke ordening wil gaan vormgeven? Is hier een vorm van doorzettingsmacht nodig?
Ik denk aan mogelijkheden voor warmtenetwerken in woonwijken rond Twence in Hengelo en de botlek-loop in de Rijnmond die moeilijk van de grond komen. In de voortgangsrapportage worden AVI's wel genoemd maar op welke wijze gaat de regering dan warmte uit AVI's stimuleren, en met name de aanleg van de benodigde netwerken? In het energieakkoord lees ik alleen over bestaande netwerken. Is de regering bereid gerichte financiële prikkels (bijvoorbeeld eenmalige investeringssubsidie) te onderzoeken voor deze netwerken zodat snel meters kunnen worden gemaakt?
- Verkeerssector
De doelen voor de verkeerssector worden vrijwel zeker niet gehaald door de lagere Europese CO2-normen voor auto's. Hoe wil de minister dit compenseren? Wat betreft de biobrandstoffen lees ik over voldoende marge maar waar komt deze dan vandaan? Bovendien spreekt de minister hierbij alleen over 2010 (0,5 Mt) en niet over de lange termijn tot 2020. Kortom: moet dit niet gecompenseerd worden? Ook de milieu-effecten van de kilometerprijs zijn nog onzeker omdat scenario's nog worden doorgerekend!
- Woningen en gebouwen
Via Meer met Minder worden huiseigenaren en (ver)huurders gestimuleerd te investeren in isolatie, zuinige ketels, zonneboilers, etc. Wat doet de minister om te zorgen dat hiervan ook gebruik wordt gemaakt? Deelt de minister de mening van gemeenten en het projectbureau dat flankerend beleid noodzakelijk is om ook aan de vraagkant prikkels te geven? De doelen van Meer met Minder zijn volgens de minister nog haalbaar maar hoe zit het met het CO2-doel voor de hele sector?
- Labels
- Bijdragen
- Esmé Wiegman
Archief > 2008 > november
- 28-11-2008 28-11-2008 14:42 - Kritisch blijven als het om Europa gaat
- 27-11-2008 27-11-2008 16:43 - Uitstel JSF-aankoop is verstandig
- 26-11-2008 26-11-2008 12:00 - ChristenUnie legt 'belastingvrij rijden' aan banden
- 26-11-2008 26-11-2008 08:32 - Extra helikopters voor ISAF-missie Afghanistan
- 25-11-2008 25-11-2008 15:41 - Bijdrage Ed Anker over identiteitsvaststelling verdachten
- 25-11-2008 25-11-2008 15:39 - Bijdrage Cynthia Ortega-Martijn begroting Sociale Zaken
- 25-11-2008 25-11-2008 15:09 - Bijdrage Joel Voordewind begroting defensie
- 25-11-2008 25-11-2008 09:30 - 'Neem alimentatieschuld op in schuldenregister BKR'
- 24-11-2008 24-11-2008 20:30 - ChristenUnie: stimuleer keurmerk ‘goede vis'
- 22-11-2008 22-11-2008 11:45 - Anker: 'Legale wietteelt? Geen sprake van'
- 21-11-2008 21-11-2008 09:14 - ‘Vrouwen die kansen pakken, dat zijn rolmodellen waar ik van houd'
- 20-11-2008 20-11-2008 15:30 - ChristenUnie: repareer overgangsfase ouderschapsverlof
- 20-11-2008 20-11-2008 12:06 - Bijdrage Ed Anker bij heropening activiteiten Marokkaanse Inlichtingendienst
- 20-11-2008 20-11-2008 12:02 - Moties tijdens begrotingsbehandelingen VROM
- 19-11-2008 19-11-2008 13:57 - Bijdrage Ernst Cramer plenaire afronding belastingplan 2009
- 19-11-2008 19-11-2008 13:48 - Bijdrage Ed Anker begroting BZK
- 19-11-2008 19-11-2008 13:28 - Bijdrage Esmé Wiegman tweede termijn debat chronisch zieken
- 19-11-2008 19-11-2008 09:10 - Nederland wordt weer mooi
- 18-11-2008 18-11-2008 16:58 - ChristenUnie pleit voor brede coalitie tegen gevolgen kredietcrisis
- 18-11-2008 18-11-2008 16:52 - Bijdrage Esmé Wiegman begroting VROM
- 18-11-2008 18-11-2008 16:27 - Bijdrage Cyntia Ortega spoeddebat gevolgen kredietcrisis
- 17-11-2008 17-11-2008 12:03 - Schriftelijke vragen over bewindvoerders
- 14-11-2008 14-11-2008 17:01 - 'Wij verslavingsvrij!'
- 13-11-2008 13-11-2008 14:58 - Inbreng advies-Alders
- 13-11-2008 13-11-2008 14:46 - Inbreng wetsvoorstel 31735
- 12-11-2008 12-11-2008 16:10 - Voorkom schendingen bij Wereld Expo 2010 in China
- 12-11-2008 12-11-2008 14:39 - Bijdrage Esmé Wiegman wijziging wet tegemoetkoming chronisch zieken
- 12-11-2008 12-11-2008 14:07 - Bijdrage Joel Voordewind Begrotingsbehandelingen Buitenlandse Zaken
- 12-11-2008 12-11-2008 11:55 - ChristenUnie vreest ongelukken op A28 door wilde zwijnen
- 12-11-2008 12-11-2008 10:38 - ChristenUnie wil landelijke richtlijn tegen meisjesbesnijdenis
- 11-11-2008 11-11-2008 17:28 - Slob hekelt liberale struisvogelpolitiek
- 11-11-2008 11-11-2008 14:41 - Bijdrage Ed Anker afschaffing raadgevend referendum
- 11-11-2008 11-11-2008 13:24 - Bijdrage Joel Voordewind Begrotingsbehandelingen Jeugd en Gezin
- 11-11-2008 11-11-2008 12:01 - 'Drugsverstrekking werkt averechts'
- 11-11-2008 11-11-2008 12:00 - 'Antilliaanse verwijsindex van tafel is winst'
- 10-11-2008 10-11-2008 10:31 - De VIA de prullenbak in!
- 07-11-2008 07-11-2008 15:57 - Goede ouderrelatie fundament van sterk gezin
- 07-11-2008 07-11-2008 11:08 - 'Van papier naar praktijk'
- 06-11-2008 06-11-2008 10:57 - Bijdrage Esmé Wiegman Staat van de Europese Unie
- 05-11-2008 05-11-2008 16:49 - Inbreng Esmé Wiegman wijziging wet kernenergie
- 05-11-2008 05-11-2008 14:00 - Arie in Amerika (6, slot)
- 05-11-2008 05-11-2008 11:05 - ‘ChristenUnie staat pal voor de zondagsrust'
- 04-11-2008 04-11-2008 22:00 - Arie in Amerika (5)
- 04-11-2008 04-11-2008 18:00 - ChristenUnie: campagne over risico's slaappillen
- 04-11-2008 04-11-2008 17:51 - Extra 350.000 euro voor VBOK
- 04-11-2008 04-11-2008 16:44 - Tweede Kamer steunt 'uitstapprogramma' prostituee
- 04-11-2008 04-11-2008 16:34 - ChristenUnie: Kinderalimentatie gaat vóór nieuwe flatscreen
- 04-11-2008 04-11-2008 11:13 - Bijdrage Ed Anker begroting Justitie
- 04-11-2008 04-11-2008 11:12 - Bijdrage Esmé Wiegman begroting VWS
- 04-11-2008 04-11-2008 09:03 - Rouvoet presenteert ‘De kracht van het gezin’
- 04-11-2008 04-11-2008 08:54 - Gezinsnota mijlpaal voor eigentijds gezinsbeleid
- 04-11-2008 04-11-2008 08:35 - Arie in Amerika (4)
- 03-11-2008 03-11-2008 14:00 - Arie in Amerika (3)
- 03-11-2008 03-11-2008 13:29 - Bijdrage nota overleg schoon en zuinig
- 03-11-2008 03-11-2008 10:02 - 'Kamer krijgt werk niet af door spoeddebatten'
- 01-11-2008 01-11-2008 19:20 - Geef de wijk haar buurthuis terug
- 01-11-2008 01-11-2008 14:00 - Arie in Amerika (2)
Reacties op 'Bijdrage nota overleg schoon en zuinig'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.